Grad Rijeka prihvatio strateški plan

U dvije godine 13 projekata za razvoj pametnoga grada

Damir Cupać

Informacijsko-komunikacijske tehnologije ušle u svaku poru života / Snimio Roni BRMALJ

Informacijsko-komunikacijske tehnologije ušle u svaku poru života / Snimio Roni BRMALJ

Želimo biti spremni za novo razdoblje Europske unije od 2021. godine kada će se najizdašnije sufinancirati projekti u kontekstu pametnih gradova, poručio je gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA Grad Rijeka prihvatio je strateški plan Rijeka Pametan grad za razdoblje 2019. – 2020. godine koji je osnova pripreme grada za osmišljavanje projekata s kojima bi se trebala povlačiti europska sredstva nakon 2021. godine. Riječ je o gotovo 10 milijarda eura.


Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić naglasio je da je pojam pametnog grada još uvijek u široj javnosti nerazumljiv, ali da iza njega stoje važni projekti koji se pokreću kako bi gradska uprava bila što dostupnija građanima.


Strateški plan


– Naš strateški plan je operativna priprema za europske politike kada su u pitanju pametni gradovi i kojima je predviđeno gotovo 10 milijarda eura sredstava za projekte koji imaju veze s digitalnom transformacijom. Plan smo izradili vlastitim snagama i sadrži popis konkretnih projekata. Pametan grad je koncept koji je povezan s održivim razvojem grada i koji uvažava činjenicu da su informacijsko-komunikacijske tehnologije ušle u svaku poru našega života, pojasnio je Jurić.




On je dodao da Grad Rijeka već niz godina razvija projekte koji pridonose konceptu pametnog grada što je prepoznao i EU koji je još 2014. godine u stručnoj studiji Mapiranje pametnih gradova u EU-u, među gradovima s više od 100.000 stanovnika, Rijeku označila kao pametan grad.


Rijeka Pametan grad, pametan grad, Grad Rijeka, Snimio Roni BRMALJ


Rijeka Pametan grad, pametan grad, Grad Rijeka, Snimio Roni BRMALJ



– U dvogodišnjem razdbolju nastojat će se realizirati 13 projekata. To su izazov za digitalne gradove – Digital Cities Challenge (DCC), modernizacija Podatkovnog centra Grada Rijeke, elektronička komunikacijska infrastruktura, e-Škole, proširenje besplatnog bežičnog interneta Grada Rijeke (Free Wi-Fi), unapređenje sustava informacijske sigurnosti Grada Rijeke, e-Uključivost, e-Uprava – uprava bez papira i šaltera, intranet Grada Rijeke 2.0., internet portal otvorenih podataka, informatizacija sustava socijalne skrbi Grada Rijeke, informatizacija sustava sporta u Gradu Rijeci te informatizacija sustava nabave Grada Rijeke, naveo je Jurić.


Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je Grad Rijeka u proteklim godinama posvećivao veliku pažnju razvoju pametnoga grada.


Uvijek među prvima


– Podsjetio bih da smo među prvima ukinuli papirnate materijale za sjednice izvršne vlasti i da je svaki materijal u digitalnom obliku dostupan na našim internetskim stranicama. Od 2004. godine koristimo elektronički potpis, a što je mnogim lokalnim samoupravama još uvijek nedostižni san. Realizirali smo projekt pametnih semafora, iako je na njegovom samom početku bilo posprdnih komenatara. Svi riječki semafori povezani su optičkim kabelima i njima se upravlja iz jednoga centra. Zbog svega toga želimo biti spremni za novo razdoblje Europske unije od 2021. godine kada će se najizdašnije sufinancirati projekti u kontekstu pametnih gradova, kazao je Obersnel.


Budući da je pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić spomenuo da je na radionici o Strategiji za javnost nazočila samo jedna gradska vijećnica, Obersnel se osvrnuo i na to.


– Ono što omogućava razvoj i napredak, to ne zanima nikoga. Da je tema bila kako opozvati gradonačelnika, to bi izazvalo puno veći interes, zaključio je Obersnel.