Eko RiMar 2016.

Velika akcija čišćenja riječke luke: Gomila stakla i boca, kolica iz supermarketa i zubna proteza

Darko Pajić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

RIJEKA Čak četiri baje otpada izvađene su jučer s dna mora na području riječke putničke luke tijekom akcije čišćenja provedene na lokacijama kod Istarskog pristaništa, Adamićevog gata, Gata Karoline Riječke i kod Rive Boduli. Rezultat je to tradicionalne treće po redu akcije čišćenja podmorja »Eko RiMar 2016.«, koju su jučer obavila ukupno 102 ronioca iz Hrvatske i Italije. Njihov uron i vađenje smeća potrajalo je oko dva sata, te su prizori prikupljenog otpada bili najbolja edukacija svim građanima o tome koliko je štetno i nesavjesno bacanje bilo koje vrste optada u more. Predstavnik Diving centra Marko Polo, Ferdo Hitrec ističe kako je odaziv svih sudionika bio i više nego dobar, a akcija uspješna.

– Izvađena je doista velika količina otpada, bilo je užadi, stolica, kolica iz trgovačkih centara, akumulatora, koji su posebno štetni za podmorje, pronađena je čak i jedna zubna proteza koja sigurno nikada neće pronaći vlasnika. Može se primijetiti kako sada ipak ima bitno manjih količina krupnog otpada, koji je vjerojatno u velikoj mjeri izvađen prošlih godina. Sada je najviše bilo stakla i puno boca, koje se očito u prilično velikim količinama bacaju u more, kazao je Hitrec dodavši kako je edukacija jednako važna kao i rezultati čišćenja podmorja, jer ni otpada više neće biti u onom trenutku kada ga ljudi prestanu bacati u more.


Upravo odbačene boce pokazuju kako se dio Riječana i njihovih gostiju, vjerojatno kod noćnih izlazaka, lakomisleno i neodgovorno rješavaju ispijenih boca, koje završavaju u moru. Četvrta po redu akcija čišćenja podmorja već je najavljena za narednu godinu, a najbolja potpora svakako bi bilo u preventivnom djelovanju, odnosno podizanju svijesti o potrebi čuvanja čistoće mora. U ovogodišnjoj blagdanskoj akciji čišćenja sudjelovalo je više specijaliziranih klubova za podvodne aktivnosti, a čak 50 ronioca stiglo je iz Italije i to iz Internacionalne škole ronjenja SMSI, koja je slične akcije čišćenja podmorja već organizirala u Italiji. Akciju su pomogli i učenici Pomorske škole Bakar i veterani Domovinskog rata. U organizaciji su sudjelovali brojni klubovi za podvodne aktivnosti iz Rijeke, Kostrene i Zagreba, akciju su podržali i predstavnici Grada Rijeke, Turističke zajednice Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeka, Luke Rijeka, Dezinsekcije, Čistoće, Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Jadrolinije, Pomorske policije Rijeka, Lučke kapetanije Rijeka i Primorsko-goranske županije.