Dan ružičaste vrpce

U PGŽ-u deset godina od raka dojke umrla čak 731 žena

Barbara Čalušić

Foto: NL arhiva

Foto: NL arhiva

Nažalost, petina slučajeva otkrije se u uznapredovaloj fazi, kad je liječenje znatno teže nego kad se rak dojke dijagnosticira na vrijeme



RIJEKA – Šetnjom Korzom s ružičastim balonima, gestom sjećanja na sve žene koje su izgubile bitku s rakom dojke, u Rijeci će u subotu biti obilježen Dan ružičaste vrpce.


Obilježavanje Dana ružičaste vrpce organizira Udruga žena operiranih dojki Nada, u suradnji s Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, Ligom protiv raka PGŽ-a, Medicinskom školom, Udrugom medicinskih sestara, studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, HNK Ivana pl. Zajca i ostalim općinama i gradovima u PGŽ-u.


Organizatori su jučer najavili Dan ružičaste vrpce kao jednu od brojnih akcija podizanja svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke od kojeg godišnje u Hrvatskoj oboli 2.700 žena. Kad je riječ o smrtnosti od raka, rak dojke je na trećem mjestu u Hrvatskoj, dok je u Primorsko-goranskoj županiji vodeći uzrok smrti kad se radi o osobama koje su umrle od karcinoma.




– Godišnje u PGŽ-u od raka dojke oboli oko 200 osoba pa je prema posljednjim podacima registra za rak iz 2016. godine zabilježeno 206 novooboljelih. U 2017. godini 69 osoba umrlo je od raka dojke, a naša je županija u deset godina izgubila 731 ženu oboljelu od raka dojke.


Nažalost, petina slučajeva otkrije se u uznapredovaloj fazi, kad je liječenje znatno teže nego kad se rak dojke dijagnosticira na vrijeme, kazala je dr. Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.


Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kao jedan od vidova prevencije provodi se više od deset godina, a obuhvaća žene u dobi od 50 do 69 godina. Odaziv žena na preventivne preglede u ovom trenutku iznosi 57 posto, što znači da je potrebno još dosta raditi na prevenciji i ranom otkrivanju kada je postotak izlječivosti raka dojke veći od 90 posto.