Optimistične prognoze

ZIMSKA TURISTIČKA ŽETVA Trideset tisuća gostiju stiže na Kvarner. Evo što ćemo im ponuditi

Alenka Juričić Bukarica

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Pozitivnim rezultatima Rijeke svakako će pridonijeti i bogati program Rijeka Adventa koji ove godine završava spektakularnim dočekom Nove godine uz Ninu Badrić, Dubiozu kolektiv i Nikolinu Tomljanović.



Za oko 30 tisuća gostiju koje domaćini očekuju tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana sve je spremno. Ove godine trebalo bi stići otprilike isto gostiju kao lani koji će kraj godine dočekati u nekoj od kvarnerskih destinacija. Očekuje se ostvarenje oko sto tisuća noćenja, pri čemu najviše na Opatijskoj rivijeri, oko 45 tisuća. Otok Lošinj najavljuje 17 tisuća, riječko područje 15 tisuća, Crikveničko-vinodolska rivijera devet tisuća, otok Krk sedam tisuća, Gorski kotar i otok Rab po pet tisuća, a otok Cres tisuću noćenja. Na Kvarneru će ih biti otvoreno 64, a, uz ostalo, radit će i tri kampa, dva na Lošinju i jedan na Krku.


Najviše gostiju, kao i obično, očekuje Opatijska rivijera. U samoj Opatiji se, prema podacima Turističke zajednice grada Opatije, tijekom božićno-novogodišnjih blagdana očekuje da će Opatiju posjetiti 13.250 gostiju koji će ostvariti 37.800 noćenja. Većina noćenja ostvarit će se u hotelskom smještaju. U navedenom razdoblju u Opatiji će biti otvoreno 27 hotela, a većinom se očekuju gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije te domaći gosti.


Riječki ugođaj


– Sve posjetitelje očekuje bogat program Najljepšeg Adventa uz more koji će donijeti puno dobre glazbe poput koncerata Marka Tolje, Martine Majerle, Renate Sabljak i Đanija Stipaničeva te brojnih drugih renomiranih glazbenika, klizanje na prekrasnoj zimsko-ljetnoj pozornici, animaciju za najmlađe i druga iznenađenja. Za Novu godinu pripremljena su čak četiri dočeka, od onog za najmlađe u podne na Ljetnoj pozornici, do tri večernja na otvorenom. Svim gostima koji su Opatiju izabrali za doček, Novu godinu će 1. siječnja čestitati opatijski gradonačelnik sa suradnicima na tradicionalnoj Novogodišnjoj zdravici gradonačelnika, najavila je Željka Stašić, projektna menadžerica u TZG-u Opatija.




Druga najposjećenija destinacija za predstojeće blagdane bit će Rijeka s okolicom. Prema višegodišnjem trendu porasta broja noćenja tijekom cijele godine na području grada, u TZG-u Rijeka ističu kako je za očekivati da će i za blagdane ostvareni turistički promet premašiti prošlogodišnje rezultate.


– Pozitivnim rezultatima svakako će pridonijeti i bogati program Rijeka Adventa koji ove godine završava spektakularnim dočekom Nove godine uz Ninu Badrić, Dubiozu kolektiv i Nikolinu Tomljanović. No tu su i organizirani dočeci Nove godine u brojnim ugostiteljskim objektima u centru grada i okolici.



Na području grada Rijeke otvoreno je pet hotela, Bonavia, Jadran, Neboder, Continental te integralni hotel Molo longo, većina hostela te velik broj objekata u privatnom smještaju u kojem se već duže vrijeme ostvaruje najveći broj noćenja, naveo je Dominik Damiš, voditelj marketinga u riječkom TZ-u. Inače, za blagdane u pravilu najviše noćenja ostvaruju domaći turisti iza kojih slijede strani gosti iz Italije, Njemačke, Srbije, Slovenije i Austrije.


Popunjena Crikvenica


Na području Rivijere Crikvenica će pak, od 20. prosinca do 6. siječnja, boraviti otprilike 1.700 gostiju koji će ostvariti 7.500 noćenja. U Turističkoj zajednici grada Crikvenice navode kako će, osim hotela Marina u Selcu, koji je konstantno otvoren, u vrijeme novogodišnjih praznika biti otvoreni i crikvenički hotel Omorika, hotel Mediteran te hotel Crikvenica. Osim hotela bit će otvoreno i nekoliko desetaka apartmana. Najviše gostiju očekuje se iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske, a najveći broj gostiju će boraviti u Crikvenici za vrijeme novogodišnjih blagdana. Prosječni boravak gostiju je tri dana. Kako doznajemo u TZG-u Crikvenice, većina hotelskog smještaja je već popunjena, dok su neki od privatnih apartmana još uvijek na raspolaganju gostima koji žele provesti blagdane u Crikvenici, a koja je, ističu Crikveničani s ponosom, ove godine u posebnom adventskom ugođaju.



