Mladi@Inovacije

Vozila budućnosti i robot mađioničar »ispod čekića« srednjoškolaca

Andrej Petrak

Inovacije riječkih srednjoškolaca – Lada Niva na elektro pogon, prvi primorsko-goranski solarni automobil i električni motocikl te »Robot mađioničar« koji miješa čašice kako bi publika otkrila ispod koje se krije kockica – među najatraktivnijima su od 50-ak izloženih radova



KASTAV Najbolji hrvatski inovatorski radovi izloženi su na sedmom izdanju Nacionalne izložbe mladih inovatora i izložbe tehničkog stvaralaštva »mladi@inovacije«, što danas završava u kastavskoj školskoj sportskoj dvorani. Izložba je po broju sudionika dosad najveća, jer na jednom mjestu prezentirano je više od 50 radova, najvećim dijelom uživo, a dio putem plakata. Uz inovacije mladih inovatora iz Zagreba i Primorsko-goranske županije, izložbeni su radovi iz Osijeka, Siska, Belog Manastira, Dugog Sela, Splita, Pule, Labina i drugih gradova. 


Kao posebne atrakcije ističu se prerada Lade Nive na elektro pogon i solarni auto. Oba vozila izašla su iz radionice Elektroindustrijske i obrtničke škole. E-lada završni je rad maturanta Alana Šimića, opremljena je s dva akumulatora od 160 amper-sati i motorom od 2,5 kilovata. Sve je napravljeno uz minimalne troškove, a auto može ići 27,5 kilometara na sat. Prvi primorsko-goranski solarni automobil izradili su maturanti Igor Pomazan, Franco Peršić i Toni Grgurina, a već je ove godine iskušan na drugoj utrci solarnih automobila u Sisku. Na sajmu je izložen i električni motocikl, što ga je izradio Nedeljko Maravić iz riječke Elektroindustrijske i obrtničke škole, pod mentorstvom Marka Segnana. Jedna od atrakcija izložbe mladi@inovacije jest i prezentacija gotovih modela aviona, uz pokaznu radionicu, koju vodi član modelarskog kluba iz Hamburga (Deutscher modellflieger verband e.v.) Tomislav Kreutz.    

Zabavna robotika


Nemalo zanimanje i simpatije mladih posjetitelja izazvao je »Robot mađioničar« kojeg su pod mentorstvom Zlatka Capića izradili Neven Grgurić i Vladimir Kamenečki iz riječke Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju. Robot miješa tri čašice, zabavljajući publiku, koja treba otkriti ispod koje se krije kockica. Kad netko iz publike točno pogodi, robot ga nagradi puštajući balone od sapunice. Robota mađioničara njegovi tvorci izradili su kako bi pomogao popularizaciji robotike, koju mnogi neopravdano smatraju kompliciranom i dosadnom. 



Po prvi put organizirana je radionica s 3D printerom, a posjetitelje očekuju i dobro poznate radionice s CNC strojevima i radionica Tehničkog centra mladih pri Zajednici tehničke kulture Rijeka, gdje se izrađuju jednostavniji modeli. Na radionice su dobrodošli svi koji se žele okušati u svojim vještinama ili naučiti nešto novo. Tradicionalno zasebno izlažu i natječu se autori radova iz područja tehničkog stvaralaštva. To su mladi koji su završili školovanje, a sudjelovali su na smotrama tehničkog stvaralaštva kroz školska natjecanja i slično.





– Željeli smo pokazati da robotika može biti itekako zabavna. Robota smo izradili lani, dok smo pohađali treći razred, u sklopu izvannastavnih aktivnosti, koje se odvijaju u školi. Redovito s njim nastupamo na sajmovima inovacija, bili smo i na zagrebačkoj Inovi. Robota mađioničara koristimo i u posjetu osmim razredima osnovnih škola, gdje promoviramo našu školu, kako bi učenike potakli da upravo ovdje odluče nastaviti svoje srednjoškolsko obrazovanje. Riječ je o programu koji škola provodi već nekoliko godina, a pokazao se poprilično uspješnim, objasnio je Vladimir Kamenečki. 


Niz inovacija izložili su učenici zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića. Tomislav Topolovec predstavio je sustav automatizacije kuće, kojim se upravlja putem jednostavnog web sučelja, nagrađenog na moskovskom Arhimedu. Njegov kolega Nikola Jerković na izložbu mladi@inovacije došao je s »Raspberry Pi music streamerom«, koji Raspberry pi, računalo veličine kreditne kartice, koristi za streamanje glazbe preko interneta putem Pandore. Sučelje uređaja omogućava ocjenu svake pjesme, ovisno o kojima se automatski mijenja i playlista.    

Eksperiment s bojama


Udruga Internova iz Mučića postavila je izložbu »Kako oblikovati prostor boje«. Autorice Elda Čekada, Vera Gambar Miščević, Tamara Pavletić i Ivna Safundžić uz asistenciju Snježane Nemarnik i Mladena Ivančića, upustile su se u kompleksni eksperimentalni keramički projekt s ciljem istraživanja dva značajna teoretska sustava boja. Predmeti su izrađivani manufakturno i podvrgnuti su kompleksnom procesu paljenja prilikom kojega su se preciznim proračunavanjem te metodom pokušaja i pogrešaka pažljivo kontrolirali završni rezultati i postignuti željeni efekti. 


Domaćin izložbe Grad Kastav u suradnji s Hrvatskim muzejom turizma iz Opatije organizirao je za sve sudionike posjet Opatiji i samom muzeju, sve u čast obilježavanja 170 godina turizma u Opatiji. Već sedmu godinu za redom program izložbe odvija se uz pomoć učenika Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke i mladih inovatora IN kluba Rijeka, koji su prihvatili suorganizaciju ovog projekta. Također, zadnje dvije godine sudjeluju i učenici Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju iz Rijeke koji pomažu u organizaciji iste. KIN klub Kastav iskoristio je priliku za prezentaciju svog stvaralaštva, te najavu novih programa. Organizatori izložbe su Klub inovatora KIN Kastav i Savez inovatora PGŽ-a. Pokrovitelji su gradovi Kastav i Bakar te Ministarstvo poduzetništva i obrta, a projekt je podržan od PGŽ-a i Hrvatske gospodarske komore.