Dokazale da mogu sve

Udruga Vali predstavila mural u keramici kod plaže Nova voda: Prenosimo priču o životu Kostrene

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



KOSTRENA – Udruga Vali i službeno je predstavila mural u keramici na potpornom zidu plaže u blizini Nova voda, a na predstavljanju je bio i Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena koja je bila naručitelj murala osmišljenog kao prikaz života Kostrene, njezine arhitekture i motiva.


– Drago mi je što smo bili u prilici sudjelovati u jednom ovakvom projektu koji će posjetiteljima na zanimljiv i privlačan način prenijeti priču o životu Kostrene. Ovo nije prvi, a siguran sam ni zadnji rad kojim će naša vrijedna udruga Vali oplemeniti prostor, a konačan zajednički cilj nam je da Kostrenu učinimo prepoznatljivom upravo po ostvarenjima njezinih mještana, rekao je Vranić.


Predsjednica udruge Vali Karmen Grbac istaknula je da su članice ove udruge svakodnevno izrađivale keramičke dijelove murala da bi se napokon uhvatile i finiširanja koje je im je bilo poprilična novost u dosadašnjem bavljenju keramikom.




Članice udruge Vali, naime, same su postavljale keramiku na potporni zid, za što im je bila potrebna vještina balansiranja na skeli.


– Marljivo smo radili mjesec dana pod budnim okom voditeljice Anele Matešić. Radili smo i vikendom i blagdanima, izrađivali detalje, pekli, bojili i glazirali da bismo rad na kraju završili pentranjem po skeli.


Rad na skeli za nas je bio izazovan jer mi smo ipak udruga s najviše članica 60 plus. Dokazali smo da možemo sve, radili smo sa žarom i guštom te vjerujem da smo ovim muralom prikazali život u Kostreni, od flore do arhitekture, kamenih kuća i zelenih vrata te tradicije ovoga kraja, a to je u slučaju Kostrene pomorstvo, rekla je Grbac.