Odbacili tvrdnje

Air Serbia negira problem s letovima u Hrvatsku i iz Hrvatske

Hina

Reuters

Reuters

 Srbijanska aviokompanija Air Serbia odbacila je u srijedu tvrdnje objavljene u hrvatskom tisku da se protiv nje u Zagrebu vodi spor zbog takozvanih transferiranih letova te da joj zbog toga prijeti zabrana slijetanja u hrvatske zračne luke. »Odlučno negiramo sve navode iznesene u tekstu koji je danas objavljen u zagrebačkom ‘Jutarnjem listu’, u kojem se spominje srbijanska nacionalna avio-kompanija. Air Serbia posluje u skladu sa svim važećim europskim propisima koji se primjenjuju u području civilnog zrakoplovstva«, navodi se u priopćenju dostavljenom Hini na upit o tvrdnjama u hrvatskim medijima.

Prema navodima Jutarnjeg lista, Air Serbia mogla bi izgubiti pravo letenja u Hrvatskoj ako nastavi s ignoriranjem prekršajnog postupka koji protiv nje vodi hrvatsko ministarstvo prometa zbog transferiranih letova koje nudu putnicima iz Hrvatske preko Beograda za destinacije u Europi i svijetu.


»Prema neslužbenim informacijama, predstavnici hrvatske vlade čelnicima ove kompanije jasno su poručili da neodazivanjem na zakazana ročišta jasno pokazuju nepoštivanje hrvatske države te da bi zato mogli izgubiti dozvolu«, piše Jutarnji list, navodeći kako je Agencija za civilno zrakoplovstvo još u proljeće 2015. ministarstvu prometa podnijela prekršajnu prijavu protiv srbijanske aviokompanije zbog kršenja bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zračnom prometu.


U kompaniji Air Serbia, međutim, odlučno niječu da krše propise, pozivajući se na odobrenja koja ima od hrvatskih zrakoplovnih vlasti, ne spominjući pritom izrijekom transferirane letove. »U prilog ovoj tvrdnji jasno govori i činjenica da je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (CCAA) odobrila Air Serbiji da obavlja letove ka i iz Hrvatske po sezonskom redu letenja«, ističe se pisanom odgovoru koji je Hina dobila od službi korporativnih poslova kompanije Air Serbia.

Srbijanska nacionalna aviokompanija »Air Serbia« uvela je od 12. prosinca 2014. dva leta dnevno između Beograda i Zagreba, čime je ponovno uspostavljena zračna linije između ova dva grada nakon 23 godine.




Nakon najave Air Serbie da će putnicima iz Hrvatske omogućiti preko Beograda povoljnije cijene letova za druge destinacije u svijetu, uslijedile su tvrdnje u tisku po kojem hrvatske zrakoplovne vlasti ne dopuštaju putnicima iz Zagreba da kupe kartu za letove preko Srbije do drugih odredišta.


Uslijedio je komentar iz Direktorata civilnog zrakoplovstva Srbije u kojem se posjeća na sporazum o otvorenom nebu koji su Srbija i Hrvatska imale i prije nego je Hrvatska postala članicom EU.«Hrvatska i Srbija su prije ulaska Hrvatske u EU bile potpisnice Sporazuma o otvorenom nebu. Nema nikakvih problema oko uspostavljanja zračnog prometa s bilo kojom točkom u Hrvatskoj. Nadamo se da će u skladu sa svojim stečenim pravima i poslovnom politikom ‘Air Serbia’ i dalje ostvarivati ono što je i do sada«, rekla je koncem 2014. godine za Radio-televiziju Srbije (RTS) direktorica Direktorata za civilno zrakoplovstvo (DCV) Mirjana Čizmarov.