Misna slavlja

U RIJEČKIM CRKVAMA PROSLAVLJENA CVJETNICA Započeo Veliki ili Sveti tjedan

Mirjana Grce

Foto Novi list

Foto Novi list



RIJEKA – Duž cijele Užarske ulice u riječkom Starom gradu protezala se danas procesija vjernika koji su Cvjetnicu došli proslaviti procesijom i misom koje je predvodio nadbiskup riječki mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s mons. Nikicom Uravićem, ravnateljem riječkog Caritasa, mons. Sanjinom Francetićem i vlč. Pavom Điko, župnikom i kapelanom župe Uznesenja Marijina. Po tradiciji, u crkvi Uznesenja Marijina, najstarijoj riječkoj župnoj crkvi blagoslovljene su maslinove grančice, procesija vjernika iz te župe, ali i drugi, zatim se zaputila do katedrale sv. Vida u kojoj je misno slavlje predvodio riječki nadbiskup.


U propovijedi je mons. Devčić govorio o tri razdoblja Isusova života – skrovitom ili razdoblju odrastanja, života i rada sa svojom obitelji, zatim o tri godine njegovog javnog djelovanja kada propovijeda, čini mnoge čudesne znakove, okuplja svoje učenike, ali i veliko mnoštvo onih koji ga slijede impresionirani njegovom riječju i djelom, jer je on sama Božja Riječ, objasnio je mons. Devčić.



– Posljednje, najkraće i najznačajnije razdoblje njegovog života je razdoblje koje slavimo u Velikom tjednu, koje započinje Nedjeljom Muke Gospodnje, Cvjetnice. To je tjedan Isusove muke, smrti i slavnog uskrsnuća. Procesijom smo simbolički obnovili onu procesiju koja je Isusa pratila u Jeruzalem kada je svečano u Jeruzalemu dočekan… Isusa su razapeli, umro je i uskrsnuo, i to nam jamči da je istinito sve što je govorio, da vrijedi nadati se kao što se on nadao, da vrijedi živjeti kako je on živio… Pozvani smo u ovom tjednu u svjetlu Isusovog života i uskrsnuća razmišljati o sebi, o svom životu, svojem trpljenju i razočaranjima, svojim nadama i očekivanjima. Isus je sebe predao za nas, izvojevao je spasenje za svakoga od nas koji ga želi slijediti i proživjeti ovaj život kako ga je on proživio. A sažetak njegova života je: prošao je zemljom čineći dobro. Što si možemo bolje poželjeti nego da se o svakome do nas na kraju našeg života to može reći, tako da svaki od nas svoj život završi zajedno s uskrslim i proslavljenim Isusom, poručio je nadbiskup Devčić.