Ulaz slobodan

U subotu Dan otvorenih vrata CZGO Marišćina

Andrej Petrak

Obilazak uz stručno vodstvo djelatnika trajat će od 10 do 14 sati,/ arhiva NL

Obilazak uz stručno vodstvo djelatnika trajat će od 10 do 14 sati,/ arhiva NL

Nastojat će posebno primiti građane iz jedinica lokalne samouprave u okruženju Centra na Marišćini, kao što su Viškovo, Klana, Jelenje ...



Ekoplus, županijska tvrtka koja upravlja Centrom za gospodarenje otpada Marišćina, u subotu za sve zainteresirane građane organizira Dan otvorenih vrata. Obilazak uz stručno vodstvo djelatnika trajat će od 10 do 14 sati, a Ekoplus namjerava ovakve susrete s građanima ubuduće organizirati na mjesečnoj bazi. Prvi Dan otvorenih vrata, napominje direktor Ekoplusa Josip Dedić, otvoren je za sve, a nastojat će posebno primiti građane iz jedinica lokalne samouprave u okruženju Centra na Marišćini, kao što su Viškovo, Klana, Jelenje, obližnje škole i komunalna društva. Najavljene su i grupe školaraca te studenata Medicinskog fakulteta, a dolazak građana iz Crikvenice organizira tamošnje komunalno društvo Eko-Murvica.


– Nakon što smo se bavili pokretanjem proizvodnje i rješavanjem uobičajenih porođajnih muka, ocijenili smo da je došlo vrijeme da se otvorimo za javnost. Uhodali smo sustav i sad Centar za gospodarenje otpadom želimo približiti građanima, objašnjava direktor Ekoplusa Josip Dedić.


U Ekoplusu Dan otvorenih vrata vide i kao dodatnu priliku za izravan dijalog s građanima o novoj Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je na snagu stupila 1. studenog i načinu na koji će se ona primjenjivati.




– Iako centar redovito posjećuju grupe učenika i studenata, želimo ga predstaviti široj javnosti i pozicionirati kao mjesto novih znanja i mogućnosti, poslovnih prilika i dobrih praksi, dodaje Dedić.


Posjetitelji će tako imati priliku vidjeti različte vrste uzoraka nastalih iz otpada, koje će predstaviti tvrtka Neo-eco iz RiJjke, kao dio dosad razvijenih novih materijala, kao i upoznati se s ekološkim dezinficijensima i biorazgradivim odmašćivačima, čiji je zastupnik tvrtka Valigo iz Viškova.


– Ekoplus i tvrtka Neo-eco uskoro planiraju potpisati memorandum o suradnji, čiji će cilj biti povećanje postojeće aktivnosti, razvoj novih tehnologija i smjerova koji će Ekoplusu i CGO Marišćina omogućiti veću učinkovitost sustava gospodarenja otpadom i bolju poziciju na tržištu. Vjerujemo da će ovakve aktivnosti koje planiramo redovito provoditi u suradnji s dionicima različitih područja djelovanja, od sustava obrazovanja preko razvojnih inkubatora i gospodarstvenika, biti poticaj primarnoj selekciji i bržoj uspostavi kružnog gospodarstva, objašnjava Josip Dedić.


Zainteresirani građani obilazak će početi u prijavnoj hali gdje će im biti objašnjen cijeli sustav gospodarenja otpadom u CGO-u, što obuhvaća i pretovarne stanice koje su dijelom izgrađene, a dijelom se još grade po Primorsko-goranskoj županiji, kao i važeći Plan gospodarenja otpadom. Nakon teorijskog dijela započet će obilazak pogona, uključujući posjet kontrolnoj sobi, gdje će građanima biti pojašnjeni svi procesi obrade otpada, a završava na odlagališnoj plohi, gdje se deponira inertni dio otpada, od kojeg bi se u budućnosti trebao proizvoditi plin. Za sve okupljene bit će pripremljena i skromna zakuska.


– Koncept Dana otvorenih vrata Marišćine namjeravamo nadograđivati iz mjeseca u mjesec. Zasad nam je najvažnije da građane zaintresiramo da dođu, pogledaju, popričaju s djelatnicima, pitaju što ih zanima i dobiju sve odgovore, koje smo im mi kao javno poduzeće i dužni dati, najavljuje Josip Dedić.