Javni bicikli

Viškovo bogatije za novi sadržaj: Na dva kotača uzduž i poprijeko Halubja

Andrej Petrak

Nakon Rijeke, to je prvi takav sustav na ovom području, a za početak na raspolaganju će biti 12 bicikala – šest brdskih i šest gradskih električnih – smještenih u okviru stanice na parkiralištu Milihovo. Iduća stanica planira se u Ronjgima, a mreža bi trebala obuhvatiti još osam lokacija na području Općine



Viškovo u svibnju postaje bogatije za još jedan sadržaj namijenjen biciklistima, a riječ je o uvođenju sustava javnih bicikala. Riječ je o prvom takvom sustavu na ovom području, osim onog u Gradu Rijeci, a za početak mještanima će na raspolaganju biti 12 bicikala, i to šest brdskih i šest gradskih električnih. Spomenuti javni bicikli bit će smješteni u okviru stanice na parkiralištu Milihovo u centru Viškova, a u neposrednoj blizini bit će u funkciji i punionica za elektroautomobile. Ovaj javni sadržaj namijenjen je mještanima, ali i svim posjetiteljima općine Viškovo.


– Ubrzo nakon stavljanja u funkciju stanice na Milihovu, započet će priprema za postavljanje i druge stanice koja je planirana u Ronjgima. Općina Viškovo je na svom području planirala do deset stanica bike-sharing sustava. Time se otvara mogućnost alternativnog načina kretanja mještana po općini, posebno s obzirom na uvedene električne bicikle, ali i umrežavanje svih turističkih točaka te njihova dostupnost posjetiteljima Viškova – najavljuje načelnica Viškova Sanja Udović.


Sigurnije uz nathodnik


O načinu korištenja i mogućnostima sustava javnih bicikala, kako za mještane, tako i posjetitelje, Općina i Turistička zajednica Viškova namjerava iscrpnije informirati javnost u budućem razdoblju.




Sigurnijem korištenju bicikala na području Viškova pridonijet će i nathodnik u naselju Valjani, čija je izgradnja počela u studenom 2017. godine. Nathodnik je namijenjen ne samo biciklistima, već i pješacima, a po izgradnji omogućit će veću sigurnost u prometu pješaka i biciklista. Nathodnik je posebno važan za djecu, kojoj je izgradnjom državne ceste D427 onemogućen siguran prijelaz na putu do škole. Korist od nathodnika imat će i pješaci sa šireg područja naselja Sroki i Viškovo, kojima će biti omogućen direktan i brz prilaz određenim dijelovima općine, osobito centru, školi i drugim javnim sadržajima.


Zanimanju za biciklizam među mještanima sigurno je pridonijelo i to što je Viškovo i ove godine bilo među domaćinima šestodnevne biciklističke utrke Tour of Croatia. Biciklistima na prolaznom cilju u samom centru Viškovu priređena je veličanstvena dobrodošlica uz sudjelovanje mnogobrojnih udruga, dječjih vrtića i mještana.


– Zadovoljstvo nam je biti dio velike sportske priče te na najbolji mogući način promovirati Općinu Viškovo, a nadalje to nam je i samo dodatni poticaj u stvaranju novih zanimljivih ponuda na našem području – ističe direktorica TZ-a Viškovo, Marina Jurić.


Predstavljanje u Sloveniji


Među novim šetačima i biciklistima u Viškovu mogli bi se naći i gosti iz Slovenije, jer turistička ponuda Viškova prezentirana je nedavno u Ljubljani. U prostorijama Hrvatske turističke zajednice u glavnom gradu Slovenije zajedničkim snagama tamošnjoj publici predstavile su se turističke zajednice Rijeke i riječkog prstena, s posebnim naglaskom na proljetne outdoor aktivnosti u regiji.



Ovogodišnje izdanje Majevice, Fešte od mladega leta bit će održano 6. svibnja od 14 sati nadalje na parkiralištu Milihovo u centru Viškova, u organizaciji Turističke zajednice i Općine Viškovo. Sudjelovat će cijeli niz viškovskih udruga i institucija, koje će ispričati štoriju od kraja i običaji te prikazati kako se nekad živjelo na Halubju. Prisutne će zabavljati Grooversi, Lady Luna, Marinićeva muzika i mažoretkinje, a za sve je osiguran besplatan objed u vidu kapuza i fažola.


