Problem je tu i treba ga riješiti

Vijećnici Kluba SDP-PGS-HSU u Viškovu protiv manipuliranja javnošću na problemu Marišćine

P. N.

Isak Jaganjac i Ivica Šanko

Isak Jaganjac i Ivica Šanko

Problem je lako uočiti, i o njemu govoriti. Mi smo tu da napravimo, poboljšamo i tražimo najbolja rješenja i u tome ustrajemo, kažu Isak Jaganjac i Ivica Šanko



VIŠKOVO – Vijećnici Kluba SDP-PGS-HSU u Općinskom vijeću Viškova na konferenciji za medije poručili su da je problem ŽCGO Marišćina tu i potrebno ga je riješiti, uključiti predstavnike svih tijela i institucija koje u svom radu mogu doprinijeti rješenju problema.


– Više od godine ŽCGO Marišćina radi i u tom radu neporecivo ima problema sa emisijama neugodnih mirisa koje osjete stanovnici naselja Marčelji, ali i šire. Sve nevolje na lokalitetu Marišćina su počele davno vrlo nesretnim izborom tehnologije zbrinjavanja otpada još prije više od šest godina kada je zatvaranjem deponija Viševac otpad baliran i kasnije prevezen na lokalitet Marišćine. Počeli su se stvarati nesnosni smradovi koji su mučili prvo stanovnike Marinića, a dojave o smradu dolazile su iz dijelove gradskih četvrti susjedne Rijeke. Eskalacijom tog problema smrad je gušio stanovnike cijelog Viškova i susjednih općina.


Svo to vrijeme aktivna je gđa. Mirna Međimorec koja je svoje djelovanje „prilagodila“ okolnostima te doživjela kopernikanski obrat. Aktivna u politici još od 90-ih godina kada je s koalicijske liste HDZ-a bila izabrana u nekonstituirano Općinsko vijeće (1997.g.), zatim je bila aktivni član Smokvarijske liste i zagovarala hitno otvaranje deponija Marišćina pod svaku cijenu, a potom kada su se bale smeća s Viševca premjestile na Marišćinu, za balama je došla Mirna Međimorec (kako je već netko ranije rekao!) i postala aktivist KESM-a. Javnosti se rado predstavlja kao nezavisni, neupućeni političar, zauzima pozu Don Quijota.




Zakonska je pretpostavka da nepoznavanje propisa ne ispričava, a Međimorec ih itekako dobro poznaje štoviše često je kritizirala Poslovnik i tražila vrlo konkretne izmjene istog kada joj je to bilo zanimljivo. Kada se sagledaju sve činjenice, i njen način djelovanja moglo bi se zaključiti da i ne čudi izostanak pripremljenog prijedloga materijala i zaključaka o tako važnoj temi. To je tek jedna od niza manipulacija imenovane kako bi mogla napadati predsjednicu vijeća. Gđa. Žauhar kao predsjednica vijeća ispravno je postupila, štoviše čak je učinila i više nego je objektivno bilo potrebno, no tko bi zdravog razuma očekivao da predlagač neće dostaviti baš nikakav materijal i zaključke o tako za sve stanovnike Viškova važnoj temi, rekli su vijećnici Isak Jaganjac i Ivica Šanko. 


Tokom prošlogodišnjih ljetnih vrućina pojavio se intenzivan smrad sa ŽCGO, podsjećaju, dodajući da je Općina uputila prijave svim institucijama od nadležne inspekcije do Vlade RH, jer vremena za čekanje nije bilo.


– Načelnica je sukladno svojim ovlastima donesla odluku o formiranju Radne skupine za praćenje kakvoće zraka na ŽCGO Marišćina čiji članovi su predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, Eko plusa d.o.o., Mjesnog odbora Marčelji i Općine Viškovo. Kao izravna posljedica djelovanja te Radne skupine i predstavnika Općine u Nadzornom odboru društva Ekoplus d.o.o. učinjeno je niz intervencija na ŽCGO. Od uvrštenja u plan hortikulturnog oplemenjivanja i sadnje dodatnog zelenog zaštitnog pojasa oko ŽCGO, te inicijative da se imovinsko-pravno urede i preostale čestice uz prometnice kako bi ta zelena barijera u budućnosti mogla biti mnogo šira i očekujemo efikasnija. Učinjena je kontrole sustava za obradu otpadnih voda čija sanacija će biti provedena, niz sitnih zahvata od postavljanja vodenih sifona na oddušnike zatvorenog bazena otpadnih voda, urednijeg prekrivanja tijela deponija, čišćenja manipulativnog prostora. Za dovoz otpada iz udaljenih općina i gradova koji do sada koriste usluge ŽCGO sada se koriste mnogo dalji prometni pravci koji obilaze Općinu Viškovo (Rupa – Marišćina), dodaju.


