100% zagorsko

Zvuci i mirisi Zagorja u petak i subotu na Korzu

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Novost ovogodišnje manifestacije je svečana predaja glazbene ograde s taktovima hrvatske himne, dar Krapinsko-zagorske županije Gradu Rijeci



RIJEKA – Šestu godinu za redom ulice grada Rijeke ispunit će zvuci i mirisi zagorske tradicije. U Rijeci će se, na Korzu, u petak i subotu, 23. i 24. kolovoza, prvog dana od 8 do 22 sata, a drugog od 8 do 15 sati, održati sajamska izložba Krapinsko-zagorske županije – 100 posto zagorsko, najavljeno je na konferenciji za novinare.


Idealno mjesto


– Korzo je idealno mjesto na koje ćemo nakratko smjestiti našu Bajku na dlanu. 100 posto zagorsko manifestacija je prodajno-izložbenog karaktera, na kojoj će biti izloženi poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.


Izvorne proizvode Zagorja diljem riječkog Korza predstavljat će 54 poljoprivredna proizvođača, uz obrtnike, tvrtke, toplice, agroturizme, hotele te restorane i kulturne ustanove.




Novost ovogodišnje manifestacije je svečana predaja glazbene ograde s taktovima hrvatske himne, dar Krapinsko-zagorske županije Gradu Rijeci, najavljena za petak u 10 sati kod Mosta hrvatskih branitelja, kazala je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, dodajući kako je glazbena ograda eksponat koji je dio Parka znanosti, jedinstvenog projekta u svijetu koji je započet upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji, a istu takva glazbena ograda darovana je Puli i Vukovaru.


Pročelnica Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za poljoprivredu, gospodarstvo, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić kazala je kako će u zagorskoj ponudi na riječkom Korzu biti proizvodi koji su europski zaštićeni ili su u procesu dobivanja zaštite, među kojima meso zagorskog purana, zagorski mlinci, štrukli i zagorski bagremov med.


– U sajamskoj ponudi će biti i vrsna zagorska vina, bučino ulje, ekoproizvodi, sir i proizvodi od sira, voće i voćne prerađevine, cvijeće, povrće, drvene dječje igračke, licitarska srca i drugi medičarski proizvodi koji su na reprezentativnoj listi UNESCO-a te proizvodi od gline.


Zabavni program


Najavljen je i zabavni program i animacija za posjetitelje, uz Ansambl Zabok, grupu Missters, Tomislava Golubana i Aljošu Mutića, kazala je Mihovilić, dodajući kako Krapinsko-zagorska županija ove godine bilježi rast prihoda od 10,6 posto upravo zahvaljujući gospodarstvenicima koji su dijelom i izvozno orijentirani, pa trećinu svojih proizvoda izvoze na inozemna tržišta, a sve to, kazala je, dovelo je i do rasta zaposlenih od četiri posto.


Novinarima se obratio i zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović koji je kazao kako je 100 posto zagorsko već tradicionalna manifestacija u gradu Rijeci kojoj se vesele i Riječani i njihovi gosti, a prema informacijama i izlagači iz Krapinsko-zagorske županije koji joj se odazivaju u sve većem broju, pa nerijetko sve svoje proizvode prodaju prvog dana, vraćaju se kući i drugi dan ponovno dolaze u Rijeku s novim proizvodima.


Riječani rado posjećuju Zagorje


Krapinsko-zagorska županija ne poznaje izraz »srpanjska rupa«, jer tamošnja Turistička zajednica bilježi porast i turističkih dolazaka i noćenja, a među domaćim gostima, čiji je udio 52 posto, prednjače Zagrepčani i Riječani, kao i gosti ostalih dijelova Primorsko-goranske županije.


– Ove godine od 1. siječnja do 19. kolovoza zabilježili smo 114 tisuća dolazaka, što je 13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 240 tisuća noćenja, što je povećanje od osam posto.


Našu županiju turisti posjećuju svih 365 dana u godini, a turistički porast i u dolascima i u noćenjima bilježimo svake godine, kazala je voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar, dodajući kako će na riječkom Korzu u petak i subotu biti postavljen i turistički kutak, na kojem će biti predstavljena turistička ponuda Zagorja uz sudjelovanje povijesnih likova, pa su tako najavljeni krapinski neandertalci, pleme špiljskog medvjeda, Družba vitezova zlatnog kaleža, prikaz borbi mačevanja i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku, a predstavit će se i pet muzeja Hrvatskog zagorja.