Zainteresirani će moći zaigrati starinske igre, naučiti kako se plete košić, ali i kušati starinsku hranu koju će pripremiti učenici Ugostiteljske škole Opatija. Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizira sajam domaćih proizvoda i suvenira, a za one najmlađe tu je Dečji kantunić s recitacijama, igrama i vožnjom u starinskom kalesinu. Prije same Majevice, PD Viškovo vodi na mladoletnu šetnju na Lončevu grižu, s polaskom u 10 sati s parkirališta Milihovo.


Majevica, kao fešta od mladega leta, iznikla je iz već zaboravljenog običaja vezanog uz prvu nedjelju svibnja, opisanog u Jardasovoj Kastavštini. Ta se nedjelja nazivala Majevica, prema pučkom imenu za jorgovan koji u to doba cvjeta. Budući da je slijedilo vrijeme brojnih poljoprivrednih radova, na Majevicu se održavao posljednji ples do jeseni. U noći prije te nedjelje mladići su kuće djevojaka koje su im se sviđale, ukrašavali cvijetom majevice – jorgovana, koju bi ostavljali na prozoru, dimnjaku ili pak na obližnjem stablu murve ili oraha. Tako visoko postavljenu majevicu mladići su čuvali do jutra kako bi se uvjerili da je nitko neće skinuti ili zamijeniti za nešto drugo.


Naime, djevojkama koje im se nisu sviđale zbog nekih negativnih osobina, ostavljali bi broskvu, odnosno kelj. Broskva je značila sramotu pa bi djevojke ustajale rano kako bi je, u slučaju da su dobile broskvu, uklonile prije nego to susjedi vide. Danas je Majevica manifestacija posvećena tradicionalnim oblicima zabave, zanatima, kuhinji i općenito očuvanju kulturne i povijesne baštine Halubja.



S ciljem što kvalitetnijeg informiranja ovog bliskog i vrlo zanimljivog turističkog tržišta, izdan je i letak Rijeka Outdoor na slovenskom jeziku. Direktorica Jurić ističe da Rijeka i prsten posjetiteljima nude bogate kulturne programe, lijepe plaže, avanturističke biciklističke i pješačke rute, stare gradove s dugom i uzbudljivom poviješću, zanimljiv noćni život i idiličan sklad urbanog okoliša na samo nekoliko minuta od mirnih, starih primorskih mjesta.


– Rijeka i Riječki prsten čine jedinstvenu podregiju Kvarnera koja iznenađuje prirodnom, povijesnom i kulturnom raznolikošću te ima izvrsnu prometnu i regionalnu povezanost sa Slovenijom. Ugodna mediteranska klima uvelike je oblikovala Europsku prijestolnicu kulture 2020. – Rijeku i šarmantne primorske gradiće Bakar, Kraljevicu i Kostrenu, a blaga kontinentalna klima pridonijela je šumama Jelenja, Klane, Kastva, Viškova i Čavla. Cijela regija ima bogatu povijesnu i kulturnu baštinu – napominje Marina Jurić.



U lipnju, kada su večeri tople i blage, TZ Viškova poziva goste na manifestaciju Šterne – izvor života. Svakog lipnja ova se manifestacija odvija na jednoj od komunjskih šterni, kakve krase svako naselje u općini. Ova manifestacija izrasla je iz programa obnove i uređenja 28 javnih šterni započetog 2007. godine. Šterne su podsjetnik na prošlost i negdašnji način život, i kao takve potrebno ih je zaštititi kao kulturno-povijesnu baštinu. Nevelik prostor skupne šterne stvara intimnu atmosferu u kojoj su izvođači kulturnog i zabavnog programa povezani sa svojom publikom. Stoga je ova manifestacija uvijek dobro posjećena i draga mještanima.



Imajući u vidu sve veću zainteresiranost stanovnika s područja općine Viškovo za pokretanje posla turističkog iznajmljivača, potaknuti trendom rasta dolaska turista, TZ Viškova u travnju je organizirala edukativnu radionicu namijenjenu iznajmljivačima, ali i svima koji to žele postati. Radionica je bila besplatna i otvorena za sve zainteresirane s područja općine Viškovo i šire. O zanimanju za ovu vrstu posla govori i podatak da je radionicu odslušalo tridesetak sudionika.