ŽUPANIJSKI STOŽER

U PGŽ-u nema novih zaraženih, nije trend, ali daje mjesta optimizmu

Hina

Foto/Goran Kovacic/PIXSELL

Foto/Goran Kovacic/PIXSELL

Županijska skupština neće stati s donošenjem odluka, pa će i tijekom vikenda održati elektronsku sjednicu te donijeti odluke o izvršenju županijskog proračuna i jačanju proračunske zalihe za pomoć zdravstvenim institucijama, kao i prenamijeniti neke proračunske stavke, kazao je Zlatko Komadina



RIJEKA – U Primorsko-goranskoj županiji od četvrtka nema novozaraženih od koronavirusa, ukupno je dosad bilo oboljelo 35 osoba od kojih je jedna ozdravila, a dvije su otišle na liječenje u svoje županije, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.


 Župan Zlatko Komadina u petak je pozvao građane da i dalje slušaju upute stožera, ostanu samodisciplinirani i odgovorni, “jer ćemo samo tako imati rezultate”.


 Za činjenicu da u županiji nema novozaraženih kaže kako je još teško govoriti o trendu smanjenja broja oboljelih, ali da daje mjesta optimizmu.




 “Zdravstveno smo spremni, dovoljno je pripremljenih kapaciteta za prihvat ljudi, a spremni su i respiratori za kojima do sada nije bilo velike potrebe”, rekao je.


 Komadina je rekao i da županijski Zavod za javno zdravstvo u većoj mjeri nego do sada radi testiranja na virus, ali i upozorio kako bi problem mogao nastati ako bude trebalo koristiti izvanbolničke kapacitete s osobljem, “jer je medicinsko osoblje na rubu snaga”.


 Naglasio je da Županijska skupština neće stati s donošenjem odluka, pa će i tijekom vikenda održati elektronsku sjednicu te donijeti odluke o izvršenju županijskog proračuna i jačanju proračunske zalihe za pomoć zdravstvenim institucijama, kao i prenamijeniti neke proračunske stavke.


 Zbog potrebe građana za nabavkom hrane i drugih namirnica vjeruje da će se otvoriti dio paviljona na gradskoj tržnici, te prodaja organizirati na način da u isto vrijeme ne bude previše osoba u istom prostoru.


 “Kako su mi objasnili, udaljenost veća od dva metra je dovoljna kao mjera zaštite na otvorenom prostoru, a kada ulazimo u zatvoreni prostor i bliže,  maske su poželjne”, rekao je.


 Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić istaknula je da županija čini iznimne napore kako bi za zdravstvene djelatnike osigurala dostatnu zaštitnu opremu.


 Navela je kako zaštiti zdravstvenih djelatnika doprinosi i to da su bitno reducirani odlasci građana kod obiteljskih liječnika i u bolnice, odnosno samo za neodgodive zahvate ili terepije.


 Iz primorsko-goranske policije izvijestili su da je sve manje kršenja mjere samoizolacije, kao i neopravdanih pokušaja napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta.