Ponovo u školskim klupama

U riječkim školama veselo protekao prvi dan nastave

Karolina Krikšić

Učenici Srdoča vratili su se i u svoju obnovljenu školu. Zgrada je puno veća negoli prije i mislim da ćemo se prvi tjedan gubiti tražeći učionice, rekla nam je učiteljica 3. d razreda OŠ Srdoči Marija Jurin. I u ostalim školama bilo je veselo i bučno 



RIJEKA - Naša je škola najljepša, i nama najdraža je naša škola Srdoči… – zapjevali su školsku himnu na početku nove školske godine 2012./2013. učenici 3. a razreda zajedno sa svojom učiteljicom Vericom Muhvić, a dobro raspoloženje kakvo smo zatekli u ovom razredu bilo je u cijeloj školi i oko nje. Naime, i puno prije devet sati, za kad je bilo najavljeno prozivanje drugih, trećih, petih i šestih razreda ove škole, veliki broj učenika i roditelja okupilo se ispred škole te su s nestrpljenjem iščekivali razgledavanje novih i starih, ali preuređenih prostora. 


  Iako su prije učenika u školu stigli radnici kako bi uklonili neke od nedostataka, svi problemi koji su postojali tijekom prošle školske godine već su zaboravljeni.  

Nastava samo ujutro


– Moja kćer Nora Juranić prošle je školske godine 2. razred pohađala u zgradi OŠ Zamet. Bili smo strpljivi i prilagodili smo se situaciji kakva je bila, no iščekivanje nove školske godine bilo je daleko stresnije jer se do zadnjeg trenutka nije znalo hoće li škola započeti u novoj zgradi. Iako vidimo da radovi nisu u potpunosti gotovi, nestrpljivi smo da prošećemo školom, rekla nam je Sabina Lenac dodavši da se nada lijepom vremenu koje će omogući da završetak radova u što kraćem roku. 



Unatoč neizvjesnosti hoće li nova školska godina započeti na adresi Ante Modrušana 33 te iznimno napornim danima uoči jučerašnjeg prvog dana nastave, u OŠ Srdoči svi su zadovoljni »povratkom kući«.




  – Zaista bih zahvalio svim učiteljima, nastavnicima i posebno spremačicama koje su tijekom vikenda radile neprekidno. U preseljenju smo svi sudjelovali, a unatoč prisutnim nedostacima, svi smo jako zadovoljni činjenicom sa školsku godinu započinjemo na istom mjestu, u zgradi OŠ Srdoči, rekao nam je ravnatelj Ivan Vukić.


  S njim se složila i Antonija Kožul, majka Ines Kožul, učenice 3. razreda koju je u školu dopratio i jednogodišnji brat Ivano.


  – Oduševljeni smo, samo neka je ovdje nastava krenula na Srdočima!  Ma, bilo je dobro i prošle godine, prijevoz je dobro funkcionirao, a na činjenicu da je nastava bila samo poslijepodne brzo smo se priviknuli. Na početku je trebalo malo strpljenja za organizaciju izvannastavnih aktivnosti (talijanski jezik i plivanje), no na koncu je sve dobro funkcioniralo. Normalno, ove godine će biti lakše, rekla nam je Antonija Kožul koja je kao članica Vijeća roditelja pratila sve faze rekonstrukcije i nadogradnje zgrade OŠ Srdoči. 


  Učenici Debori Iskra najveća će promjena biti priviknuti se na nastavu koja samo ujutro, a njezinu učiteljicu Vericu Muhvić najviše veseli činjenica da 3. a napokon ima »svoju« učionicu.


  – Napokon imamo naš prostor u kojem možemo izložiti naše ideje. Naravno, to donosi sa sobom i odgovornost za sve ono što u njemu radimo, napomenula je Muhvić.



  Uzbuđenje zbog početka nastave u novoj/staroj školi nije krila ni Nora Juranić koja će se, zajedno sa svojim vršnjacima nakon cijele školske godine u poslijepodnevnoj smjeni, morati priviknuti na jutarnju. Naime, zahvaljujući nadogradnji škole, povećao se broj učionica u OŠ Srdoči čime su se stekli uvjeti za jednosmjenski rad škole. 


  Baš kao i učenike, uobičajeno raspoloženje prvoga dana škole zahvatilo je i nastavnike.


  – Uzbuđena sam zbog početka nove školske godine. Zgrada je puno veća negoli prije i mislim da ćemo se prvi tjedan gubiti tražeći učionice. Prošlogodišnje iskustvo bilo je krasno. Istina, u cijeloj situaciji moglo se pronaći niz mana, ali i prednosti. Među prednostima svakako je činjenica da su učenici bili disciplinirani, rekla nam je učiteljica 3. d razreda Marija Jurin dodavši da je uvjerena da će i učenici i roditelji i cijelo školsko osoblje dati sve od sebe da nova škola bude veliko zadovoljstvo sviju.  

