Ugovor o sufinanciranju

Županija u siječnju i veljači živi u maškaranom duhu

Jakov Kršovnik

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Županija će 37. Riječki karneval pomoći s 95 tisuća kuna, a organizatori najavljuju veliku i raskošnu povorku 23. veljače te Dječju karnevalsku povorku 8. veljače



RIJEKA – Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije, i Petar Škarpa, direktor TZ-a grada Rijeke, sklopili su Ugovor o sufinanciranju 37. Riječkog karnevala kojim je Županija osigurala 95 tisuća kuna. Potpisali su ga u prisutnosti Gorana Petrca, pročelnika Ureda županije, Ermine Duraj, voditeljice Kabineta župana, Meštra Tonija te kraljice karnevala Dore Pilepić u sjedištu Primorsko-goranske županije.


Prepoznatljivost Rijeke i PGŽ-a


Višestoljetna tradicija karnevala koja doprinosi prepoznatljivosti Županije kao turističke destinacije, nastavlja se i ove godine te se na velikoj povorci očekuje oko stotinu karnevalskih grupa. Marina Medarić obratila se okupljenima:


– Drago mi je da se vidimo na ovom tradicionalnom okupljanju i da ponovo podržavamo Riječki karneval. Županija u siječnju i veljači živi u maškaranom duhu te se uvijek veselimo petom godišnjem dobu; pogotovo ove godine kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture, kazala je. Petar Škarpa je dodao:




– Zahvaljujem Županiji što podržava Riječki karneval, koji moramo posebno čuvati jer se radi o značajnom dijelu našeg identiteta. Na velikoj i raskošnoj povorci 23. veljače, sudjelovat će brojne grupe iz cijelog svijeta, kao što smo već najavili, a posebno sam sretan da, između ostalih, mogu najaviti američki karneval Mardi Gras i njihov nastup. Vjerujem da će ovo biti jedno od najatraktivnjih izdanja i još jednom pozivam sve da dođu uživati u ovom vrhunskom događaju.


Krepat ma ne molat!


Meštar Toni i kraljica Dora Pilepić, također su pozvali na sudjelovanje u maškaranim događanjima:


– Virus riječkih maškara proširio se po Hrvatskoj i cijelom svijetu, a ovogodišnji karneval zasigurno će biti jedan od najboljih dosad. Svi kažu da je Rijeka Europska prijestolnica kulture, ali mi smo i europska prijestolnica karnevala, poznata u cijelom svijetu.


Velika povorka obično traje devet-deset sati, a ove će godine možda čak i više. Također pozivam sve da dođu na Dječju karnevalsku povorku 8. veljače koja će ove godine brojiti više od šest tisuća mališana. »Živio pust! Krepat ma ne molat!«, zaključio je Toni.


– Pozivam sve da dođu na povorku jer su grupe naporno radile cijelu godinu kako bi se pripremile i predstavile na Riječkom karnevalu. Zaista zaslužuju da ih dođemo podržati, dala je pogled iznutra kraljica Dora Pilepić iz Karnevalske udruge Siti i pijani.


Okupljeni su bili prigodno maškarani, a Petar Škarpa obučen u kostim viteza, najavio je i skorašnje predstavljanje projekta Putovima Frankopana koji se realizira u suradnji sa Županijom i financira iz fondova Europske unije.