Kvaliteta i akreditacija

Veliki audit zdravstvenih ustanova: KBC Rijeka najuspješnija je hrvatska bolnica

Portal Novilist.hr

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Audit je proveden za tri kliničke kategorije: akutni infarkt miokarda, moždani udar i antimikrobna profilaksa u kirurgiji, za koje postoje nacionalne smjernice



RIJEKA Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi provela je audit u 28 akutnih bolničkih zdravstvenih ustanova u razdoblju od prosinca 2016. godine do prosinca 2017. godine. Kontrola i vrednovanje kvalitete i uspješnosti rada provedena je u okviru Programa poboljšanja kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga, što se provodi zahvaljujući zajmu Svjetske banke.


Audit je proveden za tri kliničke kategorije: akutni infarkt miokarda, moždani udar i antimikrobna profilaksa u kirurgiji, za koje postoje nacionalne smjernice.


Na vrhu ljestvice najuspješnijih bolnica našao se KBC Rijeka.




Slijede KBC Sestre milosrdnice Zagreb, Opća županijska bolnica Vukovar i Bolnica hrvatskih veterana te Županijska bolnica Čakovec. Sve ove bolnice pozicionirale su se u skupinu najuspješnijih za sve tri kategorije pokazatelja.



U analizu rangiranja najupsješnijih ušlo je ukupno 26 akutnih bolničkih zdravstvenih ustanova. Dvije su, naime, otpale zbog toga što su imale manje od 30 slučajeva. Od preostalih 26 njih 20 pozicioniralo se u skupinu najuspješnijih od kojih četiri bolničke zdravstvene ustanove za sve tri kategorije pokazatelja; 7 bolničkih zdravstvenih ustanova za dvije kategorije pokazatelja i 9 bolničkih zdravstvenih ustanova za jednu kategoriju pokazatelja.


Audit kao jedna od metoda nezavisne procjene kvalitete skrbi u bolničkim zdravstvenim ustanovama sustavno je provedena prvi puta u hrvatskom zdravstvu te da je ovo rangiranje obuhvatilo samo dio djelatnosti akutnih bolničkih zdravstvenih ustanova uvjetovano raspoloživim resursima. Moguće je da bi rangiranje bolnica dalo drugačije rezultate da su odabrana druga područja i pokazatelji.


– Rangiranje bolničkih zdravstvenih ustanova predstavlja poticaj ka stalnom poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite i sigurnosti pacijenta, zaključuje se.


Rezultate po pojedinim kategorijama pogledajte u niže priloženim ilustracijama, a cijeli dokument dostupan je OVDJE.