Potpisan ugovor

Umjetno jezero veliko kao dva nogometna igrališta: Snijeg iz topova na Radeševu već ove zime

Alenka Juričić Bukarica

Foto:  S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ove skijaške sezone skijaši koji na Platku kupe sezonsku kartu, moći će s njome pet dana skijati i na francuskim skijalištima Gavarnie-Gedre i Hautacam. I to ne mora biti pet dana u komadu. Isto vrijedi i za goste iz Francuske



PLATAK – Ugovor o suradnji između francuskih skijališta Gavarnie-Gedre i Hautacam te skijališta Platak, potpisali su jučer u Malom domu na Platku Vincent Tassart, vlasnik i direktor tvrtke Stem International, i Alen Udovič, direktor Goranskog sportskog centra (GSC).


Riječ je, naime, o ugovoru koji će još bolje povezati županijsku skijašku uzdanicu i francuske partnere s kojima već rade na sustavu zasnježenja. Tako će ove skijaške sezone skijaši koji na Platku kupe sezonsku kartu, moći s njom pet dana skijati i na ovim francuskim skijalištima. I to ne mora biti pet dana u komadu. Isto vrijedi i za goste iz Francuske.


Tko u ovim francuskim skijalištima kupi sezonsku kartu, s njom može na Platku skijati pet dana. Ovo je ujedno i prilika da se dvije destinacije bolje promoviraju i povežu. Direktor Goranskog sportskog centra prilikom potpisivanja ugovora istaknuo je kako je ovo velik iskorak i s marketinške strane.


Dobre i loše strane




– Do sada na ovakav način nismo bili povezani ni s jednim skijalištem, a kamoli nekim francuskim. Inače, ova je tvrtka jedan od naših konzultanata na sustavu zasnježenja, tako da smo ovim ugovorom dosadašnju suradnju dodatno proširili. Svakako nam je zanimljiva činjenica da se radi o tvrtki koja, osim što se radi o stručnjacima koji posjeduju veliko znanje na gradnji i pokretanju sustava zasnježenja, isto tako vodi poslovanje dvaju skijališta i to znanje želimo iskoristiti i na Platku, kazao je Udovič.


Dodao je kako ove skijaške sezone ne očekuje neke velike brojke dolazaka francuskih gostiju, međutim, riječ je o suradnji koja će svakako Francuzima otkriti Platak, a koji bi u idućim godinama doista mogli u većem broju skijati na njegovim stazama. Hrvatsku za sada Francuzi uglavnom doživljavaju i prepoznaju po ponudi sunca i mora, dakle ljetnom turizmu, dok je ovaj zimski ustvari još uvijek nepoznanica, potvrdio je i vlasnik Stem Internationala. Tassart je, naime, pojasnio kako je važno osluškivati želje klijenata koji su baza svega. Kao i da je šteta da Platak još nije dovoljno poznat Francuzima jer to zavređuje.


– Kao i svaka destinacija, ima svoje loše i dobre strane, no riječ je o vrlo šarmantnom skijalištu koje je lako dostupno. Vrlo lako se mogu povezati različite staze, imate ponudu za cijelu obitelj, a s druge strane i za sportaše. Dakle, radi se i jednom miksu potencijala koji čine zaokružen proizvod, kazao je Tassart.



Potpisivanje ugovora bilo je prilika da provjerimo i u kojoj su fazi radovi na jezeru, odnosno akumulaciji vode za zasnježenje. Prema riječima Alena Udoviča, odrađeni su svi potrebni radovi, što znači, uz ostalo, postavljene folije te se jezero već puni vodom. Radovi, dakle, idu po planu te bi ova faza trebala biti gotovo do polovice studenog pa će tako snježni topovi već ove zime moći zabijeliti stazu Radeševo I. Dodajmo i da je umjetno jezero veliko kao dva nogometna igrališta, a zaokružuje ga i nova šetnica.



Ljetna i zimska sezona


Govoreći o skijalištima koje vodi u Francuskoj, kazao je kako se radi o skijalištima blizu francusko-španjolske granice. Kaže, imaju i do 14 metara snijega pa u pravilu muku muče s viškom snježnih padalina, no »za svaki slučaj« skijališta su pokrivena sustavima zasnježenja. Isto tako, riječ je o skijalištima koja su poznata po tome što onuda prolazi svjetska bike utrka Tour de France, a nalaze se i u neposrednoj blizini svetišta Lourdes. Kako ističe, zimska sezona traje od Božića do sredine ožujka, a ljetna kreće s vikendima i praznicima u travnju te u kontinuitetu od svibnja do početka jeseni. S obzirom i na blizinu Lourdesa i toga što ih dotiče Tour de France, imaju i jaku ljetnu sezonu.


– Ljeto nam je također jako. Čak mislim da će u budućnosti ljetna sezona biti i jača od zimske. Međutim, smatram kako treba naći balans između ljetne i zimske sezone upravo zbog kadrova, dakle ljudi koji ondje rade. Kada imate ljude koji rade konstantno kroz godinu, u njih možete ulagati i dugoročno ih zadržavate. Zato nam je taj balans vrlo važan, istaknuo je ovaj francuski turistički stručnjak.


Davorin Klobučar, stručni suradnik za sport GSC-a, istaknuo je, pak, kako se Platak prirodno naslanja na cjelokupnu priču Gorskog kotara te kako je njegovo uređenje šansa i da Gorski kotar dobije svoje mjesto pod suncem. To je ujedno logičan dio priče o tome da »zeleno srce Hrvatske« postane hrvatski centar za pripremu sportaša.