Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 2
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Obljetnica

Židovska općina počastila Riječane za 70. rođendan

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2017. u 10:38 2017-09-11T10:38:40+02:00

Okosnica događaja bila je izložba talijanskog umjetnika Tobija Rava pod nazivom »Shiv'im – 70«, gostima su se nudile židovske slastice i košer vino, a svatko je dobio i dar za uspomenu

RIJEKA Židovska općina Rijeka jučer je prigodnim programom pod nazivom »Dani židovske kulture« u riječkoj ortodoksnoj sinagogi obilježila 70. godišnjicu od poslijeratnog osnutka.

– Židovi u Rijeci nekad su bili brojna vjerska zajednica, imali su oko tri tisuće članova, ali je desetkovana tijekom Drugog svjetskog rata, kada je i Veliki hram srušen. Danas Općina broji 40 članova, a procjenjuje se da je Židova u Rijeci i okolici oko 120 – naglasio je u svojem uvodnom govoru jučer predsjednik Općine Ranko Špigl, dodajući kako je nakon Drugog svjetskog rata Židovska općina u Rijeci ponovo osnovana 1947. godine.

Odaziv javnosti na Dane židovske kulture je bio odličan, usprkos lošem vremenu. Rijeka je još jednom pokazala da prihvaća različitost i da cijeni multikulturalnost.

Bogat program

U okviru programa održan je koncert židovske glazbe na kojemu su nastupili pjevačica Elena Brumini uz glazbenu pratnju Davidea Gugića, mogao se pogledati film »Japansko – židovsko prijateljstvo« ili razgledati stalni postav izložba Filipa Khona pod nazivom Židovi u Rijeci. Vrijedne ruke su za sve posjetitelje pripremile i raznovrsne židovske delicije – poput falafa, sirnica, kolutića s orasima, mogao se probati beskvasni kruh maces, razno povrće, suho voće, slatko naziva hamanove uši ili bejgl – originalno pecivo Židova iz Poljske, a kojeg su nastavili praviti i nakon što su emigrirali u Ameriku, gdje je postalo poznato i jako popularno.

Izložba na dar

Pripremljena hrana nije bila košer, ali je zato bilo vino, koje se moglo probati. Košer vino je vino koje je pripremljeno na poseban način – ono se pravi od grožđa iz vinograda koje je mirovalo četiri godine od sadnje, a svake sedme godine počiva. Između takve vinove loze ne smije biti ništa zaslađeno.

Okosnica događaja bila je izložba svjetski poznatog talijanskog umjetnika Tobija Rava pod nazivom »Shiv'im -70« koji se bavi židovskom tematikom, te se u svojim djelima poigrava mistikom te matematičkom logikom.

Za svakog posjetitelja domaćin je pripremio i prigodan dar/uspomenu na jučerašnji događaj – razne ukrasne predmete kao što su magneti i ogrlice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka