Prioriteti su prioriteti

Viškovski HDZ-ovci umjesto na sjednicu Vijeća na – domjenak

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Na sjednici nije bilo vijećnika HDZ-HSS koji su već ranije, prije no što su znali za termin sjednice, zakazali prosinački domjenak. No, i bez njih, prigovora je bilo puno, iako su se svi odnosili na kredit od 38 milijuna kuna za izgradnju Kuće Halubajskega zvončara



Izglasan je proračun Općine Viškovo u visini od 71.875.000 kuna, na najblaže rečeno neuobičajenoj sjednici Gradskog vijeća. Posljednji red vijećničkih klupa, u kojima sjedi Klub vijećnika HDZ-HSS bio je prazan. Dakle, na sjednici na kojoj se izglasava krucijalni dokument za općinu, nije bilo predsjednika ovoga kluba, vijećnika Duška Brkića, Marine Pujić Tomić, Jelene Balen, Matea Rajkovače ni Miroslava Mirnića. Oni su već ranije, prije no što su znali za termin sjednice, zakazali i organizirali prosinački domjenak, a kad im je predsjednica Vijeća Ksenija Žauhar na njihovu molbu da promijene termin održavanja sjednice odgovorila njiečno, naprosto su se odlučili za domjenak. Možda i zato što nakon što je vijećnik Ervin Tomić izašao iz njihovog kluba i postao nezavisni, a u biti glasač vladajuće koalicije, pa dizanjem ruku za ili protiv ne utječu na odluke Općinskog vijeća Viškova.


Pregršt prigovora


No, i bez njih, prigovora na proračun bilo je pregršt, iako su se svi odnosili na jednu stavku – kredit od 38 milijuna kuna za izgradnju Kuće Halubajskega zvončara. Prigovore, i to žestoke, imali su Bojan Kurelić iz Akcije mladih i Mirna Međimorec s nezavisne liste Milana Pavelića. Izuzev njih, protiv proračuna glasala je i Ksenija Žauhar, no nije sudjelovala u raspravi u kojoj je Međimorec proračun s takvim kreditnim zaduženjem proglasila sramotnim i rastrošnim, čak i nemoralnim.


– Onaj tko ima morala, s proračunom koji je realan u iznosu od 47 milijuna kuna nikad ne bi išao u kreditno zaduženje od 38 milijuna kuna za samo jedan jedini projekt, koji bi trebao biti gotov u vrlo kratkom roku, dok u 26 godina nismo bili vrijedni osim dječjeg vrtića napraviti ni jedan drugi kapitalni projekt u Viškovu. Kad je načelnica za 100 posto digla komunalnu naknadu 2016. godine, obrazložila je da to radi jer ćemo dobiti zavičajnu kuću zvončara, Interpretacijski centar Ronjgi, OŠ Marinići i sportsko-rekreacijski centar Brnasi. Pitam kad će djeca ove općine dobiti kvalitetno osnovnoškolsko obrazovanje, kad će dobiti osnovni školu, kad će se urediti Interpretacijski centar Ronjgi, kad će biti napravljen sportsko-rekreacijski centar s ovakvim proračunom koji već i sad 50 posto samo servisira subvencije za vrtić, plaće djelatnika i naknade vijećnika nacionalnih manjina i mjesnih odbora. Načelnica je iskoristila kulturnu i zavičajnu baštinu za megalomanski projekt i da proračun koji nema ni 50 milijuna kuna zaduži za 38 milijuna kuna, bila je oštra Međimorec.




Kurelić je kazao da se s nekim stavkama proračuna slaže, no da ne može glasati za ovakvo kreditno zaduženje.


– Apsolutno je suludo u ovom trenutku zaduživati proračun za 38 milijuna kuna, vidim da bi ukupno kreditno zaduženje do kraja 2020. godine moglo biti 54 milijuna kuna, što je suludo s obzirom na visinu našeg proračuna i s obzirom na ono što bi on trebao servisirati. Na koji način ćemo servisirati komunalne usluge i daljnji razvoj općine i ostale standarde, ako 38 milijuna kuna dajemo za realizaciju jednog projekta, pitao je Kurelić.


Melita Raukar (SDP) branila je proračun kazavši da se predviđeno zaduženje ne odnosi se samo na 2020. godinu, već je projicirano i na 2021. i 2022.


– Voljela bih da se na ovaj proračun pogleda i iz drugog kuta, a koji se tiče djece i mladih na koje se izdvaja oko 23 milijuna. Ako tome dodamo i komunalni dio izgradnje igrališta i ostalih javnih površina namijenjenih djeci, to je 26 milijuna kuna, odnosno 36 posto ukupno predviđenog proračuna, kazala je Raukar, nakon čega joj je Kurelić replicirao da bez obzira na količinu proračuna koja je namijenjena za mlade, puno stvari u Viškovu ne funkcionira.


Puno više od kuće


Međimorec je replicirala Meliti Raukar da ne vidi nikakvu poveznicu između kredita od 38 milijuna kuna i onoga što se izdvaja za djecu i mlade općine Viškovo te da Halubajski zvončari zavičajnu kuću itekako zaslužuju, ali taj se projekt mogao planirati na drukčiji način, s puno manje sredstava.


Načelnica Sanja Udović kazala je da je Kuća Halubajskega zvončara puno više od kuće ili muzeja zvončara. Dobit ćemo prostor kakav Viškovo nema – prostor za Udrugu Halubajski zvončari, Park skulptura, mjesto za okupljanje najširih slojeva društvene zajednice, za proslave dječjih rođendana, organizaciju koncerata, radionica, predavanja…. Dio programa pusta ili adventa također će se moći odvijati u KHZ-u. Vrijednost investicije nismo sami procijenili, jer nam se tako htjelo, nego se temelji na Studiji izvodljivosti koju su radili brojni eminentni stručnjaci i pritom valorizirali, kazala je Udović i dodala da nije istina da u proračunu nema malih i brzo ostvarivih projekata.


Fešta umjesto proračuna


Na naše pitanje zašto su odabrali feštu umjesto proračuna, iz Kluba vijećnika HDZ-HSS odgovorili su nam da je sjednica sazvana protivno odredbama članka 86. stavak 4. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Općine Viškovo. »Na vijeće nismo došli prije svega zato što ne želimo sudjelovati u nezakonitom radu, ni držati kvorum nezakonito sazvanoj sjednici vijeća. Osim toga, krajnje je nekorektno sazvati i održati sjednicu kad znate da vaše kolege vijećnici imaju od ranije dogovorenu neodgodivu obvezu. Tim više što je sjednica s namjerom sazvana nezakonito jer je načelnica poslala prijedlog za sazivanje sjednice sukladno poslovniku, odnosno za 13. prosinca, što se lako može i provjeriti.


Predsjednica vijeća se na upozorenje oglušila, a prijedlog za sazivanjem sjednice za 13. prosinca odbila obrazlažući da ne zna kako odgoditi zakazanu sjednicu. Je li bio cilj s rasprave isključiti Klub vijećnika HDZ/HSS ili je sve to puka slučajnost, o tome neka prosudi javnost. Jedno je sigurno, Klub će poduzeti pravne radnje radi opetovanog kršenja poslovnika«, poručili su iz Kluba vijećnika HDZ-HSS uz napomenu da ne podržavaju proračun.