Proslava blagdana

Velika Gospa: Na Trsatu se očekuje pedeset tisuća vjernika

Sanja Gašpert

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Na sam blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, misna slavlja su u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodit će provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, a svečano euharistijsko slavlje s procesijom u 18.30 sati riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić sa svećenicima Riječke nadbiskupije



RIJEKA – Između četrdeset i pedeset tisuća vjernika iz cijele Hrvatske, pa i inozemstva, i ove će godine blagdan Velike Gospe proslaviti u najstarijem marijanskom svetištu u Hrvatskoj – Svetištu Majke Božje Trsatske. Program proslave najavljen je na konferenciji za novinare u franjevačkom samostanu Trsatskog svetišta, gdje je trsatski gvardijan fra Bernard Barbarić između ostalog kazao kako tradicija slavljenja svetkovine Velike Gospe seže još u 5. stoljeće, ali je dogmu o Marijinu Uznesenju objavio papa Pio XII. tek 1950. godine, 15. kolovoza.


Tradicionalna trodnevnica


– Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo datira u 5. stoljeće, to je dan smrti Marijin, jer je tada rođena za nebo za cijelo istočno rimsko carstvo. U 8. stoljeću blagdan je dobio naziv Marijina Uznesenja. Ovaj blagdan za kršćane je blagdan nade, a hrvatski narod je oduvijek bio vezan uz Mariju. Ne postoji dio Hrvatske u kojem se ne nalazi neko marijansko svetište. S tim u vezi, Trsatsko svetište najstarije je marijansko svetište po kontinuitetu štovanja Blažene Djevice Marije. Od 12. stoljeća neprekidno je mjesto hodočašća brojnih vjernika i prisutnosti svećenika i fratara, kazao je gvardijan Barbarić, dodajući kako se kroz stoljeća rodila povezanost s narodom na Kvarneru i onima u blizini, pa je tako Marija i zaštitnica Grada Rijeke.


Gvardijan Barbarić najavio je i program proslave Velike Gospe na Trsatu, koji tradicionalno počinje trodnevnicom koju će od 12. kolovoza do 14. kolovoza predvoditi fra Tomislav Glavnik, gvardijan svetišta Svetog Duha u Zagrebu. Mise su na rasporedu u 18.30 sati, a molitve krunice u 17.45 sati. U ponedjeljak, 12. kolovoza, nakon mise koncert će održati ženska vokalna skupina Lira. Na sam blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, misna slavlja na rasporedu su u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodit će provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, a svečano euharistijsko slavlje s procesijom u 18.30 sati riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić sa svećenicima Riječke nadbiskupije.




I ove godine u organizaciju proslave Velike Gospe uključene su sve riječke gradske službe, KD Autotrolej, PU Primorsko-goranska, vatrogasci, Hitna pomoć…


– Preporuča se korištenje besplatnog javnog gradskog prijevoza na linijama 2 i 8 koje će voziti prema Svetištu. Linija broj 2 prometovat će prema voznom redu za radni dan, a linija 8 prema voznom redu za nedjelju i blagdan. Po potrebi, dodatni polasci prema Trsatu kretat će s autobusnog stajališta javnog gradskog prijevoza na Žabici, kazala je Kristina Prijić iz Autotroleja.


Foto: Ivica TOMIĆ


Foto: Ivica TOMIĆ



Preregulacija prometa


Savjetnik za protokol Grada Rijeke Darko Kralj istaknuo je kako će se uoči i na dan Velike Gospe uvesti zabrana i preregulacija prometa za građanstvo, pa će tako Trg Viktora Bubnja biti zatvoren od 14. kolovoza od 12 sati do 15. kolovoza do 22 sati za potrebe sajma. Na Veliku Gospu, od 6 do 22 sata bit će zabranjeno prometovanje vozilima Šetalištem Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićevom ulicom, Ulicom Drage Šćitara od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona, Frankopanskim trgom te Ulicom Slavka Krautzeka od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom. Preregulaciju prometa na blokadnim punktovima obavljat će patrole policije i prometne jedinice mladeži.


Suradnja i oprez


Novinarima se obratio i načelnik 2. policijske postaje Rijeka Marinko Puškarić, koji je pozvao građane na suradnju i oprez.


– Ukoliko građani zapaze ostavljene predmete poput ruksaka, torbi i slično, kao i osobe sumnjivog ponašanja, neka nazovu broj 112 ili 192, odnosno pozovu najbližeg redara, poručio je Puškarić.


Načelnik prometne policije PU primorsko-goranske Ivica Filipović pozvao je sve sudionike proslave da poštuju prometnu regulaciju, kao i taksiste da rade tako da ne ometaju druge i osiguravaju protočnost prometa.


Svetkovina Velike Gospe u Krasnom


Svetkovina Velike Gospe svečano će biti proslavljena 15. kolovoza i u svetištu Majke Božje u Krasnom, gdje će misu u 11 sati predvodi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Na misi će sudjelovati hodočasnici koji će pješice iz župe Svetog Križa na Srdočima krenuti u zoru 12. kolovoza i u Krasnom se njihov dolazak očekuje 14. kolovoza u poslijepodnevnim satima. Također, blagdan župe slavi i najstarija riječka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje trodnevna duhovna priprava počinje 11. kolovoza i do 13. kolovoza mise će biti slavljene u 19 sati, a nakon mise u župnoj crkvi organiziran je prigodan program.


Tako će u nedjelju, 11. kolovoza biti predstavljen promotivni film o crkvi, a dan kasnije, 12. kolovoza koncert na orguljama održat će prof. Ivan Bošnjak. Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije najstarija riječka župna crkva slavi 14. kolovoza. U 19 sati iz župne crkve krenut će procesija ulicama s Gospinim likom i svijećama nakon čega će misno slavlje u župnoj crkvi predvoditi vlč. Laurent Kružić. Na sam blagdan Velike Gospe, u četvrtak 15. kolovoza, misu u 8 sati predvodi župnik mons. Sanjin Francetić, u 10 mons. Nikola Uravić i u 19 sati vlč. Lovro Perić.