Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
18. listopada 2019.
Izložba

U Rijeku stiže agregat tvornice Torpedo kao donacija Muzeju grada iz Ljubljane

Foto ilustracija S. Drechsler
Foto ilustracija S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2018. u 14:25 2018-07-09T14:25:46+02:00

Agregat će se smjestiti u bivše željezničko skladište na Žabici, u kojem je postavljena izložba »Riječki torpedo – prvi na svijetu«.
Izložba predstavlja povijest izuma i proizvodnje riječkoga torpeda, putem dokumentacije te brojnih primjeraka dijelova torpeda, opreme za testiranja te cjelovitih očuvanih torpeda

Posebnim kamionom iz Ljubljane u Rijeku u ponedjeljak stiže generator s dizelskim motorom tvornice Torpedo iz Rijeke koji je služio kao pričuvni izvor električne energije u ljubljanskom hotelu »M«, a doprema se kao donacija Muzeju grada Rijeke.
Agregat s motorom proizvedenim 1973. godine je u radnom stanju, težak je 1,4 tone, duljine je oko dva metra, širine 1,2 i visine 1,5 metar, doznaje se iz ovog riječkog muzeja. U hotelu se koristio u slučajevima nestanka električne energije, posebno za dizala.

Agregat su u hotelu pronašli stručnjaci Tehničkog muzeja Slovenije, te obavijest o tome pred demontiranje poslale Zajednici tehničke kulture Rijeke. Grad Rijeka, kao osnivač Muzeja grada Rijeke, prihvatio je donaciju te dopremanje. Agregat će se smjestiti u bivše željezničko skladište na Žabici, u kojem je postavljena izložba »Riječki torpedo – prvi na svijetu«.
Izložba predstavlja povijest izuma i proizvodnje riječkoga torpeda, putem dokumentacije te brojnih primjeraka dijelova torpeda, opreme za testiranja te cjelovitih očuvanih torpeda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.