– I ova je turistička godina protekla vrlo uspješno, iako još uvijek nije službeno gotova. Izgledno je da ćemo u turističkoj godini 2020. ostvariti bolje rezultate u odnosu na 2019. Kalendarsku godinu završavamo, odnosno započinjemo, s velikim brojem gostiju koji borave u našim hotelima za božićne i novogodišnje blagdane. Rezultati i reakcije gostiju nam vrlo jasno pokazuju da su Lošinj i lošinjska turistička ponuda prepoznati kod inozemnih i domaćih gostiju, ne samo ljeti, nego sve više tijekom cijele godine, kazao je član Uprave lošinjske Jadranke Rikardo Hesky, dodajući kako gosti pokazuju najveći interes za petozvjezdanu ponudu u uvali Čikat, posebno za hotel Bellevue.


– Veseli nas što će u 2020. hotel Bellevue prijeći na cjelogodišnje poslovanje. Svjesni smo da isključivo kvalitetan turistički proizvod može privlačiti u svim godišnjim dobima, a hotel Bellevue to svakako jest, zaključio je Hesky.



U najvećoj turističkoj tvrtki na rivijeri, Jadranu Crikvenica doček Nove godine organiziraju u hotelu Omorika.


– Otvoren nam je samo ovaj hotel jer smo u drugim objektima već krenuli s drugom fazom investicijskog ciklusa kako bismo još spremniji dočekali novu sezonu 2020. Svi zainteresirani za svečanu večeru za sam doček Nove godine mogu nam se još javiti i rezervirati mjesta. Glavno emitivno tržište za doček nam je Italija, a imamo i dosta domaćih gostiju, rekle je Lucija Jukić, direktorica marketinga crikveničkog Jadrana te dodala kako gostima nude svečanu večeru za doček Nove godine uz živu glazbu, pjenušac u ponoć, kao i reprizu dočeka također uz živu glazbu.


Uzlet Gorskog kotara


U Novom Vinodolskom, primjerice, za novogodišnje blagdane očekuju 250 gostiju iz Austrije u jedinom otvorenom hotelu Lišanj te u privatnom smještaju stotinjak gostiju. Gosti ostaju u prosjeku tri dana, a kako doznajemo u Turističkoj zajedinici grada Novog Vinodolskog, u hotelu više nema mjesta. Inače, organizirani doček Nove je i u Marini Novi. A na tradicionalnoj Zdravici Novoj 2020. Novljani očekuju dolazak oko tisuću stranih gostiju, odnosno sveukupno oko 8 tisuća nazočnih.


Ove godine više se destinacija uključilo i u organizaciju Adventa pa je tako i cijeli prosinac bio u znaku povećanih dolazaka i noćenja gostiju. No očekivano, kulminacija se tek očekuje. Većina destinacija pripremila je dočeke na otvorenom, a hotelijeri i dočeke za svoje goste.


A vrijeme novogodišnjih blagdana tradicionalno je top sezona za Gorski kotar. Ove godine po jubilarni dvadeseti put Fužinarci i njihovi gosti u podne će ispratiti staru godinu. Na okruglom ispraćaju očekuje se između 8 i 10 tisuća čestitara, a ako vrijeme posluži i koja tisuća više.



Marinko Jakovljević, direktor Turističke zajednice općine Fužine, istaknuo je kako je na području Gorskog kotara većina smještaja za novogodišnje blagdane rezervirana. U pravilu su popunjene kuće za odmor i apartmani, dok u domaćinstvima ima još nešto mjesta, kao i u hotelskom smještaju. No u idućim danima, očekuju Gorani, i to će se popuniti.


Rab punom parom


– S obzirom na to da imamo pripremljen četverodnevni program koji kreće već 29. prosinca tradicionalnim koncertom našeg Puhačkog orkestra, u pravilu se radi o boravcima na bazi tri noćenja. Pripremili smo i iznenađenja za ovu lijepu obljetnicu ispraćaja stare godine u podne u podne, a uz ostalo, dolazi nam ponovo i Novogodišnji vlak iz Rijeke. Sve u svemu, još samo da nas vrijeme posluži, zaključio je direktor TZO-a Fužine dodajući kako gosti dolaze iz cijele Hrvatske, a vidi se i porast dolazaka iz Slovenije.



