Odbor za kulturu

Zaštićeno kulturno dobro u centru: Kako zaustaviti propadanje Teatra Fenice

Kim Cuculić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



Odbor za kulturu Grada Rijeke na svojoj je sjednici raspravljao o statusu Teatra Fenice. Prema dokumentu Ministarstva kulture iz srpnja prošle godine, tema je tada bila problematika stanja kulturnog dobra Teatra Fenice u Rijeci. Navedena je cijela kronologija slučaja, sve do 2018. kad je orkanska bura uništila dio pročelja zgrade pa je Konzervatorski odjel u Rijeci izdao očitovanje na prijedlog o imenovanju privremenog skrbnika. Hitne mjere zaštite izdane su 30. srpnja 2019. godine.


Vlasnik Rijekatekstil je osporio nalog konzervatora za hitnom obnovom. Stoga je zaključak sjednice Odbora za kulturu molba konzervatorima da Odboru za kulturu dostave rješenje Ministarstva kulture kojim se u studenom prošle godine uvažava žalba Rijekatekstila i poništava rješenje Konzervatorskog odjela u Rijeci, kojim su nakon očevida polovicom prošle godine vlasniku naloženi popravci te zahtjev na napravi statičku analizu stanja konstrukcije zgrade.


Odbor za kulturu potaknut će žurno postupanje, kako bi se zgrada Teatra Fenice zaštitila od daljnjeg propadanja. Premda je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, Teatro Fenice je već sedamnaest godina izvan funkcije i svakim danom sve više propada.




Pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić najavljuje kako će utvrditi hitne mjere sanacije krovišta, fasade i prozora kako bi se zaustavilo propadanje. Ukoliko se vlasnik na to ogluši, moguće je imenovati skrbnika – piše Radio Rijeka.


Secesijska zgrada Teatra Fenice izgrađena je 1914. godine. Kazalište je moglo primiti dvije tisuće gledatelja, a na izgradnji su radile tvrtke iz Rijeke, Beča, Trsta i Budimpešte. U izgradnji su primijenjeni mnogi tehnički noviteti, armiranobetonske konstrukcije i sustav cugova za upravljanje scenom. Južno pročelje dograđeno je 1922. prema projektu Giovannija Rubinicha.


Iako se kazalište danas ne koristi, građevina ima kulturološku vrijednost s obzirom na to da čuva uspomenu na gotovo stoljetnu kulturno-umjetničku aktivnost koja se u njoj odvijala. Teatro Fenice nalazi se na Listi zaštićenih kulturnih dobara u Registru kulturnih dobara RH.