Odluka NO-a

Trećemajci zbog milijunskih gubitaka namjeravaju kazneno prijaviti bivšeg direktora Percana

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nalazi revizora su poražavajući jer iskazuju da je "pojedena" sva trećemajska supstanca, pa i dobrano povrh toga - gubitak iznad visine kapitala s krajem prošle godine iznosio je 322 milijuna kuna, uz projekciju da će to u ovoj godini posljedično narasti za još oko 300 milijuna kuna



RIJEKA – Nadzorni odbor “3. maja”, zajedno sa direktorom Edijem Kučanom podnijet će kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora Maksimilijana Percana i drugih odgovornih osoba za nanesenu štetu riječkom brodogradilištu, zaključak je to sa sjednice Nadzornog odbora riječkog brodogradilišta na kojoj je glavna tema bilo revizorsko izvješće o poslovanju u 2018. godini.


Kao što smo već objavili, nalazi revizora su poražavajući jer iskazuju da je “pojedena” sva trećemajska supstanca, pa i dobrano povrh toga – gubitak iznad visine kapitala s krajem prošle godine iznosio je 322 milijuna kuna, uz projekciju da će to u ovoj godini posljedično narasti za još oko 300 milijuna kuna. Nakon što se s istekom 2018. podvukla crta, ispalo je da je riječko brodogradilište u pet godina poslovanja pod kapom Uljanika ostao kraći za gotovo 1,1 milijardu kuna, i to samo prema “goloj” bilanci. Za koliki je iznos “3. maj” stvarno oštećen, čak su i sami revizori ustvrdili da im je u trenutku sastavljanja izvješća bilo nemoguće utvrditi iz razloga što postoje značajni ugovor koje su sa strane “3. maja” bili sklopljeni sa povezanim i društvima unutar Uljanik grupi, a kojima su poslovi ugovarani mimo tržišnih uvjeta.


Sasvim očekivano, Nadzorni odbor pred Glavnu skupštinu “3. maja”, koja je zakazana za 20. prosinca, ide s prijedlogom da se ni Upravi, ni Nadzornom odboru ne da razrješnica za poslovanje u 2018. godini. S obzirom da NO riječkog brodogradilišta trenutno funkcionira u krnjem sastavu te da bi na vlastiti zahtjev iz tog tijela trebao otići Goran Kutnjak, jučer je definiran i tko bi trebali biti novi trećemajski “nadzornici”. Uz Juraja Šoljića, koji trenutno predsjedava ovim tijelom i drugog trećemajca Floriana Sedmaka, prijedlog je da u ovo tijelo uđu novoimenovani direktor Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod Ruđer Friganović, Marko Kolaković sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i bivši šef HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo te Damir Dumančić, HDZ-ov županijski vijećnik.