Svjetski dan siromaha

U Veloj crikvi ručalo 150 siromašnih Riječana

Ljiljana Hlača

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA Svjetski dan siromaha obilježen je danas podjelom obroka u dvorištu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije za oko 150 korisnika socijalnih usluga o kojima dnevno brinu vjerske katoličke organizacije u Riječkoj nadbiskupiji: Caritas, Kuća utočišta, Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje«, Socijalna samoposluga »Kruh sv. Elizabete« i sestre Družbe Presvetog Srca Isusova i milosrdne sestre Svetog križa.


Uz volontere navedenih ustanova, na ručku su volontirali bogoslovi Riječke nadbiskupije, franjevački novaci s Trsata i učenici Ugostiteljske škole iz Opatije. Ručak je osigurala Riječka nadbiskupija, a prije njega je održana sveta misa koju je predvodio mons. Nikola Uravić. Siromahe je jučer čekao bogat ručak koji se sastojao od junećeg gulaša s njokima, bila je tu rezana salata od kupusa, razni sokovi, kava te za kraj i više vrsta kolača. 


Svjetski dan siromaha ustanovio je lani papa Franjo s ciljem da u cijelom svijetu kršćanske zajednice postanu oslonac najpotrebitijima. Tom prilikom papa Franjo uputio je vjernicima, ali i onima koji to nisu i prigodnu poruku pod nazivom »Ne ljubimo riječima, već djelima«, a glavni je naglasak na djelatnu ljubav, koja se ne pokazuje riječima, već učinjenim radom.




– Hvala Papi za ovaj dan. Moramo voditi brigu o potrebama drugih, kako u obitelji, tako i u društvu, ali i o potrebama onih koji nisu u mogućnosti brinuti se sami o sebi – izjavio nam je tom prilikom mons. Nikola Uravić. 


Inače, ovo je prvi put da se u Rijeci obilježava Svjetski dan siromaha, iako ovaj grad ima dugu tradiciju ovakvih događaja. Primjerice, Franjevačka mladež – Frama organizirala je prvi besplatni božićni ručak još 1996. godine i to u OŠ Trsat.