Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.

Za očuvanje i predstavljanje prirodne baštine plavo-zelene županije ugovoreno 24,4 milijuna kuna

Foto Silvano Ježina
Foto Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2018. u 15:53 2018-07-30T15:53:25+02:00

Projekt Interpretacijskog centra prirodne baštine PGŽ ukupno je vrijedan 16 170 000 kuna, a Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici ukupne je vrijednosti od 8 180 000 kuna

RIJEKA - Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je Rijeku kako bi u Prirodoslovnom muzeju Rijeka potpisala ugovore o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte Interpretacijski centar prirodne baštine Primorsko-goranske županije i Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici. Potpisivanju su prisustvovali župan Zlatko Komadina, gradonačelnih Vojko Obersnel, rektorica Snježana Prljić-Samaržija, ravnateljica Javne ustanove "Priroda" Sonja Šišić, predstavnici SAFU-a i drugi gosti.

Projekt Interpretacijskog centra prirodne baštine PGŽ ukupno je vrijedan 16 170 000 kuna od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo bespovratna EU sredstva u iznosu od 11 290 000 kuna. Partneri Grada Rijeke u ovom su projektu Primorsko-goranska županija, Javna ustanova Priroda i Turistička zajednica grada Rijeke, pri čemu županija sudjeluje sa 3 300 000 kuna, a županijska Javna ustanova "Priroda" sa 213 000 kuna. Podršku su pružili i Prirodoslovni muzej, kao jedan od inicijatora projekta, te Sveučilište u Rijeci na čijem će terenu i nastati novi Interpretacijski centar, zamišljen kao suvremeni botanički vrt, uz koji će se urediti i valorizirati 11 odredišta zaštićene prirodne baštine u PGŽ.

Velike zvijeri

Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici, ukupne vrijednosti od 8 180 000 kuna, potpisanim ugovorom osigurava nešto više od 5 milijuna bespovratnih EU sredstava. Njegovi su nositelji županijska Javna ustanova "Priroda", a partneri Općina Ravna Gora i Turistička zajednica općine Ravna Gora. Koncept Centra temelji se na prezentaciji i promociji goranskog prostora, kao Natura 2000 područja, mjesta sužovota ljudi i velikih zvijeri, od čega sve tri – medvjed, ris i vuk – obitavaju na malom goranskom području, što je jedan od rijetko bogatih lokaliteta u Europi. U planu je prenamjena i obnova postojeće ruševne zgrade u naselju Stara Sušica te izrada modernog multimedijalnog izložbenog postava.

Svi okupljeni, s ministricom Žalac na čelu, zadovoljni su prepoznavanjem i usmjerenjem prirodne baštine u gospodarske svrhe, a sama ministrica naglasila je istaknutu poziciju Primorsko-goranske županije u odnosu na druge županije u Hrvatskoj. - Primorsko-goranska županija nalazi se među top tri po korištenju EU fondova.

Ono što u svakom slučaju planiramo, u okviru ove financijske perspektive, jest podržati sve projekte koji su izvedivi te osigurati sufinanciranje ne samo za Rijeku, već i ostatak Hrvatske, rekla je ministrica zadovoljna novom suradnjom u Primorsko-goranskoj županiji.

I župan Komadina izrazio je zadovoljstvo što je nakon prepoznavanja kulturne baštine na red došla i prirodna baština.

Najraznolikiji u Hrvatskoj

- Naša županija najraznolikija je u Hrvatskoj sa 75 posto pokrivenosti Naturom 2000 tako da mi je posebno drago da ćemo realizirati ova dva centra. Sve ćemo staviti u funkciju gospodarskog razvoja, prije svega turizma, rekao je Komadina, a gradonačelnik Obersnel istaknuo je i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta koje ovi projekti donose.

Unatoč kritikama na račun djelotvornosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, ministrica Žalac zadovoljna je radom i napretkom koji, kazuje ministrica, govori sam za sebe.

- Od samog početka mandata ove vlade zatekli smo 9 posto, a sad smo već na gotovo 50 posto ukupne ugovorenosti te ćemo do kraja godine premašiti sve ono što smo si zacrtali i ja sam duboko uvjerena da ćemo do kraja 2023., kada je rok za provedbu svih projekata, biti među boljim zemljama članicama kada govorimo o iskorištenosti europskih fondova.

S dosadašnjom suradnjom te radom ministarstva, zadovoljan je i gradonačelnik Obersnel koji je s županom Komadinom prije potpisivanja ugovora održao sastanak o napretku provođenja projekta Benčić u koji je uloženo preko 280 milijuna vrijednih investicija.

Problemi razvijenih

-  Ja sam zadovoljan sa suradnjom i mislim da se u okvirima mogućeg, s obzirom da smo mi najmlađa članica EU, učinilo sve što se moglo. Postupci i kriteriji koji se provode diktira Europska komisija i oni su poprilično složeni te svima nama treba vremena da se priviknemo i prihvatimo taj način poslovanja.

S druge strane, župan Komadina ukazao je i na problem koji se uskoro mora riješti.

- Imamo i jedan problem, a to je da smo nešto razvijeniji nego drugi u Hrvatskoj i zapravo što više se kandidiramo, to nam više fali. Nije osmišljen sustav financiranja onog dijela koji trebamo sami participirati tako da se za sad snalazimo s kreditima i to je ono što će ministarstvo i vlada morati riješiti u narednom razdoblju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.