Neispoštovani rokovi

Vraćanje srednjovjekovnog bedema na Klobučarićev trg već dva put odgođeno

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Već dva puta je odgođeno vraćanje srednjovjekovnog bedema na Trg Ivana Klobučarića, a sad je upitno hoće li biti dostatna predviđena sredstva iz gradske blagajne



RIJEKA Već dva termina su iza nas, kraj 2015. pa onda kraj 2016. godine, a ni jedan od njih nije ispoštovan. Riječ je o vraćanju srednjovjekovnog bedema koji je sada složen i deponiran uz crkvu Uznesenja Marijina, na njegovu »staru« poziciju na Trg Ivana Klobučarića. Budući da novogradnja na ovoj lokaciji dobro napreduje te je sada u fazi postavljanja stolarije, a naznaka za vraćanje zida još nema potražili smo odgovor od mjerodavnih u Odjelu gradske uprave za kulturu koji je preuzeo na sebe tu obvezu da nakon dvanaest godina vrati bedem.


– S obzirom na činjenicu da je vraćanje srednjovjekovnog zida na svoju postojeću lokaciju na krovu garaže na Trg Ivana Klobučarića kompleksan zahvat, započeta izgradnja stambeno-poslovnog objekta treba biti dovršena te prostor slobodan za organizaciju gradilišta i izvođenje radova vraćanja zida – novo je objašnjenje Odjela gradske uprave za kulturu.


Svojim konzolno izbačenim etažama zgrada će prelaziti preko ostatka srednjovjekovnog bedema. Bedem će prolaziti vrlo blizu ove novogradnje koja bi trebala biti gotova do proljeća 2017. godine, a pogled na njega imat će najvjerojatnije ugostiteljski objekti koji će se, prema najavama investitora, nalaziti u prizemlju ove građevine. 




U gradsku blagajnu za vraćanje zida predviđeno je negdje oko 100.000 kuna. No, pitanje je hoće li to biti dovoljno jer je navodno prema nekim neslužbenim informacijama bedem u jako lošem stanju i već se počeo urušavati pa će trebati uložiti nešto i u njegovu obnovu, odnosno restauraciju.