Završen natječaj

Zagrebački arhitekt Igor Franić idejno će osmisliti riječki Trg pul Vele crikve

Nela Valerjev Ogurlić

Na natečaju je sudjelovalo ukupno 15 autora a pobijedio ja arhitekt iz Zageba široj javnosti poznat kao autor Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu



RIJEKA Arhitekt Igor Franić iz Zagreba, koji je široj javnosti poznat kao autor Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, pobjednik je arhitektonsko-urbanističkog natječaja na kojem se tražilo idejno rješenje za uređenje Trga pul Vele crikve u riječkom Starom gradu. 


    Prostor obuhvaćen natječajem zahvaća površinu od oko 1.300 kvadrata, a osim Trga pul Vele crikve uključuje dijelove Užarske ulice, Ulice Janeza Trdine i Ulice Đure Šporera. U njihovu podzemlju nađeni su izuzetno vrijedni arheološki nalazi, među kojima se posebno ističu ostaci ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća s reprezentativnim višebojnim mozaicima, netaknut kasnoantički kameni sarkofag, ostaci antičkog termalnog kompleksa, kao i bedema antičke Tarsatice. 


    Natječaj je trebao ponuditi rješenje koje će otvoriti pogled na skrivenu baštinu i, ne remeteći uličnu komunikaciju, u što većem obimu omogućiti prezentaciju izvornih struktura »in situ«. 




    Po ocjeni žirija, Igor Franić je svojim radom »visoke oblikovne kvalitete i konceptualne složenosti« najbolje udovoljio tom zahtjevu. On cijelu plohu trga i dijelove okolnih ulica oblikuje kao jedinstven prostor, stvarajući strukturu koja se sastoji od niza paralelno postavljenih vodoravnih traka koje su izvedene od različitih materijala – betona, drva, metala i stakla – ovisno o zoni u kojoj se nalaze. Tako u zoni oko Kosog tornja, gdje se nalazi najviše mozaika, kombinira drvene grede i staklo kroz koje se vide mozaici, ali se cijela ploha može i podići poput pokretnog mosta kako bi se prema potrebi otvorila u cijelosti. Na isti način Franić je riješio i postor nad ostacima termalnog kompleksa. 


    Ocjenjivački sud održao je dva kruga žiriranja, a radio je u sastavu: Nenad Fabijanić (predsjednik), Dragan Blažević, Nikolina Radić Štivić, Vladimir Kasun, Maruša Zorec, Josip Višnjić i Leo Modrčin. Nakon prve selekcije, na doradu rješenja pozvano je petero autora, odnosno timova, među kojima su i drugonagrađeni arhitekt Nikola Bašić iz Zadra te trećenagrađena grupa zagrebačkih arhitekata: Vesna Milutin, Zorislav Petrić i Jurica Sinković. Pobjedniku ide nagrada u iznosu od 60.000 kuna, a dobitnicima druge i treće nagrade 40.000, odnosno 20.000 kuna. 


    Na natečaju je sudjelovalo ukupno 15 autora među kojima su Iva Ćuzela-Bilać, Vladimir Grubešić, Silvana Konjevoda, Branko Orlić, Ira Rechner Šustar i Rijekaprojekt – Koning d.o.o. iz Rijeke, Matija Lastovčić iz Samobora te Goran Rako, Alan Kostrenčić, Branko Silađin, Brigade d.o.o. i XYZ arhitektura iz Zagreba. Svi natječajni radovi bit će prikazani na izložbi uz koju će se održati i okrugli stol o natječaju