Općine Viškovo prijavila se i ostvarila dodjelu bespovratnih sredstava za projekt „Viškovo reciklira“.


– Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto manje od 500.000,00 kuna. Provedbom projekta realizirati će se niz edukativno-informativnih aktivnosti radi izgradnje svijesti o važnosti odgovornog postupanja otpadom i smanjenjem količine otpada koji se odlaže. Da je koalicija SDP-PGS-HSU posvećena i čini sve na očuvanju okoliša ide u prilog i činjenica da je Općina zdušno pomagala stjecanje statusa eko -škole i eko-vrtića, te tako taj status nose i ponosno viju zelenu zastavu DV Viškovo i OŠ „Sv. Matej“. Općina Viškovo prva je u riječkom prstenu izgradila reciklažno dvorište koje je u funkciji i dosad je već preuzelo značajne količine sirovina i otpada te tako djelotvorno štiti okoliš, kažu.


Nisu, dodaju, zadovoljni načinom rada i uslugom Čistoće, no, kažu, otpad nastaje svakodnevno, i potrebno ga je zbrinjavati radi sigurnosti života i zdravlja svih mještana.


– Upravo radi toga krenulo se u izradu Studije opravdanosti uvođenja sustava prikupljanja i odvoza otpada na području Općine Viškovo, Grada Kastva i Općine Klana koji obuhvaća niz područja. Prvo, prikupljanje i analizu dobivenih podataka o postojećem stanju gospodarenja otpadom na području sustava tri jedinice lokalne samouprave. Zatim, sveobuhvatnu analizu opravdanosti opcija i odabir novog modela zbrinjavanja otpada. I, konačno, financijske i ekonomske analize koje su konačna podloga za donošenje zaključka o opravdanosti uvođenja novog modela i sustava prikupljanja i odvoza otpada na području Općine Viškovo, Grada Kastva i Općine Klana. Prozivke da se ne čini ništa zlonamjerne su i politikantske.


Osvješćuje se mještane na razne način o potrebi odgovornije upotrebe energije, pa je tako Općina redovito uključena u provedbu projekta energetski obnove fasada i krovova. Korištenja obnovljivih i čistih izvora energije kroz provedbu projekta bike sharing sustava koji koristi električne bicikle kao prijevozno sredstvo i koji se treba razvijati kao potpora sustavu javnog prijevoza, te prve punionice za električna vozila na parkiralištu Milihovo. Oba projekta trebaju biti otvorena u najskorije vrijeme, a svjedoče visokoj svijesti i opredjeljenju vijećnika koalicije i načelnice na realizaciji ovakvih projekata, napominju.


Organiziran je radni sastanak na lokalitetu ŽCGO Marišćina sa direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te predstavnicima Primorsko-goranske županije i tvrtke Ekoplus na kojem je dogovoren hodogram aktivnosti koje će se poduzeti u cilju što efikasnijeg rada Centra, kažu vijećnici. Tom prilikom direktor Fonda je sa predstavnicima Općine neposredno obišao naselje Marčelji kako bi stekao širu sliku, upoznat je sa blizinom ŽCGO-a naselju i broju stanovnika koji su neposredno izloženi utjecaju širenja smrada sa Marišćine.


– Za zaključak samo jedna rečenica, dvije. Svi problemi imaju svoja rješenja, mi smo do sada radili na rješavanju problema, nudili rješenja. Donosili odluke, zaključke, mijenjali odluke kada su bile pogrešne ili nismo imali odmah cjelokupnu sliku problema. Postavljali i obećavali ostvarive ciljeve. Problem je lako uočiti, i o njemu govoriti. Mi smo tu da napravimo, poboljšamo i tražimo najbolja rješenja i u tome ustrajemo, kažu vijećnici Kluba SDP-PGS-HSU u Općinskom vijeću Viškova, Isak Jaganjac i Ivica Šanko.