Prvo mjesto

Uspjeh ekipe Doma mladih: Emotivna priča o prijatelju koji je izgubio borbu s bolešću pomela konkurenciju

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Redateljice Valentina Ban i Natali Ban snimile su film »David« o svome prijatelju koji je ovog ljeta izgubio borbu s bolešću. Obje se nastavljaju baviti filmom, upisale su studij režije u Engleskoj



RIJEKA – Dokumentarni film »David« redateljica Valentine Ban i Natali Ban na 24. Filmskoj reviji mladeži i 12. Four River Film Festivalu u Karlovcu odnio je prvo mjesto u svojoj kategoriji.


Velik je to uspjeh za dvije sada već završene riječke srednjoškolke, ali i za Dom mladih u čijoj je radionici film nastao pod mentorskom palicom Josipa Šarlije. Ekipa Doma mladih bila je jedini riječki predstavnik na festivalu međunarodnog karaktera za koji je ove godine bilo prijavljeno 1.540 filmova, a u užu konkurenciju ušlo je njih svega 68 iz 50 zemalja. Revija je to, kaže Šarlija, koja okuplja mlade autore filmova od Gangesa do Kupe, a uspjeh je tim veći što je »David« prvi film Valentine i Natali.


Počelo u »Maliku«


– Dom mladih je do sada sudjelovao na dječjim revijama i osvojili smo pet prvih nagrada, a ovo je prvi put da smo išli na reviju mladeži. Sve je krenulo tako što su prije godinu dana Valentina i Natali došle kod mene i rekle da žele napraviti film, a ja sam pristao, kaže mentor.




Film s kojim su pomele konkurenciju iz cijelog svijeta, dodaju Valentina i Natali, priča je o njihovom prijatelju Davidu s kojim su donedavno u Kazališnoj radionici »Malik« dijelile daske koje život znače. Priča je to, kažu, o iznimnom prijatelju koji je ovog ljeta izgubio borbu s bolešću, a bio je pun života. No, nije to, dodaju, priča o njegovoj smrti, jer dok se film stvarao, David je bio s njima.


– Film je prošao selekciju prije nego je David preminuo, a na snimanje filma o Davidu potaknula nas je želja da njegova obitelj dobije sjećanje na njega. Ja sam Davida upoznala u »Maliku«, a išli smo oboje u Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, no on je bio stariji od mene.


Tu smo upoznali i Natali koja je završila Salezijansku gimnaziju. Postali smo veliki prijatelji, a onda se David razbolio. Imao je karcinom. Međutim, njegova bolest i njegova borba u filmu su pale u treći plan, jer je njegova obitelj koja je surađivala s nama došla u prvi plan.


David je najpozitivnija osoba koju sam upoznala. Uvijek snažan, nikada u lošem raspoloženju. Sve je volio i nikoga nije osuđivao. Voljeli smo ići u šetnje Grobničkim poljem. Bio je spreman pomoći drugima, a za sebe nije tražio pomoć iako je njemu pomoć najviše trebala. Na žalost film koji smo napravile nije uspio vidjeti, priča Valentina.



David je, dodaje Natali, bio definicija prijatelja.


– Bio je pametan, ali ne pametan na klasičan način, više mudar. Znao je više o životu od nekih koji su stariji od njega. Sve je prihvaćao. Za mene je on definicija prijatelja, kaže Natali.


Film koji im je donio pobjedu traje 14 minuta, a stvarale su ga 9 mjeseci. Iako je pobrao i iznimno dobre kritike obje se slažu da ni u primisli nisu imale pobjedu.


– Nije nam bilo na pameti ni prijaviti se za reviju, ali onda nas je mentor prijavio i došla je nagrada. Ja se još od osnovne škole bavim glumom, Natali od srednje, ali nikada nismo stale iza kamere. Ovo je bilo prvi put, priča Valentina.


Film, ples, klavir


Prvi, ali ne i zadnji, jer osvojena nagrada tek je uvertira u njihovu budućnost koja je okrenuta upravo filmu i režiji, jer obje kreću na studij režije u Englesku za što su uzele i studentski kredit.


– Odabrale smo Englesku, jer su šanse za upis bolje nego u Hrvatskoj, a i prilike su bolje. Nadam se da ću nakon studija raditi u filmskoj industriji. Još kao dijete sam gledajući Disney Channel govorila da ću raditi na filmu. Onda sam krenula u glumu, ples i klavir te sada upisala režiju, otkriva Valentina.


I Natali dodaje kako je svirala klavir, bavila se plesom, karateom, rukometom i na kraju se našla iza kamere i otkrila ono što najviše voli. Obje se slažu da je doprinos filmu dao i Tino Trkulja kao autor glazbe, ali i Davidova obitelj koja je sudjelovala u njihovom projektu te da im je najveća nagrada komentar Davidovog brata da će zahvaljujući njihovom filmu jednog dana njegova djeca moći upoznati Davida.