Dora Pilepić

Zove se Dora i kraljica je Riječkog karnevala: ‘Ostvario mi se san da nosim krunu i plašt’

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Atraktivna, simpatična i energična 26 godišnjakinja iz Rijeke po zanimanju je kozmetičarka. Premda je iščekuje puno obaveza u narednih nekoliko dana, tek ustoličena kraljica uspjela je izdvojiti malo vremena da nam se predstavi i ispriča svoje prve dojmove te kako se snalazi u novoj ulozi



U Dvorani mladosti održan je izbor za 25. jubilarnu kraljicu Riječkog karnevala. Kruna i plašt pripali su Dori Pilepić iz Karnevalske udruge Siti i pijani iz Rijeke. Karnevalska je udruga tu večer imala razlog za dvostruko slavlje, jer uz to što je njihova članica osvojila laskavu titulu kraljice, Siti i pijani pridobili su naklonost i publike i žirija i osvojili nagradu za najbolji scenski nastup.


Atraktivna, simpatična i energična 26 godišnjakinja iz Rijeke po zanimanju je kozmetičarka. Premda je iščekuje puno obaveza u narednih nekoliko dana, tek ustoličena kraljica uspjela je izdvojiti malo vremena da nam se predstavi i ispriča svoje prve dojmove te kako se snalazi u novoj ulozi.


Pobjeda na Izboru za Kraljicu Riječkoga karnevala Doru je poprilično iznenadila.




– Kad su izgovorili moje ime kroz glavu mi je prošlo: Isuse, što se to događa! Oko mene je iznenada nastao »šušur«, svi su me fotografirali, čestitali mi.


Znam samo da sam se tresla i gledala u svoju kumpaniju iza pozornice i prijatelje na tribinama koji su me došli podržati. Tek kad sam došla kući, kad se sve smirilo otvorila sam mobitel i ugledala svoje ime u članku Novoga lista, onda mi je došlo do svijesti – Ja sam pobijedila! Ja sam kraljica!, s oduševljenjem i osmijehom na licu prisjeća se prvih trenutaka i dojmova.



Postati kraljicom Riječkog karnevala Dori je bila velika želja i san. Priznaje da već dugi niz godina razmišlja o prijavi i bilo je samo pitanje vremena kad će se prijaviti. Ove godine njezina ju je karnevalska skupina snažno podržala, a bolji rasplet nisu mogli ni zamisliti


– Dobili smo duplu krunu. Neizmjerno mi je drago da smo osvojili i nagradu za najbolji nastup. Puno smo truda, vremena i novaca uložili u koreografiju i nastup i strašno sam ponosna na njih. Kad su nam uručili nagradu, bilo mi je kao da sam krunu odmah dobila, priznaje nam Dora.


Karnevalskoj udruzi Siti i pijani ovo je bilo prvo sudjelovanje u Izboru za Kraljicu Riječkog karnevala.



– Još prošle godine predložila sam svojoj mesopusnoj kumpaniji da se prijavimo na Izbor, ali kasno smo došli na ideju i procijenili smo da nemamo dovoljno vremena za pripremu nastupa.


Ove smo godine na vrijeme počeli pripremati koreografiju i nastup, dobro se izvježbali i odlično se pripremili. Sve karnevalske udruge i kandidatkinje ove su godine na izboru pokazale veliku kreativnost u scenografiji i izvedbi, konkurencija je bila ogromna i za pobjedu su zaista presudile nijanse.



– Unatoč dugoj pripremi pobjedi se nismo nadali, uvijek postoji određena nesigurnost i neizvjesnost, sve su kandidatkinje bile odlične i ovo je za nas zaista veliko iznenađenje, kazala je Dora.


Nova prijateljstva


Novoustoličena kraljica za ostale kandidatkinje ima samo najljepše riječi.


– Svaka je za sebe bila predivna, za mene su sve kraljice!



Ispričala nam je i kako među kandidatkinjama nije bile trunke rivalstva već su se tijekom cijele pripreme međusobno bodrile i hrabrile. Tako je ovo natjecanje za Doru bilo jedno predivno životno iskustvo koje je zaokružila s krunom na glavi, zaogrnuta zlatnim plaštem i obogaćena za nekoliko novih prijateljstva.


Biti kraljicom Riječkoga karnevala za ovu je Riječanku velika stvar.



– Od vavek san va maškarama i ovo je kruna moga maškaranog dela života. Otac mi je s Kastva, a mat’ sa Sušaka, i va maškarah san od mićih nogu, kazala je pričajući po domaći.


