Priznanja najuspješnijima

Županijska komora Rijeka: Zlatna kuna “Lencu”, Montelektru i Olivariju

Marinko Glavan

Predstavnici nauspješnijih poslovnih subjekata s područja PGŽ-a

Predstavnici nauspješnijih poslovnih subjekata s područja PGŽ-a

Gospodarstvo PGŽ-a danas je među tri najuspješnija regionalna gospodarstva u RH. Poslovna 2015. donijela je 9,5 posto veće ukupne prihode, 21 posto veća porezna izdvajanja iz dobiti te izvoz veći za 20 posto, čemu su pridonijeli i ovogodišnji laureati



RIJEKA – Brodogradilište »Viktor Lenac« u kategoriji velikih tvrtki, Montelektro iz Kastva u kategoriji srednjih, te malinskarski Olivari u kategoriji malih poduzeća ovogodišnji su dobitnici priznanja »Zlatnakuna«, što ga dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijeka. Priznanja su uručena u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, gdje je dobitnicima čestitao predsjednik HGK-ŽK Rijeka Vidoje Vujić, koji je naglasio velik udio primorsko-goranskog gospodarstva u rastu BDP-a i oporavku privrede na nacionalnoj razini.


– Tom oporavku značajno je pridonio veliki doprinos našeg regionalnog gospodarstva i naših poduzetnika. Od 2014. do kraja prvog polugodišta 2016. godine primorsko-goransko gospodarstvo postiglo je iznadprosječne rezultate, uvrštavajući se danas među tri najuspješnija regionalna gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Poslovna 2015. godina u županiji je donijela devet i pol posto veće ukupne prihode, znatno veću dobit i 21 posto veća porezna izdvajanja iz dobiti. Izvoz je porastao za 20 posto, pri čemu je ostvaren pozitivni trgovinski saldo od 3,9 milijardi kuna, što je 43 posto više u odnosu na 2014. godinu, rekao je Vujić, ipak upozorivši kako su na rezultate bitno utjecali vanjski čimbenici, poput cijene goriva, povoljnijih kredita te situacije na Mediteranu koja je turizam dovela u povoljniji položaj.


Administracija otežava


Vujić je prozvao državnu administraciju za otežavanje poslovanja, te upitnu stručnost koja pokazuje velike oscilacije.




– Nekompetentnost, neznanje i neodgovornost u javnoj upravi nisu rijetkost, kao ni loši utjecaji politike u gospodarstvu. Politike se ne mogu uspješno provoditi bez jakog i stručnog administrativnog aparata. Ako tome pridodamo mnoštvo propisa i sporost pravosuđa, jasnije su točke gdje zapinje u gospodarstvu, rekao je Vujić, uz zaključak kako bi decentralizacija mogla pozitivno utjecati na gospodarstvo na nacionalnoj razini, dok na lokalnoj razini kao najbitnije u idućoj godini vidi pokretanje izgradnje LNG terminala, ulaganje u riječki prometni pravac i novi KBC.



Uz Zlatnu kunu, podijeljen je i niz priznanja HGK-ŽK-a Rijeka. Jadranka hoteli priznanje su dobili za značajna ulaganja, Luka Rijeka kao najuspješniji izvoznik, a za zaštitu okoliša priznanje je pripalo tvrtki IND-EKO. Za uspješno poslovanje prizanje je zaslužila tvrtka Jadranska vrata, za komercijalizaciju inovacija Euromodul, za poseban doprinos zbrinjavanju i gospodarenju otpadom Metis, a za značajan rast pokazatelja poslovanja tvrtke Orada Adriatic i Montcommerce.


Pojedinačna priznanja primili su Katica Hauptfeld za najuspješniju poduzetnicu te Josip Brkić za životno djelo.



O projektima koji će dodatno potaknuti razvoj lokalnog gospodarstva govorio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je također čestitao dobitnicima nagrada.


Ipak se kreće


– Tri su najvažnije aktivnosti, iako neke od njih nemaju naizgled veze s gospodarstvom. To je projekt Rijeka EPK 2020., kroz koji ćemo poticati razvoj kreativnih industrija i start up-ova, uz izravna ulaganja u infrastrukturu, fasade, parkove, te industrijsku baštinu, u prvom redu kompleks Benčić. Tu je urbana aglomeracija Rijeka, kao pretpostavka za korištenje sredstava integriranih teritorijalnih programa, putem kojih je već osigurano pedeset milijuna eura. U pripremi je i projekt novog centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vrijednog 500 milijuna kuna, a zajedno s novom kanalizacijskom i vodovodnom mrežom vrijednost je veća od milijardu kuna, rekao je Obersnel.


– Ipak se kreće – pozdravio je pozitivne gospodarske pokazatelje župan Zlatko Komadina, kazavši da će lokalna i regionalna samouprava nastojati i dalje biti učinkoviti servis privredi koja je nositelj razvoja.


– Spremni smo odgovoriti na sve vaše zahtjeve, kako bismo našu županiju održali kao konkurentnu regiju, s jakim gospodarstvom, rekao je Komadina.