Nabujala Rječina

Zečji nasipi izdržali, voda u ambulanti u Dražicama, svi intervantni timovi u pripravnosti u Jelenju

Biljana Savić

Rječina za vrijeme nevremena / Snimio Vedran KARUZA

Rječina za vrijeme nevremena / Snimio Vedran KARUZA

Tijekom srijede, kada je kiša tijekom prijepodneva »uzela predah«, voda se srećom povukla s prometnica, ali iz Općine Jelenje još uvijek pozivaju mještane kao i sudionike u prometu na oprez



JELENJE/RIJEKA  Kukali smo danas u Rijeci kako nam je teško zbog kiše. Facebook i portali bili su prepuni kuknjave, mokrih čarapa, kišom uništenih frizura i automobila koji su plovili cestom. Padalo je, i to jako.


U Rijeci su, kaže nam dežurna meteorologinja u riječkom Pomorskom meteorološkom uredu Josipa Kuzmić, od 7 sati u utorak do srijede u 7 sati, dakle tijekom 24 sata, pale 53 litre po četvornom metru.


Otoci su prošli skoro pa lišo – Krk 32 litre, Rab 17, a i Rabljani su kukali, dok su Mali Lošinj i Pag suhe oaze potopljene Primorsko-goranske županije sa zanemarivih 11 litara kiše. Klana je zabilježila nešto više od 60 litara, Senj 47, Bakar 43, a Kukuljanovo 46 litara kiše po četvornom metru.


: Nabujala Rječina nosila sve pred sobom / Snimio Vedran KARUZA


: Nabujala Rječina nosila sve pred sobom / Snimio Vedran KARUZA





Praćenje vodotoka


Zbog velikih padalina tijekom proteklih dana, na području općine Jelenje od utorka su u stanju pripravnosti svi interventni timovi, a ujedno se umoljavaju mještani da povećaju pozornost prilikom obilaska pritoka Rječine.


Sve službe su aktivirane i redovito se obilazi teren, među njima i vatrogasci DVD-a Jelenje koji su, zajedno s predstavnicima Općine Jelenje, bili i u obilasku terena oko izvora Rječine. Na nekim mjestima, kao u Sobolima, voda je već pomalo i prekrila prometnicu.


Tijekom srijede, kada je kiša tijekom prijepodneva »uzela predah«, voda se srećom povukla s prometnica, ali iz Općine Jelenje još uvijek pozivaju mještane, kao i sudionike u prometu na oprez.


– Na području općine Jelenje, kao i u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, u utorak tijekom dana pala je velika količina oborina. Iz stanja pripravnosti, prijepodne, krenuli smo u redovito stanje borbe od poplava za gornji tok Rječine. Na dva mjesta napravljeni su zečji nasipi, pratilo se vodotok Rječine i pritoka, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


Dodaje kako su se uz održavanje tijekom listopada i studenog redovito čistili šahtovi, kao prevencija od poplava, a posebice početkom tjedna, kada su počele padati velike količine kiše. Naime, dodaje Marčelja, kod velikih oborina i naleta vode očišćeni šaht zapuni se lišćem i onemogućava redovito otjecanje oborinskim kanalima.


Tijekom istog dana došlo je i do manjeg proboja vode u zgradi ambulante u Dražicama. Zbog toga je, preventivno, u utorak poslijepodne ambulanta privremeno stala s radom, a na teren su odmah izašli predstavnici izvođača, nadzora i Općine Jelenje te je prodiranje vode odmah otklonjeno. U srijedu ujutro ambulanta je normalno nastavila s radom.


Upozorenje vozačima, najavljene nove količine kiše / Snimio Vedran KARUZA


Upozorenje vozačima, najavljene nove količine kiše / Snimio Vedran KARUZA



Saniranje štete


– Radi se o izvanrednim situacijama i o velikim količinama padalina. Reagirali smo na vrijeme i uključili smo sve službe koje su za to zadužene – općinske službe, Komunalno društvo Jelen, Hrvatske vode i druge te ćemo i dalje pratiti stanje. Na našoj ambulanti još uvijek traju manji radovi na krovištu, kako bi projekt bio u potpunosti gotov u skladu s EU standardima. Mi smo, kao Općina i investitor, zatražili očitovanje izvođača i nadzora. Očekujemo da se nedostaci saniraju, a najbitnije je da naši mještani mogu nesmetano koristiti zdravstvene usluge, kaže načelnik Marčelja.


Danas prijepodne bilo je i sunca u Rijeci, ono uvijek dolazi nakon kiše, no za to vrijeme na području sjeverne Istre i na dijelovima otoka Krka već su bili počeli pjuskovi koje nam nosi fronta vlažnog zraka iz Italije, a koji su se poslijepodne proširili i na riječko područje.


Nakon oblačnog neba i povremenih pljuskova u noći sa srijede na četvrtak, u četvrtak se nastavljaju mjestimični pljuskovi, a ponovni potop nekako ćemo opet preživjeti u drugoj polovici petka i u subotu. S obzirom da vremenska prognoza za sljedeće dane nije obećavajuća, naprotiv, najavljene su nove količine kiše, svi vozači umoljavaju se za povećan oprez.