Podžupan i pročelnice

ŽUPANIJA ČESTITALA VATRENIMA Političari se ne bi trebali samo ljubiti i grliti nego podržati Opatijsku inicijativu

Tihana Tomičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Kad bi turisti kroz boravišnu pristojbu izdvajali samo jedan euro dnevno više, to bi bilo 18 milijuna eura godišnje za sport u PGŽ, drži Marko Boras Mandić



RIJEKA Uz čestitke srebrnim hrvatskim nogometašima, a posebno riječkom reprezentativcu Filipu Bradariću, zamjenik župana Marko Boras Mandić pozvao je s redovitog press kolegija Primorsko-goranske županije sve političare u Hrvatskoj da se manje ljube, grle i slikaju u VIP ložama, a da više svoga truda utroše u to da hrvatski sportaši, svih sportova, dobiju bolju sportsku infrastrukturu. 



U uređenje zapadnog dijela luke Cres do kraja 2021. godine bit će utrošeno oko 34 milijuna kuna, najavila je pročelnica Milošević. Radi se o bespovratnim EU sredstvima kojim će se urediti lukobran u dužini 185 metara, širine 6 metara, te ostatak obale u tom dijelu luke.– To je krasan iznos bespovratnih sredstava, čime će se uvelike uljepšati i modernizirati Cres, kazala je pročelnica.


Također, pozvao je sve da se oživotvori tzv. Opatijska inicijativa koja, među ostalim, predviđa veća izdvajanja za sport, posebno iz boravišne pristojbe.




– Hrvatska ima oko 86 milijuna noćenja godišnje, a samo PGŽ oko 18 milijuna noćenja. Kad bi turisti kroz boravišnu pristojbu izdvajali samo jedan euro dnevno više, to bi bilo 18 milijuna eura godišnje za sport u PGŽ. S tim možemo u samo jednoj godini sagraditi novu Kantridu, ili dovršiti cijeli projekt Platka, ili graditi biatlonske staze u Gorskom kotaru ili bazene po Krku. Vrijeme je za zakonske promjene i zato pozivam sve političare u Hrvatskoj da iskoriste ovaj trenutak i našim sportašima osiguraju bolju infrastrukturu, jer oni su najbolji promotori Hrvatske u svijetu – rekao je Marko Boras Mandić.


Po njemu, ta infrastruktura je sada za sve sportove u Hrvatskoj preskromna, a smatra i kako bi i HNS trebao svoj prihod od oko 30 milijuna dolara nakon Svjetskog prvenstva trebao također uložiti u sportske objekte. Pozvao je i da se VAR sustav kontrole igre uvede u prvu hrvatsku nogometnu ligu: »Vrijeme je da se hrvatskom nogometu vrati poštenje«, kazao je Boras Mandić.


On je iznio i podatke o prvom krugu upisa u srednje škole u PGŽ: svi gimnazijski programi u Rijeci, Opatiji, Crikvenici i otocima su popunjeni sto posto, jednako kao i obje Elektro škole u Rijeci, te Medicinska, Tehnička i Pomorska škola. Naslabiji interes je za srednje škole u Delnicama i Čabru, te Talijansku školu u Rijeci i Graditeljsku školu, za koje je popunjeno tek oko pola mjesta. Ukupno, na raspolaganju je bilo preko 2.900 mjesta, a sada ih je za drugi krug slobodno još oko 400, rekao je podžupan.


Županija će, kako je najavio, i ove godine izdvojiti sredstva za nastavak rada Državnog hidrometeorološkog zavoda – Pomorskog centra u Rijeci. Riječ je o iznosu od 128.000 kuna, čime se financiraju troškovi najma i drugi tehnički troškovi.


Pročelnica za poduzetništvo Melita Raukar najavila je potpore poljoprivrednim gospodarstvima u visini od skoro pola milijuna kuna, za nova i mala gospodarstva, a također je najavila i kako nacionalni program ruralnog razvoja predviđa potpore u visini od skoro milijardu kuna, te je pozvala gradove i općine da to iskoriste i kandidiraju se za te potpore, koje se osobito daju za gradnju dječjih vrtića u ruralnim krajevima, i slične projekte.


Pročelnica za pomorstvo i promet Nada Milošević najavila je pak ulaganja ŽUC-a u tri prometnice: uredit će se i proširiti još skoro kilometar ceste prema Platku, potom oko 1,2 kilometra ceste Lič-Lukovo, čime će ona biti gotovo sto posto dovršena, a uredit će se i lokalna prometnica Podbadanj kod Crikvenice.