Afera tržnice Turnić

Vladimir Benac: Tko je čovjek koji upravlja najvrednijom gradskom imovinom

Damir Cupać

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel jučer je na Kolegiju potvrdio Vladimira Benca za pročelnika Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom / Snimio   Ivica TOMIĆ

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel jučer je na Kolegiju potvrdio Vladimira Benca za pročelnika Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom / Snimio Ivica TOMIĆ

Čovjek od velikog Obersnelovog povjerenja – Vladimir Benac postao je majstor u ponavljanju natječajnih postupaka, i kada je riječ o održavanju gradske imovine, ali i korištenju poslovnih prostora. Nevolja je što ceh svih ponavljanja i odugovlačenja u iznajmljivanju poslovnih prostora u konačnici plaća Grad Rijeka, odnosno porezni obveznici, ali i građani koji čekaju na POS-ove stanove



Pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac, koji je upravo jučer ponovo dobio povjerenje gradonačelnika Vojka Obersnela za isto pročelničko mjesto, uhvaćen je s prstima u pekmezu pa je red podsjetiti tko je čovjek koji je dobio povjerenje gradonačelnika Vojka Obersnela i kako taj SDP-ov kadar obavlja svoj posao. Zadnji biser prije investiranja u uređenje poslovnih prostora na kojem se vodi i tvrtka supruge Vladimira Benca bilo je poništenje natječaja za održavanje gradske imovine. Grad Rijeka poništenje natječaja platit će 45.000 kuna jer je izgubio žalbeni postupak pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave. No, ponavljanje natječaja nešto je u čemu pročelnik Benac ima i te kako iskustva, reklo bi se da je čovjek majstor za ponavljanje natječajnih postupaka.



Gradonačelnik Vojko Obersnel s ponosom ističe da na pročelnička mjesta nitko ne dolazi po političkoj podobnosti. No, to u slučaju Vladimira Benca nije slučaj. Naime, on je član SDP-a. I dobro mu ide kada je riječ o podršci koju uživa. Kada je došao u gradsku upravu, došao je kao čovjek iz realnog sektora, iako su neki repovi iza njega ostali i na tom gospodarskom području. Nije se isticao. Ipak, kako je napredovalo njegovo probijanje iz drugog ešalona pri polaganju vijenaca u prvi, tako je raslo i njegovo samopouzdanje, da ne kažemo bahatost. On je iza sebe imao partiju, partija je imala njega. Čak se njegovo ime spominjalo u kontekstu mogućega Obersnelovog zamjenika. Za to su izgledi nikakvi, ali zaštitničko sidro političke pripadnosti očito zabudalasa mnoge. Vrlo je izgledno da je i u ovom slučaju tako. Iako se gubi tlo pod nogama, iako se kreće u stvari koje su i te kako kompromitirajuće za pročelnika i ravnatelja, on je uvjeren da nikakvu odgovornost snositi neće. Jer, kako to reče gradonačelnik Obersnel, u slučaju poništenja natječaja za održavanje gradske imovine, nikakva šteta nije učinjena. E sad, razne su štete moguće. Ako niz akumuliranih pogrešaka nije dostatan da se razmisli o pročelničkoj i ravnateljskoj sudbini Vladimira Benca, onda će svu odgovornost na sebe preuzeti Vojko Obersnel.



Erotski štih Korza




Naime, nekada su poslovni prostori bili sastavni dio Odjela gradske uprave za komunalni sustav, a njima je upravljala Željka Marković koja je neslavno napustila gradsku upravu. E da bi se izbjegli marifetluci, krenulo se u osnivanje novoga Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom, a za v.d. pročelnika izabran je Vladimir Benac, kadar koji je povjerenje dobio vodeći Agenciju za poticanu stanogradnju Grada Rijeke. Isti taj dečko koji je obećavao, spomenuti Benac, ostat će zapamćen kao pročelnik koji se »iskazao« kada je riječ o gradskom poslovnom prostoru na Korzu 8a, na kojemu se iskazao i gradonačelnik Vojko Obersnel. Naime, kada je iz njega izašla jedna telekomunikacijska kompanija poslovni prostor je godinama bio prazan jer se inzistiralo na namjeni brendiranog posuđa. Provodili su se natječaji, pa ponavljali, ali Obersnel i Benac bili su uvjereni da su brendirane padele nešto bez čega se ne može na riječkoj šetnici. Na kraju te tragične priče Obersnel je ipak potpisao zahtjev za prenamjenu pa su padele otišle u prošlost, a na elitnoj riječkoj šetnici osvanula je još jedna prodavaonica donjeg rublja. Pa je tako Rijeka polako, ali sigurno postala grad s erotskim štihom jer valjda nigdje na svijetu ne postoji na toliko malo prostora više prodavaonica donjeg rublja. A gradska kasa tijekom svih godina ostala je bez prilične količine novca od zakupa.


Odbijani zahtjevi


Jer, još tijekom 2011. godine poslovni prostor na Korzu 8a vratila je tvrtka VIPnet koja ga je izlicitirala za ukupno 14.000 eura mjesečno, odnosno 173,47 eura po kvadratu. Grad Rijeka nakon toga raspisao je natječaj za prodavaonicu brendiranog posuđa, na inzistiranje gradonačelnika Obersnela i Odjela gradske uprave za poduzetništvo koji su ocijenili da je takav sadržaj potreban. Kao što smo već nekoliko puta pisali, tijekom 2012. godine na natječaj se javila tvrtka Modi, a osnivači te tvrtke su bili Marina Vela Stilin, Zoran Sloboda i Goran Sloboda. Nedugo zatim tvrtka Modi prodana je poduzeću De Tempore iz Zagreba, ali u Gradu Rijeci nisu vidjeli ništa sporno jer je sve napravljeno sukladno zakonskim propisima.


