KOSTRENA

USKO GRLO Počinje otkup zemljišta za proširenje ceste u Žurkovu

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Otkup će se obaviti od više od 100 vlasnika, a cijena će biti različita jer se teren nalazi u dvije građevinske zone, na jednom dijelu »kvadrat« stoji 51, na drugom 91 euro



KOSTRENA Većinom glasova vijećnika na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Kostrene donesena je odluka o otkupu zemljišta za proširenje nerazvrstane ceste za Žurkovo. Završni dio ove ceste zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa godinama je bio usko grlo na putu prema Žurkovu, pogotovo u ljetnim mjesecima. Kostrenski načelnik Dražen Vranić procjenjuje da bi otkup zemljišta od više od 100 vlasnika trebao krenuti uskoro.


Suzdržani HDZ


Kad je riječ o otkupnoj cijeni zemljišta, ona je različita jer se nalazi u dvije građevinske zone. Naime, svi vlasnici manje čestice koja je planirana za proširenje ceste, suvlasnici su terena na kojem se danas nalazi parkiralište i suha marina. Riječ je površini od oko 5.600 četvornih metara čija je vrijednost procijenjena na 3,7 milijuna kuna, dok je vrijednost terena na kojem će biti proširena cesta 207 tisuća kuna. Općina Kostrena donijela je odluku kojom četvorni metar na dijelu predviđenom za proširenje ceste vrijedi 51 euro, dok je na velikoj parceli cijena kvadrata 91 euro.


– Dio suvlasnika čestice na kojoj se planira proširenje ceste izrazilo je želju da tom prilikom proda cijeli svoj suvlasnički dio koji se nalazi u drugoj građevinskoj zoni gdje cijena iznosi 91 euro po četvornom metru zbog čega su formirane dvije otkupne cijene, objasnio je Vranić. Kod donošenja ove odluke suzdržana su bila dva vijećnika HDZ-a, Sanjin Vrkić i Darko Tonković.




Na aktualnom satu jedna od tema bio je i vozni red linija 10 i 10A, čije je reduciranje posebno pogodilo učenike koji iz Kostrene ujutro putuju u Rijeku. Kako je upozorio Zoran Rubinić, razmak između polazaka linije 10 iz Šoića za Rijeku je sat i pet minuta, tako da jedna linija polazi iz Šoića u 6 i 45, a druga tek u 7 i 50 sati, zbog čega učenici moraju doći sat vremena ranije u školu ako ne žele zakasniti. Prema riječima Darija Modrića, voditelja Odjela za komunalije, razmišlja se da ovu prazninu popuni linija 10A koja iz Paveka kreće u 7 i 20, i to na način da ova linija umjesto magistralom za Rijeku, krene prema Šoićima iz kojih bi gornjom cestom koja vodi kroz kostrenska naselja prometovala prema Rijeci u koju bi stigla oko 7 sati i 40 minuta.


Konzultanti


Darka Tonkovića zanimao je stav načelnika Dražena Vranića prema odluci da se ponude za konzultatske usluge u vrijednosti od 150 tisuća kuna bez PDV-a traže od samo jednog poslovnog subjekta.


– Stavljate li na ovaj način u povlašten položaj očito podobne poslovne subjekte i smatrate li da bi se sudjelovanjem više ponuđača mogla postići konkuretnost cijena i veća transparentnost postupka, ili ste promijenili mišljenje koje ste zastupali prije dvije godine, upitao je Tonković.


Inače, radi se o uslugama odnosa s medijima koje za Općinu Kostrena godinama obavlja agencija Drugo mjesto LD. Načelnik Vranić odgovorio je da se ne pogoduje niti jednom poslovnom subjektu, a ponajmanje je riječ o biranju ponuđača izvan važećih propisa. – Pojedine se usluge mogu provoditi i na ovaj način, a svi su postupci javno objavljeni, izrazito transparentni i svima dostupni – istaknuo je Vranić.