Svečana akademija

Udruga slijepih i slabovidnih PGŽ-a proslavila 70. rođendan

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Prije su se slijepe osobe u Rijeci mogle zaposliti kao telefonisti u riječkim tvrtkama, ali sada šansa za zapošljavanje je vrlo mala, zapravo gotovo nikakva, kazao je predsjednik Udruge Emil Mandarić



RIJEKA – Svečanom akademijom u dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Udruga slijepih i slabovidnih Primorsko-goranske županije proslavila je svoj 70. rođendan. Za tu prigodu postavljena je i izložba predmeta i rukotvorina pod nazivom »Pomagala za slijepe i slabovidne« koja ostaje otvorena za javnost do 6. listopada.


U svojem uvodnom govoru na svečanosti njezin predsjednik Emil Mandarić zahvalio se svim partnerima i gostima koji su došli na obilježavanje ove obljetnice, ukazujući na važnost zajedničke borbe u postizanju ravnopravnijeg i humanijeg društva. Pravo na obrazovanje i pravo na posao – to je ono na čemu moramo svi zajedno raditi, poručio je jučer Mandarić.


Udruga slijepih Primorsko–goranske županije djeluje od 1949. godine i provodi aktivnosti u cilju unapređenja kvalitete življenja slijepih osoba i njihove socijalne integracije.




Do osnivanja Udruge došlo je kada je Hrvatski savez slijepih u lipnju 1949. godine u Rijeku uputio svog povjerenika Luju Lovrića sa zadatkom da okupi i organizira slijepe u djelotvornu udrugu, u kojoj i preko koje će slijepi poticati rješavanje svih teškoća što ih prate, a po čemu predstavljaju jednu od najtežih kategorija invalida.


Organizacija danas ima 500 članova, od toga ih je u radnom odnosu svega devet. Članstvo je uglavnom starije dobi.


– Prije su se slijepe osobe u Rijeci mogle zaposliti kao telefonisti u riječkim tvrtkama, ali sada kako tih velikih poduzeća više nema, šansa za zapošljavanje je vrlo mala zapravo gotovo nikakva. Najveći apsurd društva jest taj da se mladi obrazuju, i za to se izdvaja novac, za zanimanja koja više nema, otkrio nam je dalje predsjednik.


Kada je riječ o izložbi – izloženi su predmeti kojima su se nekad njihovi članovi koristili u domaćinstvu, svakodnevnom životu. Riječ je o starim kućnim vagama, satovima, tu je i Brailleov pisaći stroj – vrlo vrijedan izložak, koji je proizveden u Danskoj 1950. godine, zatim domino kocke i drugo.


Nakon izložbe sve se donira Pomorskom muzeju i postaje dio njegove Tehničke zbirke. Tu su i radovi u drvu, kamenu, svili, gipsu, papiru – a sve je to nastalo u okviru likovnih radionica, koje Udruga provodi više od jednog desetljeća.