Korak naprijed

Vrtić na Krnjevu dobio novo ruho – u štednju energije uloženo preko 4 milijuna kuna

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Napravljena je nova fasada s toplinskom izolacijom, kompletno nova PVC stolarija s dvostrukim staklima, stara kotlovnica zamijenjena je novom na prirodni plin, a zamijenjen je i pokrov objekta



RIJEKA S uloženih 4,2 milijuna kuna Podcentar Krnjevo Dječjeg vrtića Rijeka dobio je potpuno novo ruho, a riječ je o energetskoj obnovi tog predškolskog objekta koja je započela u studenom prošle godine. Obnovljen vrtić na kojem su radovi okončani u lipnju jučer je obišao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima, a nabrajajući što je sve energetska obnova obuhvatila viša savjetnica gradonačelnika za energetiku Tajana Jukić Neznanović navela je da je postavljena nova fasada s toplinskom izolacijom, kompletno nova PVC stolarija s dvostrukim staklima, stara kotlovnica zamijenjena je novom na prirodni plin, a zamijenjen je i pokrov objekta iako taj trošak nije uračunat u projekt.


– Cijeli je vrtić priključen na daljinsko očitanje potrošnje energije. Trenutno u Rijeci imamo 16 objekata koji su priključeni na daljinsko očitanje, a nakon dovršetka energetske obnove imat ćemo još 11 takvih objekata. Očekivanja su da će vrtić Krnjevo ostvariti 52 posto uštede energije. Do sada je taj objekt ima energetski razred B, a sad ima energetski razred A. Manju potrošnju energije ne očekujemo samo zbog obnove objekta već i zbog ugradnje novog sustava grijanja. Trošak samih radova na objektu iznosio je 3,4 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 4,2 milijuna kuna, a 52 posto tih sredstava je bespovratno iz EU fondova, kazala je Jukić Neznanović.



U Zagrebu je jučer potpisan ugovor između Grada Rijeke i Ministarstva demografije, obitelji, socijalne politike i mladih o dodjeli 119.000 kuna za projektiranje novog vrtića na Rastočinama, za uređenje dijela okoliša vrtića Galeb i uređenje dječjeg igrališta za djecu jasličke dobi vrtića Gardelin. Ukupna vrijednost tih radova iznosi 720.000 kn od čega će 16,5% biti financirano sredstvima Ministarstva, a 83,5% izdvojit će se iz proračuna Grada Rijeke.





Novi EU projekti


Dodajući kako je vrtić Krnjevo samo jedan od objekata u kojem su završeni radovi, jer radovi se izvode na još deset objekata, od čega je šest škola i četiri vrtića, Obersnel je napomenuo da se radi o obnovi objekata za koju su dobivena sredstva putem EU fondova, a vezana su za energetsku učinkovitost.


– Za vrtić Krnjevo možemo reći da je potpuno nova zgrada, a isto to će biti učinjeno na svim vrtićima i školama za koje smo osigurali sredstva. Već ranije smo iz EU fondova na taj način uredili dvije škole i dva vrtića, a odobrena su nam sredstva za još 6 objekata, odnosno tri osnovne škole, dva vrtića i Muzej Grada Rijeke. Ukupna vrijednost obnove svih tih objekata je preko 92 milijuna kuna, od čega je pedestak posto financirano iz EU fondova, a ostatak iz proračuna Grada Rijeke. Ovakvom aktivnošću i ovakvim pristupom, ne samo u vrtićima i školama nego i u čitavom nizu drugih projekata, Rijeka je dospjela na prvo mjesto po broju realiziranih projekata i po ukupnom iznosu novaca dobivenih iz EU fondova. Želja nam je da to nastavimo, a vjerujem da će do kraja ove godini biti još desetak novih EU projekata, najavio je gradonačelnik.



Trenutno se provodi energetska obnove šest škola i četiri vrtića, a na školama Kozala, Pećine i Ivana Zajca radovi su pri završetku. Uz vrtiće Podmurvice, Veseljko, Kvarner i Potok vrši se i energetska obnova škola Gelsi, Podmurvice i Škurinje, a Grad je dobio odluku o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 27,8 milijuna. Tim će se sredstvima izvršiti energetska obnova još šest objekata, a riječ je o vrtićima Belveder i Vidrice, školama Eugen Kumičić, Pehlin i Gornja Vežica te Muzej Grada Rijeke.



Poseban program


Vrtić Krnjevo izgrađen je 1988. godine, a na bruto površini od 1.575 četvornih metara smješteno je 160 djece u 9 odgojnih skupina. Prema ocjeni ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka djeca u tom objektu sad će imati kvalitetnije uvjete, a isto će biti u još četiri vrtića u kojima će ovog ljeta započeti radovi na energetskoj obnovi.


– Riječ je o vrtićima Podmurvice, Potok, Kvarner i Veseljko. Prezadovoljni smo tempom obnove. Dječji vrtić Rijeka ima 31 objekt i dobrim su dijelom što se tiče energetske obnove uređeni. Specifičnost vrtića Krnjevo je da ima jednu skupinu u kojoj se provodi poseban program za djecu s teškoćama u razvoju, djecu s motoričkim oštećenjima, a od ove godine je novina uređenje dijela objekta koji će biti namijenjen odgojnoj skupini u kojoj će se provoditi poseban program namijenjen djeci s teškoćama u razvoju iz spektra autizma, najavila je Davorka Guštin.


Radove na vrtiću Krnjevo izvodila je tvrtka Izo-građenje konzalting d.o.o. iz Osijeka, dok je za stručni nadzor bio zadužen Dinocop d.o.o. iz Omišlja.