Put pod noge

Vikend će biti povoljan za šetnju, iskoristite to. Riječki prsten ima preko 40 uređenih šetnica

Ana Braškić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Predstavit ćemo vam nekoliko zanimljivih šetnica, a na vama je da odaberete onu koja vam najviše odgovara



Ovog vikenda prognoza bi nam trebala biti naklonjena pa bi to trebalo čim bolje iskoristiti. Sljedećeg tjedna ponovo najavljuju kišu, zato ovog vikenda udahnite čim više svježeg zraka. Da biste to napravili, ne morate otići daleko, Rijeka i bliža okolica nude niz uređenih šetnica prilagođenih svim uzrastima i različitoj fizičkoj spremi. Drenova, Klana, Jelenje, Čavle, Trsat, kanjon Rječine, sv. Križ… Polazne točke su mnoge.


Predstavit ćemo vam nekoliko zanimljivih šetnica, a na vama je da odaberete onu koja vam najviše odgovara. Više informacija možete dobiti na web stranici rijekatrails.com.


Tamo smo pronašli podatak da Rijeka i Riječki prsten broje više od četrdeset uređenih šetnica i raznovrsnih planinarskih staza.


Od Plumbuma prema Trsatu




»Staze Rijeke i Riječkog prstena razlikuju se po lokaciji, dužini, trajanju i težini. Brojnost smjerova i odredišta, kao i kvalitetnih sadržaja uz staze, jednako će zadovoljiti pješake, rekreativce i iskusne planinare. Za koju se god stazu odlučili, jedno je sigurno – bioraznolikost, očuvana priroda te povijesne i kulturne posebnosti kraja bit će itekako dobar izgovor da svoj boravak produžite za koji sat više«, navodi se na stranici rijekatrails.com.


Prva staza koja je uređena u sklopu projekta Riječke šetnice je ona koja vodi od Plumbuma prema Trsatu. Staza je duga 6,7 kilometara, za što će vam biti potrebno oko 3 sata. Staza vodi od Plumbuma, preko Donje i Gornje Vežice, Svetog križa i Strmice do Trsata, otvorena je 2011. godine.



Ova staza ima i poddionice koje nose prepoznatljive nazive autohtonog primorskog raslinja. Staza koprivića i ružmarina vodi od Plumbuma do Podvežice, Staza bora i vrijeska nastavlja se do Gornje Vežice gdje počinje Staza klena i sljeza. Staza vodi do Svetog Križa, odakle do Svete Ane vodi Staza jasena i šipka. Posljednja poddionica od Svete Ane do Trsata nosi ime Staza hrasta i kadulje, duga je 2 kilometra. Ovu stazu možete proći i u obrnutom smjeru.


S dugog kraja grada, Drenove, u smjeru Pehlina vodi još jedna kraća staza. Duga je 4,8 kilometara u jednom smjeru pa valja uzeti u obzir da se istim putem morate vratiti natrag. I ova staza ima poddionice.



Tako Staza šmrike i kantariona vodi od Drenove preko Kablara do Škurinja, duga je 3,1 kilometar. Na nju se nastavlja nešto kraća Staza bazge i pelina koja će vas od Škurinja odvesti do Pehlina. Duga je tek 1,7 kilometar.


Ako su vam prethodne dvije dionice prelagane i ipak želite napustiti područje grada, autom otiđite do Jelenja gdje počinje kružna staza – Obruč koja je duga oko 12 kilometara. Staza vas vodi kroz netaknutu prirodu Grobničkih alpi, a na pojedinim djelovima pruža se pogled na Kvarnerski zaljev i otoke.


Prekrasni vidici


Na istom području nalazi se i Dondolaška staza, duga 13,2 kilometra. Staza, kako joj samo ime govori, prolazi rutom koju prolaze Grobnički dondolaši kad u vrijeme karnevala obilaze Grobnišćinu. Na stazi se nalazi i Kaštel Zrinskih i Frankopana te crkve Sv. Filipa i Jakova iz 11. stoljeća, Sv. Trojice i Sv. Križa. Ova staza dovest će vas i do Rječine koja je nakon obilnih kiša bogata vodom pa joj se nemojte previše približavati. Za ovu stazu obujte i obuću prilagođenu blatu i vodi.



Izvan Rijeke odvest će vas i staza koja vodi od Zlobina do Tuhobića, staza u jednom smjeru ima 4,4 kilometra i cijela je po neasfaltiranoj podlozi. Staza vodi pored šterne kraj koje se nalazi spomenik logoru Tuhobić iz Drugog svjetskog rata te lovačke kuće lovačkog društva »Srndać« Hreljin. Sa samog vrha Tuhobića, koji se nalazi na 1108 metara, pruža se vidik na cijeli Gorski kotar i Kvarner.


Posljednji prijedlog vodi vas na četvrtu »stranu«: riječ je o kružnoj stazi duljine 12,7 kilometara koja vodi od Klane preko Lisca do Škalnice. Staza prolazi navedenim mjestima, a pola je asfaltirana dok polovica ide po prirodnom terenu. Za sve navedene staze obujte za to namjenjenu opremu, osigurajte si dovoljnu količinu vode, a ako vodite psa, ne zaboravite i njemu osigurati vodu. Iako nije hladno, odjenite se slojevito jer temperatura zraka u zaleđu nešto je niša od one u gradu. I krenite dovoljno rano da vas ne »uhvati« mrak.