14. izdanje

U nedjelju susret vinara Kastavštine: Šampionska belica Arsena Jardasa

Portal Novilist.hr

Foto RI prsten

Foto RI prsten

Pobjednik natjecanja – šampion natjecanja je vino "Belica" Arsena Jardasa, koja je ujedno osvojila i prijelazni pehar za najbolju Belicu i Zlatnu plaketu za najbolje ocijenjeno vino 14. ocjenjivačke izložbe vina Kastavštine



KASTAV U nedjelju, 28. travnja, s početkom u 15 sati, u Kastvu će se, na Fortici, održati završna priredba manifestacije 14. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine u organizaciji kastavske Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica, Turističke zajednice grada Kastva i pod pokroviteljstvom Grada Kastva.


Uz proglašenje i degustaciju najboljih kastavskih vina, posjetitelji će uživati i u prigodnoj ugostiteljskoj ponudi za koju se pobrinula Udruga Belica.


Pored najpoznatije kastavske vinske sorte – Belice, ljubitelji vina će u Kastvu moći kušati i razna druga vina proizvedena u kastavskim konobama.




Program će vodili Mirna Rubeša, uz uvodni nastup Glazbenog društva Spinčići.


Manifestacija je započela 28. travnja prikupljanjem uzoraka vina. Prikupljeno je ukupno 72 uzorka od ukupno 35 člana Udruge Belica. Važno je istaknuti da se 14 uzoraka odnosi na Belicu, što je konačna potvrda višegodišnjeg, uspješnog rada Udruge na programu revitalizacije vinogradarstva i vinarstva kastavštine i šire.


Ocjenjivanje uzoraka izvršeno je 10. i 11. travnja u prostoru OPG-a Dejana Rubeše u Kastvu, od strane komisije kojoj je predsjedao Bojan Frlan, a koju su sačinjavali: Nenad Kukurin, somelier – član, Tomislav Pavlešić, enolog – član, Toni Babić, enolog – član, Nina Jurinjak-Brajko, enolog – član, Franko Ružić, enolog – član, Patricija Sandalj Rumac, enolog – član, Silvija Mohorović enolog – član, Mario Jeličić enolog – član.


Ocijenjeno je ukupno 72 uzorka vina, a 10 uzoraka je diskvalificirano. Dodijeljeno je ukupno: 19 zlatnih diploma, 32 srebrne diplome i 6 brončanih diploma te 5 priznanja.


Pobjednik natjecanja – šampion natjecanja je vino “Belica” Arsena Jardasa, koja je ujedno osvojila i prijelazni pehar za najbolju Belicu i Zlatnu plaketu za najbolje ocijenjeno vino 14. ocjenjivačke izložbe vina Kastavštine.


U kategoriji belog vina od domaćeg grozja slavio je također Arsen Jardas s belicom Halubjan, a najbolje belo vino od kupovnog grozja ima Ivica Rubeša s malvazijom istarskom. Najbolje črno vino od domaćeg grozja je Merlot Ivana Rubeše, dok je najbolje črno vino od kupovnog grozja cuvee-Doris OPG-a Domagoj Herman. U kategoriji posebnih vina slavio je syrah Konobe Kovačevi.