Dorino prvo karnevalsko iskustvo bilo je još u vrtiću, kad je sudjelovala u Dječjoj karnevalskoj povorci – povorka je tada kretala od nekadašnje Riječke banke, imala sam možda četiri godine – a povorci se od tada pridružuje svake godine.



Maškare svake godine s nestrpljenjem iščekuje, u Karnevalsku udrugu Siti i pijani priključila se prošle godine, i kaže – Ovdje će dugo ostati. Sviđa joj se što je udruga aktivna, subotama idu na tanci, svake subote u drugi dom, a posjećuju i druge karnevale izvan Rijeke, ali i Hrvatske.


Prošle su godine tako sudjelovali na karnevalu u Budvi i na ljetnim karnevalima u Senju, Novom Vinodolskom i Rapcu.



– Kad sam vidjela da je kumpanija aktivna, rekla sam: Ovi su za me, oni greju okolo! Volim se družiti, upoznati druge ljude i karnevalske grupe.


Uz ljetne karnevale, najviše je veseli pripremanje maske za Riječki karneval – tu bude najviše zabave, smijeha i pjesme, koji put i malo nervoze, znate puno nas je u grupi, ali to mi je najljepši dio maškara – ističe Dora i ovim putem u ime cijele grupe zahvaljuje se noni i gospođi Karmen Tončinić Vrnić, glavnoj i odgovornoj za organizaciju, koje pripremaju i šivaju maske i kroz čije ruke svaka maska prođe.



U pripremi veliko iznenađenje


Novopečena kraljica i karnevalska udruga Siti i pijani predstavili su se kao Navijači, a u scenskom nastupu srčano su pjevali i navijali za NK Rijeku. Međutim, to neće biti maska s kojom će grupa sudjelovati u Međunarodnoj karnevalskoj povorci, 23. veljače, priznaje nam Dora.



Nije nam htjela otkriti što njezina grupa priprema za povorku na Korzu, rekla je samo da pripremaju jedno veliko iznenađenje. No sa smiješkom na licu otkrila nam je jedan važan detalj, već je neko vrijeme slobodna djevojka, i kaže – možda se to nakon ove zanimljive godine i promijeni.


Ovogodišnja kraljica u svojoj prijavnici za Izbor Kraljice Riječkoga karnevala 2020. napisala je da joj je hobi crossfit, no zaboravila je navesti najstariji i najbitniji hobi, zbog čega je, priznaje, »dobila po nosu« od svojih ukućana.



Osim motora i druženja s prijateljima, veliki je ljubitelj partyja, festivala i elektronske glazbe i čest je gost ljetnih festivala kao što su Ultra Europe u Splitu i Sea Star Festivala u Umagu.


– Ne znam kako ću iskombinirati ljetne karnevale i silne festivale. Izgleda da me čeka zanimljivo i uzbudljivo ljeto, zaključila je.



Kao kraljica, Dora Pilepić će, uz Meštra Tonija, vladati na ovogodišnjem Riječkom karnevalu i cijele godine predstavljati Riječki karneval u Hrvatskoj i inozemstvu.


– Zajedno s meštrom Tonijem na najbolji mogući način promovirat ću naš kraj i Riječki karneval, kazala je.


Za ovaj izazov i nove obaveze koje on nosi Dora je, po svemu sudeći, i više nego spremna, a najviše se raduje putovanjima koja je kao kraljicu očekuju. Od bivše kraljice, Nikol Marelje Bošnjak, i Meštra Tonija dobila je sve upute i savjete.



– Prava je kraljica, odlična je – u samo jedan dan proveden u mandatu, Meštar Toni za novu kraljicu ima samo riječi hvale.


I za kraj, Dora se je najviše zahvalila svojoj maškaranoj grupi Siti i pijani, što su joj dali šansu i podržali je.


– Da njih nema, ne bih osvojila krunu, naglasila je.


Za čitatelje ima poruku: Kao kraljica ovogodišnjega Riječkog karnevala, sve pozivam da dođu na Riječki karneval, budu što žele i da se ludo zabave!


Bikerica


– Bajkerica sam, članica udruge Motoristi Trsat. Motori su, uz maškare, moja druga strast koju je tata prenio na mene. Još od malena vodio me je na Grobnik i zajedno smo gledali utrke.



Za sad vozim samo skuter, ali imam vozača, obiteljskog prijatelja, s kojim se vozim i aktivno pratim utrke. Cijela obitelj aktivna je u ovome, prošlo smo ljeto išli na MotoGP u Misano, a bili smo na MotoGP u Češkoj, Italiji, Austriji.


Svoje slobodno vrijeme, izuzev motorističkih utrka Dora najradije provodi s prijateljima koje zbog priprema za izbor nije dugo vidjela i željno iščekuje druženje s njima.