U konačnici u 2013. godini taj je poslovni prostor za prodavaonicu brendiranog posuđa izlicitirala tvrtka Dunatov d.o.o. Odmah po isteku godine dana, zakupac je zatražio prenamjenu djelatnosti, ali u nekoliko navrata gradonačelnik Obersnel te je zahtjeve odbijao. Nakon trećeg negativnog mišljenja u 2015. godini oglasio se i pročelnik Benac koji je rezolutno poručio, kada je riječ o prenamjeni za djelatnost trgovine optičkih pomagala, da »nije i neće biti suglasan s promjenom ugovorne djelatnosti kojom bi zakupcu bilo omogućeno obavljanje trgovine optičkih pomagala i sunčanih naočala u prostoru koji je izlicitiran za trgovinu na malo pribora i posuđa za jelo, i to po cijeni od 35 eura po kvadratu, dok se istovremeno za djelatnost trgovine optičkih pomagala postižu daleko više cijene zakupa, čemu u prilog govori i činjenica da je sam zakupac prostor na adresi Korzo 40a pred svega godinu dana izlicitirao po čak 80 eura po kvadratu«. Završen citat.



Natječaj za održavanje gradske imovine, što će Grad Rijeka platiti 45.000 kuna jer je izgubio žalbeni postupak pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave


Ponavljani natječaji na Korzu 8a, da bi na toj adresi osvanula još jedna prodavaonica donjeg rublja, a gradski proračun izgubio priličnu količinu novca od zakupa


24. veljače 2016. riječki APOS poništio je i drugi natječaj za izbor izvođača radova za gradnju stanova na Martinkovcu. Od projektanta su zatražene izmjene, odnosno jeftiniji projekt



Normalna pojava


Mozgalo se još nekoliko puta što i kako napraviti, javno poručivalo da tko ne može plaćati zakup, neka izvoli vratiti poslovni prostor. Sve dok na Kolegiju gradonačelnika nije potpisao zaključak da se odobrava tvrtki Dunatov promjena asortimana iz djelatnosti specijalizirane trgovine na malo pribora i posuđa za jelo u djelatnost trgovine donjeg rublja.


Rušenje natječaja normalna je pojava s kojom se Benac suočava i kao ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju. Svjedoči o tome i slučaj Martinkovac. Riječ je o projektu izgradnje POS-ovih stanova, a koji se isticao kao primjer senzibiliteta gradske vlasti za mlađu populaciju koja ne može po klasičnim komercijalnim uvjetima riješiti stambeno pitanje. Izrađena je simulacija projekta, hvalilo se njome, Martinkovac je bio argument za tankoćutni senzibilitet gradske vlasti. No, ima jedan mali problem. Nitko ne zna kada će radovi na tom projektu uopće početi, iako su već do sada ključevi trebali biti podijeljeni stanarima.


Naime, krajem prošle godine Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke poništila je i drugi natječaj za izbor izvođača radova koji je trebao graditi stanove na Martinkovcu.


Let fasada i roleta


Riječki je APOS procijenio sukladno projektnoj dokumentaciji da je vrijednost investicije 24,8 milijuna kuna bez PDV-a, a cijene pristiglih ponuda su bile značajno veće od projektnim troškovnikom predviđenih. Natječaj je poništen 24. veljače 2016. godine poništen, a od projektanta je zatraženo da izvrši izmjene u projektu s ciljem pojeftinjenja projekta. Projektant je pristupio racionalizaciji projektnih rješenja, te su izvršena dodatna geomehanička ispitivanja kako bi se dobilo više podataka. Novi natječaj raspisan je u rujnu 2016. godine. Dogodila se ista stvar. Ajde, sve se živom čovjeku može dogoditi. No, što radi Agencija kojoj je Benac na čelu. Domišlja se da konačnu odluku i način na koji će se izvršiti racionalizacija i preprojektiranje građevina treba donijeti po izvršenoj detaljnoj analizi, nakon čega će se ocijeniti potreban rok za izmjenu projekta, kao i datum raspisivanja novog nadmetanja. »Ukoliko projektant ipak ne iznađe mogućnost ponovne racionalizacije i pojeftinjenja ovog projekta, od predmetne lokacije na Martinkovcu se neće odustati, već će se pristupiti izradi potpuno novog projektnog rješenja, s ovim ili nekim drugim projektantom«, mudro je zaključio ujesen 2016. godine pročelnik Benac. Dakle, ne samo da nije podijelio ključeve ljudima koji čekaju na gradskoj listi, nego istim tim građanima koji strpljivo čekaju ne može reći ni po kojoj će cijeni graditi ni kada će gradnja biti gotova. Onako usput, trebaju li se ti građani bojati što će dobiti za nemali novac koji će izdvojiti. Jer, treba li podsjećati na let fasade na Hostovom bregu netom nakon useljenje, ili na let roleta po Drenovi. I za jedan i za drugi projekt bio je zadužen ravnatelj Benac.