Zanimljivo je da se Novu godinu može dočekati i u tri kvarnerska kampa. Naime, iako se u pravilu novogodišnji dolasci odnose na hotele, a tek nešto manje i na privatni smještaj, u pravilu će ih rijetko tko povezati s dolaskom u kamp. Međutim, u Jadranka kampovima to opovrgavaju. Naime, po peti put organiziraju blagdanski program i to u kampu Čikat koji je ustvari otvoren čitave godine. Dejan Jakovljević, direktor Jadranka kampova, kazao nam je kako trenutačno imaju već šestotinjak rezervacija. A ako vrijeme posluži, može se očekivati i više dolazaka.


– S obzirom na to da je u neposrednoj blizini kampa hotel Helios, u sali ovog hotela ćemo za goste kampa organizirati novogodišnji doček i očekujemo da će na njemu biti dvjestotinjak gostiju. Uz večeru i živu glazbu, planiramo i puštanje balona u ponoć. Dakle, najave su nam jako dobre te doista možemo reći da smo zadovoljni. Inače, tijekom čitavog adventa imamo program koji se odlično nadopunjuje s Adventom u samom gradu Malom Lošinju, kazao je Jakovljević dodajući kako gosti u kampu za predstojeće blagdane u pravilu ostaju od Badnjaka ili 23. prosinca, pa sve do iza Nove godine. Dakle, radi se o dužim boravcima. A najviše se očekuje gostiju iz Njemačke te Slovenije.



Za najluđu noć i božićne blagdane, sve je spremno i na kvarnerskim otocima. Ove godine po peti put predstojećim će blagdanima završiti bogat adventski program pod nazivom Najljepši otočni advent. Ove godine je program započeo već 30. studenoga, a trajat će sve do 7. siječnja iduće godine s time da je osim na području povijesne gradske jezgre produžen i u park Boškopini. Bogat program u gradu, kao i hotelski programi, ove godine privući će više gostiju nego lani. Naime, kako doznajemo od Vlade Miša, predsjednika Uprave, Imperial Riviere, u najvećoj rapskoj turističkoj tvrtki će ove godine za novogodišnje blagdane biti otvoren Valamar Collection Imperial Hotel, a već prije Božića Valamar Hotel Padova te Restoran i wine bar Veritas.


Lošinjsko novo ruho


– Dakle, jedan hotel više od prošle godine. Očekuje se potpuna popunjenost, a gosti dolaze uglavnom iz Austrije, Njemačke i Francuske. Pored svih hotelskih sadržaja uz programe zabave i animacije, gostima će na raspolaganju biti i izletnički programi te razni programi na rapskom adventu, koji i ove godine zasluženo nosi ime Najbolji otočni Advent. Inače, Najbolji otočni Advent se već nekoliko godina sve više profilira kao dodatni motiv dolaska gostiju na Rab, a pitanje je samo u kojoj mjeri će vremenske prilike dopustiti njegovu realizaciju, istaknuo je predsjednik Uprave rapske Imperial Riviere.


Na otoku Krku programe za advent i programe pred Novu godinu pripremaju turističke zajednice Omišlja – Njivice, Malinske – Dubašnica, grada Krka, Punta, Dobrinja i Vrbnika. Bogat program kroz čitav advent kao i za same blagdane pripremili su i u Malom Lošinju koji je ove godine dobio i novo adventsko ruho i klizalište, kao i natkriveni prostor za novogodišnju feštu tako da Lošinjanima i njihovim gostima ni loše vrijeme ne može pokvariti doček. Za novogodišnji doček su otvoreni Hotel Aurora u Malom Lošinju i Hotel Televrin u Nerezinama, kao, dakle, dva kampa. Uz Čikat, otvoren je i kamp Poljana u Malom Lošinju, a radi i dio privatnog smještaja, u čemu će pomoći lokalne turističke agencije. Za zatvorene grupe otvoreni su Vitality Hotel Punta i Family Hotel Vespera. Govoreći o nadolazećim blagdanima, kao i najavama za turističku 2020. Rikardo Hesky, član uprave Jadranka hotela kazao je kako u hotelima brenda Lošinj Hotels & Villas iz godine u godinu bilježe rast broja dolazaka gostiju i broja noćenja.