Proslava

Vatromet za 18. rođendan Fiumanke: Atraktivan program punoljetne regate

P. N.



RIJEKA Polovinom lipnja Rijeka već tradicionalno živi u znaku jedrenja, a ovogodišnja Fiumanka bit će u znaku proslave punoljetnosti – 18. izdanja, koje će se održati od 7 do 11. lipnja pod motom »Imaš brod, imaš jedro – prijavi se«.


Osim Velike Fiumanke koja već tradicionalno starta u subotu u 12 sati ispred riječkog lukobrana, Fiumanku čini još nekoliko različitih regata za svačiji gušt – Medijska, Liburnijska i Rotary, svaka posebna, s posebnim ciljem i svojom vlastitom pričom. Uvod u jedrenje bit će još jedna nova regata Port Cup, na kojoj će sudjelovati predstavnici svih šest hrvatskih lučkih uprava. Regata će se održati u srijedu, 7. lipnja, kao najbolji mogući način da se zaključi radni susret i posjet Rijeci. U četvrtak, 8. svibnja, s radom započinje Regatni ured Fiumanke u prizemlju zgrade Terminala na riječkom lukobranu. Tijekom dana predviđene su prezentacije plovila Fareast 28R uz mogućnost da se i posjetitelji okušaju u testiranju jedrilica.


U večernjim satima na Botelu Marina održat će se humanitarni koncert Udruge LP Rock za udrugu »Veliko srce – malom srcu«. U petak 9. svibnja u 10 sati, iz Malog Lošinja prema Rijeci zaplovit će Liburnijska regata. Sudionicima regate od četvrtka je osiguran vez u Marini Lošinj. Rotary klub Rijeka organizator je humanitarne regate koja će ove godine obilježiti osmu godinu održavanja u okviru Fiumanke, na kojoj sudjeluju rotarijanci iz Hrvatske i inozemstva, okupljeni oko zajedničkog humanitarnog cilja. Medijska regata bit će brojnija nego ikad – uz flotu od dvanaest jedrilica JOD 35 koju osigurava ACI, medijima će na raspolaganju biti i nekoliko jedrilica FAREAST 28R tako da će ovogodišnja medijska regata imati više od 15 medijskih posada.




Ove godine programi Fiumanke održavat će se na nekoliko lokacija, a novost je što će prvi put Fiumanka zaploviti i prema Korzu. Na Trgu 111. brigade nalazit će se jedan od informacijskih punktova Fiumanke. Dvodnevni sajam Plavo-zeleni Expo s različitim izlagačima bit će smješten na Rivi Boduli, dok će prostor ispred Terminala biti namijenjen najmlađim posjetiteljima. Boonker i brod Marina već tradicionalno su mjesta na kojima se tijekom Fiumanke održavaju različiti tematski programi, dok je Gat Karoline Riječke mjesto besplatnih večernjih koncerata za sve posjetitelje. Za 18. izdanje uz atraktivan program, predviđen je i rođendanski vatromet. (NL)