Skladatelj, dirigent, pjevač

U Ronjgima predstavljena dva notna izdanja Dušana Prašelja

Svjetlana Hribar

Nastupili su zborovi »Jeka Primorja«, »Ronjgi« i »Srečko Kumar« iz Slovenije, a Dušan Prašelj iskazao se i kao solist, i kao dirigent



RONJGI » U organizaciji Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« u Ronjgima je u nedjeljno predvečerje priređen koncert, na kojem su – uz sudjelovanje tri pjevačka zbora iz Rijeke, Ronjgi i Kojskog – predstavljena nova notna izdanja skladbi Dušana Prašelja.


   Bila je to prava svečanost za maestra, koji je – usprkos praizvedbama koje su se dogodile unatrag nekoliko godina – bio ushićen činjenicom da je Ustanova kojoj je jedan od osnivača, tiskala njegova notna izdanja »Pasija« i »Ave Marija«.


   Večer je počela pred prepunim gledalištem pjevanjem Ronjgovljeve »Draga nam je zemlja« – pod dirigentskim vodstvom Darka Čargonje, zajednički su je izveli zborovi »Jeka Primorja«, »Ronjgi« i »Srečko Kumar«, gostujući pjevači mješovitog pjevačkog zbora iz Slovenije.




   O autorskom opusu Dušana Prašelja, u kojem »Pasija« i »Ave Marija« zauzimaju značajno mjesto, govorila je recenzentica i urednica gotovo svih Prašeljevih djela, dr. Marija Riman, a potom su uslijedile izvedbe djelova spomenutih zborskih skladbi, kojima je autor predvidio solistički part te instrumentalnu pratnju. Tako su u izvedbi dva stavka iz »Pasije« – »Posljednja večera« i »Na Maslinskoj gori« – pod dirigentskim vodstvom Igora Vlajnića, a u izvedbi MPZ »Jeka Primorja«, nastupili pijanistica Nina Kovačić, recitator Vlado Pernić, a umjesto baritona Bojana Šobera, koji je otkazao nastup zbog osobnih obaveza – solistički part Isusa Krista pjevao je sam autor!


   – U životu sam sve bio osim Isus Krist – rekao je Dušan Prašelj, objašnjavajući publici kako je na sam dan koncerta bilo nemoguće pronaći zamjenu za Bojana Šobera, pa je odlučio da izvedbu ne otkazuje, već osobno preuzme part. Bila je to jedinstvena prilika da čujemo ne samo skladbu nego i njena autora, koji je dionicu izveo autentičnim nervom.


   MPZ »Ronjgi«, pod dirigentskim vodstvom Darka Čargonje, potom je izveo Prašeljeve skladbe »Molitva« iz »Bašćanske ploče«, koral »Salve regina« iz »Trsatskog spomena« i »Briškulu« (solist Daniel Jurišević) uz klavirsku pratnju Tanje Butković Verzon.


   Gostujući zbor »Srečko Kumar« iz Kojskog, jedini slovenski zbor koji pjeva istarske skladbe, pod vodstvom svog dirigenta i violončelista Aleksandera Sluge, uz klavirsku pratnju Elise Bensa i uz solistički zapjev Fabijana Sledea, izveo je dvije koroške narodne (koje je za njihov zbor priredio Dušan Prašelj), skladbu »En starček je živel«, a svoj su nastup počeli izvedbom Matetićeve »Zrasla mi ladonja«.


   Dušan Prašelj zahvalio se zboristima tri zbora s kojima je ostvario dugogodišnju suradnju, podijeli autorske primjerke dviju notnih knjiga koje su bile povodom ovog koncerta, koji je pak završio pod njegovim dirigentskim vodstvom, a izvedena je »Ave Marija« – svi zborovi zajedno, uz klavirsku pratnju Nine Kovačić, dviju violinistica – Clare Bensa i Danijele Maras Mendiković te violončela – Aleksandera Sluge i Davida Stefanuttija. Kroz program je vodio Vlado Pernić.