Susret prijatelja


Veselo i bučno, uz pjesmu i smijeh prošao je prvi dan i u ostalim riječkim školama. Drugačije ni ne može biti pri ponovnom susretu prijatelja iz razreda, a iako ih već danas očekuju nove školske obveze, jučer su na repertoaru bile »ljetne« teme. Što su radili tijekom ljeta, jesu li se kupali, odmorili i uživali zanimalo je i nastavnike, ali i ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koji je tijekom jučerašnjeg dana posjetio nekoliko riječkih škola, odnosno osobno pozdravio prvašiće u OŠ Dolac, OŠ Turnić i OŠ Srdoči. Tom je prilikom ministar svim učenicima u Hrvatskoj poručio da u školi ne uče za ocjenu, nego za život. 



Oko 2.400 djece jučer je po prvi puta sjelo u školske klupe. Trenutak je to koji se dugo iščekuje i koji i kod prvašića i njihovih roditelja izaziva uzbuđenje.


  – Mislim da smo mi uzbuđeniji od Tomislava, priznali su nam Daliborka i Hrvoje Tojčić čiji je sin Tomislav jučer postao učenikom prvog razreda OŠ Centar.


  Iako je nakon Male škole cijelo ljeto proveo kupajući se na Krku, Tomislav je našao vremena i za pripremu za školu pa tako već zna sva slova, no draži su mu brojevi i računanje.


  – Jedva sam čekao da škola počne jer ću tu svašta naučiti, a super mi je što u razredu od prije znam susjeda Patrika i jednu djevojčicu s kojom sam pjevao u Malim Riječanima, rekao nam je Tomislav, jedan od ukupno 13 učenika (odnosno 15 učenika ako se pribroje po jedna učenica iz PŠ Orehovica i PŠ Pašac) jedinog prvog razreda OŠ Centar.


  Još jedan Tomislav, Tomislav Borovac, jučer je također prvi put došao u školu i to u OŠ-SE Dolac. Njegova majka Danijela Borovac otkrila nam je da su školu izabrali zbog zanimljivih pilot-programa koji se u ovoj školi provode, a sam Tomislav školi se veselio sve do jučer ujutro. 


  – Malo imam tremu, no nadam se da će u školi biti zabavno, da ću steći nova prijateljstva i, naravno, naučiti čitati i pisati, rekao nam je Tomislav koji se dobro služi talijanskim jezikom te će nastavu slušati na talijanskom jeziku.


  A »lijek« za tremu prvašića pripremili su učenici drugi, trećih i četvrtih razreda. Naime, sve su škole organizirale prijeme prvašića tijekom kojih nije nedostajalo pjesme i kratkih igrokaza i recitacija u čemu su nerijetko sudjelovali svi učenici pojedine škole, no uglavnom učenici razredne nastave. Oni su novopečenim učenicima poželili dobrodošlicu, prenijeli vlastita iskustva te im poručili da ih i u školi očekuje puno zabave.



  – Učitelje, nastavnike i roditelje želim podsjetiti na jednu staru izreku koja kaže da dječje glavice nisu posude koje treba ispuniti, nego vatra koju treba rasplamsati, zaključio je Jovanović. 


  Prilikom posjeta OŠ Dolac istaknuo je da je riječ o školi koja svojim primjerom pokazuje kako na kvalitetan način surađuju Grad Rijeka, Županija primorsko-goranska i Zajednica Talijana.  

Manjinska nastava


– Upravo se u ovoj školi na maksimalno mogući kvalitetan način ostvaruje manjinska nastava, a naša je želja da tako bude u cijeloj Hrvatskoj, rekao je Jovanović koji je učenike starijih razreda osnovne škole posjetio u njihovim razredima te ih pitao o omiljenim i onim manje omiljenim predmetima, ali i o tome bi li nešto mijenjali u sustavu obrazovanja te ih podsjetio da se sa svojim primjedbama mogu i njemu javiti. 


  Veliku gužvu zatekli smo jučer i u prostorijama Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Naime, mnogi osnovnoškolci i srednjoškolci će uz standardno obrazovanje tijekom ove školske godine stjecati i glazbeno. Riječ je 342 osnovnoškolca i 156 srednjoškolaca iz Rijeke i okolice, dok je u Područni odjel Rab upisano 70 učenika. 


  Tako će ove godine učenica prvog razreda osnovne glazbene škole postati »drugašica« iz OŠ »Fran Franković« Tara Vidović koja je nakon trogodišnjeg pjevanja u Malim Riječanima odlučila steći glazbeno obrazovanje te naučiti svirati klavir.