Ponovljeni natječaj

Traži se izvođač za T-objekt: Stigle su tri ponude za riječku Gradsku knjižnicu

Jasmin Đečević

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Grad je procijenio radove na 56,1 milijun kuna, slovenska tvrtka VG5 dostavila je ponudu od 54,7 milijuna, dok su ponude Lavčevića i ING-GRAD-a iznad procijenjene vrijednosti



RIJEKA Na ponovljeni natječaj za izgradnju nove riječke Gradske knjižnice, odnosno prenamjenu tzv. T-objekta u kompleksu »Benčić«, stigle su tri ponude i to splitskog Lavčevića, zagrebačkog ING-GRAD-a te ljubljanske tvrtke VG5. Procijenjena vrijednost radova prema natječaju Grada Rijeke iznosi 56,1 milijun kuna, najjeftinija pristigla ponuda je ona tvrtke VG5 od 54,7 milijuna, dok su Lavčević i ING-GRAD ponudili izvesti potrebne radove za 63,4 milijuna, odnosno 75,1 milijun kuna. Sve su cijene bez PDV-a.


Kako objašnjava Nada Gunjača, v.d. pročelnice gradskog Odjela za javnu nabavu, sada slijedi postupak evaluacije.


– Na natječaj za izgradnju nove gradske knjižnice stigle su tri ponude, dvije iznad procijenjene vrijednosti, a jedna niža od procijenjene vrijednosti. U tijeku je postupak evaluacije pristiglih ponuda i kada se završi taj postupak, bit će odabran izvođač radova na novoj knjižnici. Postupak evaluacije može trajati do 45 dana, a potom slijedi odabir i, sukladno zakonu, period za eventualne žalbe, period mirovanja. U ovom trenutku nemoguće je reći koja će ponuda biti odabrana jer, kao što sam rekla, slijedi evaluacija i pregled svih triju ponuda na osnovi čega će biti odlučeno o rezultatima natječaja. Sukladno zakonu, postupak pregleda i ocjene ponuda tajni su do donošenja odluke naručitelja – navodi Gunjača.




Ukoliko sve bude kako treba, u obnovu bi uskoro mogao krenuti i posljednji objekt unutar kompleksa »Benčić«; MMSU je već uselio, Palača Šećerane se obnavlja, a za Dječju kuću, odnosno Cigleni objekt, potpisan je ugovor i to s tvrtkom ING-GRAD koja se javila i na ovaj natječaj. Zanimljivo je da tvrtka VG5, koja je na ovom natječaju ponudila najnižu cijenu, već radi u kompleksu »Benčić« na obnovi velebne Palače Šećerane u kojoj će svoj novi dom naći Muzej grada Rijeke.


Inače, na prvi natječaj za Gradsku knjižnicu pristigle su četiri ponude od kojih je ona tvrtke VG5 odbačena zbog nepotpune dokumentacije, dok su ponude Lavčevića, ING-GRAD-a i zajednice GP Krk-Fidal bile previsoke pa je natječaj morao biti ponovljen. Sama zgrada u kojoj će biti smještena nova riječka Gradska knjižnica sastoji se od suterena, prizemlja i tri etaže ukupne bruto površine 5.825,39 metara kvadratnih.


Ima neospornu arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća, a njena rekonstrukcija dio je projekta »Revitalizacija kompleksa »Benčić« – Cigleni i T-objekt« za koji je odobreno 68,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Glavni projektant i Dječje kuće i Gradske knjižnice je poznati hrvatski arhitekt Saša Randić, a otvaranje novog gradskog hrama knjige okvirno je planirano u veljači 2021. kao svojevrsni završetak godine Europske prijestolnice kulture.