Predblagdansko primanje

Vojko Obersnel susreo se s predstavnicima vjerskih zajednica

Sanja Gašpert

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić zahvalio se gradonačelniku što već tradicionalno na kraju godine okuplja vjerske zajednice, na taj način pridonoseći ekumenizmu /  Sergej DRECHSLER

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić zahvalio se gradonačelniku što već tradicionalno na kraju godine okuplja vjerske zajednice, na taj način pridonoseći ekumenizmu / Sergej DRECHSLER

Rijeka je prepoznata kao grad različitosti, a naša se različitost očituje i kroz raznolikost vjerskih zajednica, u vašem sastavu i to je ono što smatramo našim bogatstvom i što njegujemo i potičemo. Na tu smo različitost ponosni. Vjerujem da smo svi na istom zadatku, svi mi pred sobom imamo vjeru, ovakvu ili onakvu, u svom radu razvijamo solidarnost i toleranciju, zalažemo se za mir i blagostanje, kazao je Obersnel



RIJEKA Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa svojim zamjenicima, Markom Filipovićem i Nikolom Ivanišem, upriličio je tradicionalno predblagdansko primanje predstavnika vjerskih zajednica koje žive, rade i djeluju u Rijeci.


Na prijam su pozvani predstavnici Katoličke crkve, Medžilisa islamske zajednice, Baptističke crkve, Srpske pravoslavne crkvene opštine, Židovske općine, Evanđeoske pentekostne crkve, Kršćansko adventističke crkve, Makedonske pravoslavne crkve, Evangeličke crkve i Kristove crkve. Bila je to prilika za razgovor i druženje uoči blagdana, ali i za rekapitulaciju realiziranih projekata tijekom godine.



Tom prigodom, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je susret vjerskih zajednica koje djeluju u Rijeci putokaz kakvi bi trebali biti odnosi između Grada i vjerskih zajednica, ali i vjerskih zajednica međusobno.




– Rijeka je prepoznata kao grad različitosti, a naša se različitost očituje i kroz raznolikost vjerskih zajednica, u vašem sastavu i to je ono što smatramo našim bogatstvom i što njegujemo i potičemo. Na tu smo različitost ponosni. Vjerujem da smo svi na istom zadatku, svi mi pred sobom imamo vjeru, ovakvu ili onakvu, u svom radu razvijamo solidarnost i toleranciju, zalažemo se za mir i blagostanje, kazao je Obersnel.


Godinu koja je na izmaku obilježile su mnoge značajne obljetnice – 650. godišnjica dolaska slike Majke Božje na Trsat, 500 godina Reformacije, 390 godina djelovanja isusovačkog kolegija u Rijeci, 300 godina pravoslavlja u Rijeci te 70. obljetnica obnove riječke Židovske općine.


– Iznimno sam ponosan što smo nakon dobivanja naziva Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. osnovali Međureligijski savjet s predstavnicima svih vjerskih zajednica, a s ciljem daljnjeg unaprjeđenja međureligijskog dijaloga u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, istaknuo je Obersnel, koji je čestitao Božić svim predstavnicima vjerskih zajednica i vjernicima koji ga slave po julijanskom i gregorijanskom kalendaru, a svima ostalima sretnu i mirnu novu 2018. godinu.


Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić zahvalio se gradonačelniku što već tradicionalno na kraju godine okuplja vjerske zajednice, na taj način pridonoseći ekumenizmu te dodao kako riječ ekumenizam upravo i znači – zajednička kuća, a to je upravo Rijeka.


– Proslava 300 godišnjice pravoslavlja u Rijeci bila je prava ekumenistička manifestacija, jamstvo da ćemo i nadalje slaviti istinsko zajedništvo, koje se neće spoticati ni o različite vjere, religije ili svjetonazore. Jer, svi smo ljudi i svi stojimo na istom brodu, a o tom brodu trebamo se zajedno brinuti kako bismo na njemu mogli ploviti, poručio je nadbiskup Devčić.


Čestitke su uputili i predstavnici vjerskih zajednica, a prijem je završio zajedničkom božićnom pjesmom »Svim na zemlji«.