Treća faza

UREĐENJE KAZALIŠNOG PARKA Četiri milijuna kuna za novu strojarnicu i kamene ploče

Ljiljana Hlača

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Planirana je izvedba nove kompletne strojarnice kao podzemne prostorije pored fontane gdje je smještena njena oprema, uređenje same skulpture, oko fontane postavit će se nove kamene ploče. U rubnom dijelu prema Ulici Ivana Zajca i u dva korita ispred ulaza u kazalište izvest će se hortikulturni radovi



RIJEKA Traži se izvođač radova za treću fazu uređenja Kazališnog parka, a fokus te faze bit će prostor ispred riječkog kazališta odnosno oko Đžamonjine fontane.


Taj dio nije bio obuhvaćen ranijim radovima – jer podsjetimo Kazališni park (smješten je u centru grada između Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i glavne gradske tržnice s ukupnom površinom od nekih 6.813 metara kvadratnih) uređivao se do sada dva puta – 2005. godine i 2008. godine.


U sadašnji izgled uloženo je skoro 13 milijuna kuna. Za treću fazu osigurano je nekih 4 milijuna kuna.
Kazališni trg / Snimio Sergej DRECHSLER


Kazališni trg / Snimio Sergej DRECHSLER


– Planirana je izvedba nove kompletne strojarnice kao podzemne prostorije pored fontane gdje je smještena njena oprema, uređenje same skulpture, oko fontane postavit će se nove kamene ploče. U rubnom dijelu prema Ulici Ivana Zajca i u dva korita ispred ulaza u kazalište izvest će se hortikulturni radovi, konkretiziraju radove u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav. Planovi su da bi se sa zahvatom trebalo započeti početkom slijedeće godine.Prijašnjih godina govorilo se da bi treća faza uređenja tog prostora zapravo uključivala premješaj Đamonjine fontane (koja bi se stavila negdje u zoni parka), ali i same skulpture Ivana pl. Zajca.




Konkretno za kip riječkog skladatelja struka je prijašnjih godina isticala da bi primjerenije mjesto za Zajca bilo da se kip postavi negdje blizu stubišta parka, bez povišenja te da bude zarotiran prema pročelju teatra.


No, od toga se s vremenom odustalo – vjerojatno zbog sredstava. A javnost se već navikla na ovakvo stanje, iako moramo se prisjetiti, nije odmah baš prihvatila lokaciju koja je odabrana za Đžamonjinu fontanu!