Općina Čavle

Za sanaciju divljih deponija izdvojeno 200 tisuća kuna

Sanja Gašpert

Provedene dvije faze sanacije opasnog otpada na Kikovici / Snimio Roni BRMALJ

Provedene dvije faze sanacije opasnog otpada na Kikovici / Snimio Roni BRMALJ

Organizirana je još jedna akcija čišćenja okoliša Zelena čistka, nastavljeno s organiziranim odvozom glomaznog otpada. Provedene su dvije faze sanacije opasnog otpada na Kikovici



ČAVLE Općina Čavle značajna financijska sredstva ulaže u sanaciju divljih deponija. Organizirana je još jedna akcija čišćenja okoliša Zelena čistka, a nastavljeno je i s organiziranim odvozom glomaznog otpada, koji je, iako je Županijski centar za gospodarenje otpadom počeo s radom, za mještane općine Čavle i dalje besplatan.


Provedene su dvije faze sanacije opasnog otpada na Kikovici, a taj je posao za Općinu Čavle odradila Dezinsekcija Rijeka d.o.o.


Samo na sanaciju deponija i čišćenje javnih površina u prvoj polovici ove godine iz proračuna Općine Čavle izdvojeno je oko 200 tisuća kuna. Lokaciju na Kikovici Općina Čavle sanirala je više puta, ali, je ona ubrzo nakon čišćenja ponovno devastirana.




S područja Općine Čavle je samo u 2017. godini uklonjeno gotovo 450 prostornih metara protupravno odbačenog otpada, a s lokacije šljunčare Kikovica gotovo 200 prostornih metara.


–  Jako puno ulažemo u sanaciju divljih deponija, ne samo u financijskom smislu, nego i puno energije. Problem je to s kojim se borimo godinama i mislim da s vremenom uspijevamo dobiti bitku jer je naša općina sve čišća. Organiziramo akcije čišćenja, svake godine organiziramo, također, izbor najljepših okućnica, balkona i privrata, kojim želimo motivirati naše sumještane da čiste svoj okoliš jer time i naša cijela općina postaje čišća i ljepša, kaže zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović.


Dodaje kako je, s obzirom na izraženi problem protupravnog odbacivanja otpada, Općina Čavle u listopadu prošle godine donijela i posebnu odluku o sprječavanju odbacivanja otpada u okoliš, kojom su definirane mjere i radnje koje imaju za cilj spriječiti protupravno odlaganje otpada u okoliš.


Mjere koje Općina Čavle poduzima u sprječavanju protupravnog odbacivanja otpada su postava ploča i obavijesti o zabrani odbacivanja otpada u okoliš, uspostava videonadzora te učestale kontrole ugroženih lokacija od strane komunalnog redara.


Provođenjem opisanih mjera utvrđen je i veći broj počinitelja protupravnog odbacivanja otpada u okoliš te je protiv njih podnesena prijava nadležnoj inspekciji zaštite okoliša u Rijeci.