Ispitivanje

Ako pregovori o brexitu propadnu, Britanci žele konačnu odluku donijeti na novom referendumu

Hina

Ako pregovori propadnu, 50 posto ih smatra da bi građani trebali na referendumu odlučiti žele li unatoč tome napustiti EU



LONDON Ako pregovori o brexitu propadnu, polovica Britanaca smatra da bi konačnu odluku o izlasku iz Europske unije trebali donijeti građani na referendumu, po ispitivanju javnog mnijenja provedenom na 10.000 ispitanika, čiji su rezultati objavljeni u petak.


Ispitivanje YouGova, provedeno od 31. srpnja do 7. kolovoza, pokazalo je da 45 posto birača podržava održavanje novog referenduma bez obzira na rezultat pregovora s EU-om, a 34 posto se tome protivi.


Ako pregovori propadnu, 50 posto ih smatra da bi građani trebali na referendumu odlučiti žele li unatoč tome napustiti EU, dok ih 25 posto smatra da bi o tome trebao odlučiti britanski parlament.




Ispitivanje je također pokazalo da 40 posto građana želi ostati u EU, 27 posto želi izići bez dogovora, a 11 posto podržava prijedlog vlade za razdruživanje od Unije.


Britanska premijerka Theresa May predložila je da bi Britanija mogla ostati u zoni slobodne trgovine s EU-om kada je riječ o industrijskoj i poljoprivrednoj robi, koja bi trebala zadovoljavati neka europska pravila.


Neki u njezinoj stranci žele čvršće veze s Unijom, a neki su za potpuni raskid odnosa.