Kobna pogreška

U riječkom KBC-u 71-godišnja žena još uvijek kritično zbog trovanja mrazovcem

Barbara Čalušić

Od preostalih troje pacijenata čije je stanje stabilno jedan pacijent otpušten kući, jedan je zadržan na Klinici za infektologiju, a jedan na Odjelu endokrinologije



Od ukupno pet osoba koje su u nešto manje od mjesec dana hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru zbog posljedica trovanja mrazovcem umrla je jedna osoba, jedna pacijentica nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja i u životnoj je opasnosti dok je od preostalih troje pacijenata čije je stanje stabilno jedan pacijent otpušten kući, jedan je zadržan na Klinici za infektologiju, a jedan na Odjelu endokrinologije – izvijestili su jutros na konferenciji za novinare pročelnik Zavoda za gastroenterologiju prof. dr. Davor Štimac, pročelnik Jedinice intenzivnog liječenja na riječkom lokalitetu dr. Božidar Krstulović i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu dr. Kristijan Deša. 


– Pacijent koji je preminuo od posljedica trovanja mrazovcem, preminuo je od trovanja velikom količinom alkaloidom kolhicinom, staničnim otrovom koji stvara poremećaj rada metabolizma stanica i ostavlja reperkusije na svim organiskim sustavima – objasnio je Krstulović dodavši da antidota odnosno protulijeka za ovaj otrov nema, a intenzivna medicina svojim suportnim metodama može tek donekle pomoći.


– Prognoze pacijentice koja se nalazi u jednici intenzivnog liječenja su neizvjesne i ona se nalazi u životnoj opasnosti – istaknuo je Krstulović.




Nesretna pacijentica ima 71 godinu, a zbog trovanja hospitaliziran je i njezin 76-godišnji suprug. On je smješten na Kliniku za infektologiju i njegovo je stanje stabilno. 


Kao što je poznato, svih petero pacijenata učinilo je fatalnu grešku zamijenivši ljekovitu biljku medvjeđi luk s otrovnim mrazovcem. Kako su kazali liječnici i dosad su se u njihovoj praksi znali pojaviti slučajevi trovanja mrazovcem, ali vrlo sporadično. Ovo je prvi takav masovniji slučaj trovanja u riječkoj bolnici, a svi pacijenti s riječkog područja. Masovnost ovakvog trovanja dijelom se može pripisati i izrazitoj propagandi ljekovitih svojstava medvjeđeg luka. S obzirom da mu se, između ostalog, kao ljekovito svojstvo navodi i blagotvorno djelovanje na povišen tlak i kolesterol, ne bi trebalo čuditi da je dob pacijenata koji su se otrovali mrazovcem između 62 do 74 godine