Za brzobrodske linije

U Rijeci krštena Jelena, prvi posve novi katamaran u povijesti Jadrolinije

Marinko Glavan

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Kuma broda bila je Zita Pleše, nedavno umirovljena radnica Jadrolinije, koja je u nacionalnoj brodarskoj kompaniji odradila cijeli radni vijek, punih četrdeset godina



RIJEKA – Najnoviji brod u floti Jadrolinije, katamaran Jelena, danas je svečano kršten u Riječkoj luci, kao 51. plovilo u floti nacionalnog putničkog brodara. Jelena je ujedno i prvi novi brod kupljen za održavanje brzobrodskih linija u Jadroliniji, a izgrađen je u singapurskom brodogradilištu Damen.


Svečanosti krštenja prisustvovali su državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta, te brojni drugi uzvanici, a kuma broda bila je Zita Pleše, nedavno umirovljena radnica Jadrolinije, koja je u nacionalnoj brodarskoj kompaniji odradila cijeli radni vijek, punih četrdeset godina.


snimio Ivica Tomić


snimio Ivica Tomić





Duljina broda, izgrađenog od aluminija, je 42,2 metra, širina 11,6 metara, gaz je 1,5 metara, s kapacitetom prijevoza 403 putnika, uz osam članova posade i maksimalnom brzinom od čak 40 čvorova. Namijenjen je prijevozu putnika na brzobrodskim linijama, koji će se moći smjestiti u dva putnička salona na jednako toliko paluba, u potpunosti prilagođenih i ukrcaju te prijevozu osoba s invaliditetom, a putnicima će na raspolaganju biti i caffe bar.


Putnički prostor u potpunosti je klimatiziran, a brod je opremljen najsuvremenijim navigacijskim sustavom, te sustavom za pročišćavanje voda. Državna tajnica za more Jelenu je nazvala pravim malim čudom suvremene tehnike, značajnim jer označava početak novog ciklusa obnove bijele flote na Jadranu.