Javnozdravstvena akcija

Veliki problem u Hrvatskoj je opijanje: Od 240 tisuća ovisnika o alkoholu – 50 tisuća žena

Alenka Juričić Bukarica

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA Izgubite slobodu. I doslovce se raspadate iznutra. Strašno je kada vam alkohol prestane biti ugoda i postane potreba, to je opaka bolest, agonija – rekla je o iskustvu alkoholizma liječena alkoholičarka Andreja Bartolić, jučer u povodu 1. travnja – Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma. Naime, ova je hrabra žena govorila o svojoj životnoj borbi u okviru edukativnog štanda postavljenog  na riječkom Korzu, gdje su zainteresirani mogli saznati više o ovom doista velikom problemu sadašnjice. Organizatori ove javnozdravstvene akcije su Katedra za psihijatriju i psihološku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci i Klinički bolnički centar Rijeka.


Psihijatar Tomislav Lesica iz Klinike za psihijatriju riječkog KBC-a, je, pak, kazao kako je tema ove akcije upravo alkoholizam kod žena koji je sve veći problem. Naime, pedesetih godina prošlog stoljeća je na deset muškaraca alkoholičara dolazila jedna žena, a danas je taj omjer tri naprama jedan. U Hrvatskoj danas ima oko 240 tisuća ovisnika o alkoholu, od čega čak 50 tisuća žena. Nažalost, trendovi pijenja kod žena, osobito mlađih žena, višestruko su veći od porasta pijenja kod muške populacije.


– Žene danas sve više piju alkohol te imaju i više problema izazvanih pijenjem alkohola što narušava njihovo tjelesno i psihičko zdravlje te utječe na njihovo osobno, radno, profesionalno, a posebno funkcioniranje u obitelji. Stigmatizacija ženskog pijenja u društvu je još uvijek veća nego kod muškog pijenja što znatno otežava liječenje alkoholizma kod žena – kazao je Lesica te dodako kako se žene koje piju teže odlučuju na liječenje, a samim time se javljaju na liječenje u kasnijim fazama bolesti. Alkoholizam kod žena je ustvari i teži, reći će ovaj psihijatar, pojašnjavajući kako u slučajevima ženskog alkoholizma vrlo često izostaje podrška obitelji i partnera. A i sam ženski organizam je manje otporan na djelovanje alkohola te su posljedice brže vidljive. A na zabrinjavajući porast alkoholizma kod ženskog dijela populacije utječe niz faktora. Od nezadovoljstva obiteljskim životom ili odnosnom s partnerom, do depresije, usamljenosti, tuge, do toga što su danas žene općenito preopterećene. Na neki način taj je trend potakla emancipacija.




– Žene imaju jako puno uloga, u privatnom i profesionalnom životu, i od njih se traži da u svim segmentima budu uspješne. To dovodi do preopterećenja i žene se okreću alkoholu da se opuste. To je prepoznala industrija pića pa smo okruženi reklamama za alkohol koje ciljaju na žensku publiku pa se nude »ženska« pića, radleri, slatkasti likeri i slično – dodao je ovaj liječnik. Na pitanje kada se treba zabrinuti, odnosno kako prepoznati da je »čašica više«, zapravo čašica previše, Lesica je kazao kako su znaci, primjerice, osjećaj krivnje kada se popije. Potom kada čovjek i sam počne razmišljati da smanji pijenje, kao i kada se počne zakazivati na poslu, kod kuće, u svakodnevnim zadacima.