Čeka sanaciju

Žalosno stanje zabarikadirane plaže Sablićevo. Pogledajte ovaj užas na ‘elitnim’ Pećinama

Portal Novilist.hr

Foto čitateljica

Foto čitateljica



RIJEKA Nakon što je u prosincu dvaput došlo do odrona kamenja na Sablićevu, ova je plaža na Pećinama zbog sigurnosti od tad pod ključem. Još mjesec dana nakon odrona ostaci nisu bili uklonjeni s obale, a za prvu je ruku bila postavljena zaštitna mreža.


Stradalih sećom nije bilo, a analiza je pokazala da su uočene promjene zapadno od stubišta na ovom kupalištu, koje su posljedica olujnog nevremena koje je oštetilo mnoge plaže u Rijeci.


Projekt sanacije prema svojedobnom odgovoru Odjela gradske uprave za komunalni sustav uključuje postavljanje nosive mreže i štapna sidra.




Premda bi ulaz na plažu trebala priječiti zaključana vrata, mnogima to ništa ne znači, već zaobilaze prepreku i spuštaju se na plažu. Još uvijek se čeka sanacija ove plaže. Po odgovoru Grada Rijeke iz siječnja prvi korak u sanaciji stijenskog pokosa je uklanjanje nepoželjne vegetacije kako bi se utvrdilo pravo stanje pokosa, a na temelju toga i donijela odluka o načinu i opsegu sanacije, ističu u Gradu Rijeci.


Dotad, prilaz plaži priječit će vrata, koja će ostati zaključana do završetka sanacije spomenutog stijenskog pokosa. Tako su se barem u Gradu nadali, ali jasno je da ta vrata ne znače puno za pojedine prolaznike, koji ih vješto zaobilaze.



Ovo tužno stanje brine i Riječanku koja se javila našoj redakciji. Boji se da će se najavljeno saniranje zelenila svesti na ‘satiranje’ zelenila i oblijevanje sivh stijena u zidove i beton, što, kaže, sigurno nije jedini način.


– Ono što pada u oči cijelu zimu su kante za smeće, koje se ne prazne, kao i dio na toj zelenoj padini koji se nije čistio od otpadaka tko zna koliko. Ograde na kojima je, samo na hrvatskom jeziku napisano „Zabranjen prolaz, opasnost”, ljudi, domaći i stranci, dižu i zaobilaze kako se sjete, jer vide da su se odvalile samo stijene na desnoj strani, iznad samog mora.


Po tim stijenama inače teče slatka voda, otud vjerojatno i odron kamenja, a baš je taj dio bio bez zaštitne čelične mreže, objašnjava naša sugovornica.



Dodaje da su, osim prirode, za devastaciju plaže zaslužni i pojedini neodgovorni pojedinci. Prisjeća se tako slučaja iz proljeća 2018. godine, kad je netko macolom odvalio jednu bijelu stijenu na lijevoj strani.


Kad se o svemu obratila Gradu, rekli su joj: ‘Ljudi su ludi jer odlaze na plažu unatoč zabrani’.


Natječaj za sanaciju ipak bi trebao biti dovršen 9. svibnja pa bi, nadajmo se, plaža trebala biti sanirana bar do početka kupališne sezone.