Skandal u Bazovici

Antonio Tajani se odbio ispričati za ‘talijansku Istru i Dalmaciju’: ‘Nije on mislio ništa loše’

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Iz Tajanijevog kabineta su rekli kako su svjesni da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske te da je predsjednik Europskog parlamenta “govorio o onom vremenu”



RIJEKA Iz Ureda predsjednika Europskog parlamenta, Talijana Antonia Tajanija, odbili su se ispričati za skandalozni govor na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici kraj Trsta. Tom prigodom Tajani je održao govor koji je zaključio prisvajajući Istru i Dalmaciju Italiji.


„Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”, rekao je Tajani.


Index je pitao Tajanijev ured hoće li se predsjednik Europskog parlamenta ispričati za loš izbor riječi.


Dobili su odgovor da neće jer da on izjavom “Živjele talijanska Istra i Dalmacija” nije mislio ništa loše te da je to zlonamjerna interpretacija.




“On nikada nije rekao da su Dalmacija i Istra dio Italije”, uslijedilo je objašnjenje iz Tajanijevog kabineta uz dodatak da bi “bilo ludo to tvrditi”. “Istra i Dalmacija su Hrvatska”, zaključili su u izjavi za Index iz Tajanijevog ureda.


Iz Tajanijevog kabineta su rekli kako su svjesni da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske te da je predsjednik Europskog parlamenta “govorio o onom vremenu”.


“Komemorirali smo to vrijeme u kojemu se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Talijani izbjegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani se nije referirao na sadašnjost, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU. Nema teme oko toga!” poručili su za Index.


Za to vrijeme pljušte osude Tajanijevih izjava u Sloveniji i Hrvatskoj. Oglasio se slovenski premijer, dok hrvatski nije.


Jasni Šarec


“U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije”, komentirao je slovenski premijer Marin Šarec na Twitteru.


Oštro su reagirali i pojedini slovenski europarlamentarci. Tanja Fajon najavila je da će tražiti pojašnjenja od Tajanija na sljedećoj sjednici EU


“Predsjednik EP-a je posljednji koji može priuštiti govor s jezikom revizionizma povijesti”, bila je jasna Fajon.


Dodala je kako Tajani time ne zastupa interese institucije koju vodi, javljaju Primorske novice.


Plenkovićev prijatelj


Za razliku od slovenskog, hrvatski premijer još se nije oglasio o Tajanijevom govoru. Njih su dvojica prijatelji, a članovi su iste europske političke grupacije – EPP. U kampanji za parlamentarne izbore 2016. Plenković je na skup na riječkom Korzu doveo Antonia Tajanija i tom ga prilikom nazvao svojim prijateljem i najutjecajnijim talijanskim političarem na europskoj razini.


Kad nije Plenković, reagirali su pojedini hrvatski europarlamentarci.


– Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema, komentirao je Ivan Jakovčić na svom Twitteru.


Slučaj je komentirao i SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.


Pljušte osude


“Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti”, kazao je Tonino Picula, javlja Index.


“Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma”, kazala je Biljana Borzan, SDP-ova europarlamentarka.


Osudama se priključila i Ruža Tomašić.


– Najoštrije osuđujem govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u kojemu pozdravlja “talijansku Istru i Dalmaciju”. Te dvije predivne hrvatske regije jako dobro znaju što je talijanski teror i ovu ću priliku iskoristiti da upoznam kolege sa strahotama koje su Hrvati Istre i Dalmacije doživljavali pod talijanskom vlašću.


Po dolasku u Strasbourg poslat ću prosvjedno pismo Tajaniju, a sa svojom ću grupacijom razmotriti i daljnje korake. Ovakvo je ponašanje predsjednika EP-a nedopustivo i neće proći tek tako, izjavila je europarlamentarka Ruža Tomašić.